Cea mai bună metodă de apărare împotriva plumbului din alimente, potrivit unui toxicolog / Cum ajunge plumbul în alimente

Alimente contaminate cu plumb FOTO: Dreamstime/ Tetiana Kreminska

Tot mai multe rapoarte indică faptul că există niveluri ridicate de plumb în alimentele noastre. În SUA au fost identificate pungi cu compot de mere, pudră proteică sau ciocolată contaminată, dar și curry sau scorțișoară, scrie CNN. Expunerea la plumb a fost asociată cu o serie de efecte asupra sănătății, inclusiv probleme de dezvoltare, leziuni ale sistemului nervos și probleme de auz la copii, precum și hipertensiune arterială, dureri articulare și probleme de reproducere la adulți.  Anul acesta, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a stabilit noi orientări privind limitele conținutului de plumb în alimentele pentru copii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cum ajunge plumbul în alimente

Este logic să ne întrebăm de ce ar exista plumb în alimentația noastră. Însă nu e greu deloc de găsit un răspuns. Asta pentru că plumbul este un metal care se găsește în mod natural pe planeta noastră și a fost utilizat în produse precum benzină, vopsea, instalații sanitare, cosmetice, ceramică și baterii, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului. Astfel, adesea, plumbul din alimente provine din sol. „Cel mai frecvent motiv este că plumbul, la fel ca alte metale și metale grele, este o componentă naturală a pământului și a scoarței terestre”, a spus dr. Joseph Zagorski, toxicolog și profesor asistent la Centrul de Cercetare pentru Siguranța Ingredientelor al Universității de Stat din Michigan.

Unele plante sunt mai predispuse să absoarbă plumbul din sol și să îl stocheze în propriile țesuturi, a adăugat el. Dacă culturile sunt cultivate în zone cu niveluri mai ridicate de plumb în mediu, acestea pot conține mai mult metal. Dar nu toate sursele de plumb din mediu sunt naturale, a spus Zagorski. Activitățile umane, cum sunt ele care implică topirea metalelor, duc frecvent la contaminarea cu plumb. De asemenea, unele pesticide conțin plumb, a adăugat el.

Utilizarea benzinei cu plumb poate duce, de asemenea, la contaminarea plantelor prin aer, a spus dr. Tasha Stoiber, cercetător principal în cadrul Grupului de lucru pentru mediu. Plumbul a fost eliminat treptat din benzina pentru mașini, dar este încă utilizat în unele tipuri de combustibil.

Contaminarea poate apărea și prin adăugarea de plumb în alimente, așa cum s-a întâmplat în 2023 în cazul unor pungi de compot de mere. Dar acest lucru nu se întâmplă de obicei.

Expunere zero, un ideal dificil

Deoarece metalul greu se găsește în mediu, este puțin probabil ca oamenii să ajungă să nu fie expuși deloc la acest metal. Cu toate acestea, plumbul – chiar și în doze mici – poate avea efecte asupra sănătății, a spus Stoiber. Pentru copii, îngrijorarea este deosebit de mare, deoarece corpul și metabolismul lor mai mici îi fac mai vulnerabili la efectele nocive ale plumbului, potrivit FDA.

Agenția federală a depus eforturi pentru a reduce expunerea alimentară la contaminanți a copiilor cât mai aproape de zero. Și nu a fost identificat niciun nivel sigur de expunere la plumb, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Cu toate acestea, FDA utilizează un nivel de referință de 2,2 micrograme pe zi pentru expunerea la plumb din alimentație în cazul copiilor și de 8,8 micrograme pe zi în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă. Experții utilizează aceste cifre pentru a evalua când expunerea poate fi potențial periculoasă și când un produs trebuie semnalat.

Cea mai bună apărare împotriva plumbului

Ghidurile privind expunerea la plumb din alimentație sunt greu de pus în practică acasă. Așadar, probabil că nu veți ști exact cât plumb conțin alimentele pe care le consumați, a spus Stoiber.

Ea recomandă să căutați mărci care testează regulat produsele alimentare pentru a determina nivelul de plumb. Cea mai bună apărare împotriva plumbului – și a oricărei alte toxine – este o dietă diversificată și bogată din punct de vedere nutrițional, a spus Zagorski. Consumul unei varietăți de alimente poate ajuta în două moduri. În primul rând, reduce probabilitatea de a consuma prea mult dintr-un aliment care ar putea conține plumb. De exemplu, la începutul acestui an, un raport a descoperit plumb în pudrele proteice. Consumul ocazional al acestor pudre proteice nu este la fel de îngrijorător ca în cazul unei persoane care consumă shake-uri proteice de trei ori pe zi. „Proteinele pulbere sunt destinate să fie un supliment, nu o dietă”, a spus Zagorski.

În al doilea rând, o dietă bogată în nutrienți și variată poate ajuta, de asemenea, la apărarea naturală a organismului împotriva elementelor nedorite, a adăugat el. Organismul preferă să absoarbă fierul în locul plumbului, așa că, dacă aveți suficient fier în dietă, sistemul digestiv, cel mai probabil, va ignora plumbul, a spus el.

„Doza face otrava”, a spus Zagorski. „Corpul este foarte bun la a avea grijă de sine și a elimina toxinele, așa că asigură-te că îi oferi instrumentele de care are nevoie și că nu consumi excesiv un singur aliment.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *