Ce trebuie să mănânci pentru a avea ochi sănătoși, potrivit nutriționistrului Tania Fântână

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Nu știu dacă asta se întâmplă doar în cazul oamenilor din bula mea sau în cazul majorității, dar tot mai multe persoane din jurul meu au probleme oculare. Sigur, pe măsură ce înaintăm în vârstă, spre 40 sau 50 de ani, ajungem să ne întâlnim cu toții cu medicul oftalmolog.

Dacă despre mâncatul sănătos am auzit cu toții și facem eforturi, despre sănătatea ochilor cred că nu se vorbește foarte mult.

Asociația Americană de Oftalmologie ne face chiar o listă cu alimente sănătoase pentru ochi, dar și pentru tot sistemul cardiovascular. Sănătatea arterelor înseamnă și sănătatea ochilor noștri.

Cu toții am auzit că alimentele bogate în vitamina A sunt importante pentru vedere. Retina noastră are nevoie de multă vitamina A pentru a transforma razele de lumină în imaginile pe care le vedem. În același timp, vitamina A ajută la hidratarea ochilor. Cu toții știm că, mai ales atunci când ne holbăm multe ore la ecranele din viața noastră, ochii se usucă.

Morcovii sunt o sursă binecunoscută de vitamina A. La fel și cartofii dulci, mai târziu apăruți în viața noastră, dar o sursă de dulce bun în dieta noastră. Fructele, cum ar fi pepenele galben și caisele, sunt și ele surse bune de vitamina A.

Fructele și legumele bogate în vitamina C sunt surse bune pentru sănătatea oculară.

Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, protejează corpul de mâncărurile nu tocmai sănătoase pe care le mâncăm, de obiceiurile dăunătoare sănătății pe care le avem sau de unii factori de mediu. Mâncărurile prăjite, fumul de țigară, razele solare, toate produc molecule de radicali liberi ce dăunează și omoară celulele. Vitamina C ajută la repararea și creșterea tisulară.

Surse bune de vitamina C sunt fructele acrișoare, citricele, lămâile. Legumele precum ardeiul gras roșu, roșiile, căpșunile, piersicile sunt și ele surse bune. Antioxidanții pot preveni sau cel puțin întârzia degenerescența maculară și cataracta.

Vitamina E este un alt antioxidant important ce ajută la sănătatea celulară. Regăsim această vitamină în avocado, migdale și semințe de floarea-soarelui (nu neapărat mâncate seara la TV, ci puse în iaurt sau musli la micul dejun).

Acizii grași Omega-3, prezenți în dieta noastră, sunt iarăși în beneficiul ochilor noștri. Peștii de apă rece, precum somonul, tonul, sardinele, halibutul, păstrăvul, sunt ajutoare de nădejde. Consumul lor frecvent combate fenomenul de uscăciune a ochilor.

Luteina și zeaxantina, prezente în frunzele verzi, sunt ajutoare de nădejde pentru vederea noastră. Sunt prezente în frunzele verzi, dar și în alimentele bogat colorate. Sunt de bază în protejarea maculei, zona din ochii noștri ce dă vederea în detaliu. Frunzele de kale și spanacul sunt pline de acești nutrienți. Alte alimente care îi conțin sunt: salata verde, broccoli, mazărea, dovleceii. Deși nu au culoarea verde, ouăle sunt o sursă bună din acești nutrienți.

Zincul menține retina sănătoasă și protejează ochiul de efectele negative ale luminii solare. În același timp, zincul ar putea diminua rezerva de cupru din corp, de care este nevoie la formarea celulelor roșii. Din fericire, le poți crește pe amândouă mâncând de 1-2 ori pe săptămână fasole, toate sortimentele de boabe de fasole și toate culorile și formele. Fructele de mare, carnea de pasăre, carnea roșie slabă și cerealele fortificate sunt și ele de ajutor în acest sens.

Dacă știți că părinții voștri vă lasă moștenire și probleme de sănătate din sfera oftalmologică, poate că nu este niciodată prea târziu să includeți alimentele enumerate în acest articol cât mai des pe masa voastră și să le și mâncați.

În același set de măsuri preventive pe care le puteți lua se numără să vă mișcați, să nu stați cu ochii lipiți de ecrane și, din când în când, să priviți și la distanță, să mergeți la medic atunci când simțiți că ceva s-a schimbat la vederea voastră, să purtați ochelarii recomandați de medic, să vă spălați pe mâini și pe ochi, să purtați ochelari de soare (unii de calitate, de preferință) atunci când e soare afară, să mai scoateți ochii din cărți din când în când, să vă protejați ochii atunci când mergeți la piscină sau tundeți iarba și să stați departe de țigări.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *