Dieta are un impact major asupra sănătății ficatului. Consumul de alimente nesănătoase sau menținerea unei diete bogate în grăsimi, săruri și zaharuri poate duce, potrivit hep.org.au, la leziuni sau boli hepatice.
Excesul de greutate sau obezitatea pot pune presiune asupra ficatului, ceea ce face dificilă procesarea nutrienților, vitaminelor și energiei din alimente.
Legătura dintre alimente și ficat nu este întotdeauna clară, dar în cazul în care simți că dieta îți poate afecta ficatul, trebuie să afli mai multe despre cum îți poți redobândi sănătatea acestui organ important.
Cum poate dieta ta să provoace boala ficatului gras?
Boala ficatului gras poate fi cauzată de câteva lucruri diferite. Obezitatea sau supraponderalitatea se numără printre principalele motive pentru care ai putea dezvolta boala ficatului gras. Dacă ai boala ficatului gras, modificările stilului de viață și ale dietei te pot ajuta să ajungi la o greutate mai sănătoasă. Un nutritionist te-ar putea sfărui cu privire la cele mai bune schimbări de dietă și stil de viață pe care le poți face.
Ce să mănânc pentru o funcționare sănătoasă a ficatului?
O dietă sănătoasă și o greutate sănătoasă pot ajuta adesea la evitarea afectării ficatului și chiar la repararea acestuia.
Consumul de alimente potrivite te ajută, pe tine și ficatul tău, să rămâneți sănătoși. Deci, încearcă să mănânci următoarele alimente:
- Lapte, iaurt și brânză
- Carne și pește (proaspăt sau conservat, cu un conținut scăzut de sare) și/sau ouă, tofu, nuci și semințe
- Fructe (proaspete sau conservate, cu un conținut mic de zahăr)
- Legume, fasole și leguminoase (proaspete sau conservate cu un conținut scăzut de sare)
- Cereale (cum ar fi pâinea, cerealele integrale, orezul și pastele)
- Bea multă apă.
Monitorizarea greutății corporale, benefică pentru ficat
Dacă ai probleme cu ficatul, este o idee bună să-ți menții greutatea corporală în limite normale, urmând o dietă echilibrată și făcând exerciții fizice regulate. Acest lucru se datorează faptului că prea mulți oameni sunt supraponderali, iar excesul de greutate corporală este un factor de risc pentru boala ficatului gras.
Când corpul tău acumulează exces de grăsime în ficat, ai o boală a ficatului gras. Nu există simptome specifice, dar poate duce la probleme majore de sănătate, pe termen lung. În cele din urmă, poate duce la ciroză și, posibil, chiar cancer la ficat.
Să ai în casă un cântar și, eventual, un calendar lipit pe frigider. O dată sau de două ori pe lună, cântărește-te și scrie-ți pe calendar greutatea corporală. Dacă îți crește greutatea, discută cu medicul tău și cu nutriționistul. Ei îți vor sugera opțiuni de dietă și un program de exerciții fizice, pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea ficatului.