Roșiile sunt versatile și pot fi consumate crude sau gătite. Sunt delicioase și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. De diferite forme și dimensiuni, mai dulci sau mai acrișoare, poți să mănânci roșii în fel și fel de combinații.
Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care pot juca un rol în reducerea riscului de apariție a anumitor boli, precum și în susținerea sănătății digestive și a pielii.
Dar, dacă mâncați roșii în mod regulat, acest lucru va începe să aibă efecte benefice asupra sănătății. Iată câteva dintre ele:
Reduce riscul bolilor de inimă
Roșiile sunt bogate în licopen antioxidant, care le oferă frumoasa culoare roșie, spune Erika Barrera, de la Leafe Nutrition. Datorită conținutului lor de licopen, consumul regulat de roșii poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, principala cauză de deces în țările occidentale. Licopenul poate ajuta la neutralizarea inflamației implicate în procesul care duce la acumularea plăcilor în artere. Cercetări suplimentare au constatat că persoanele care au cele mai ridicate niveluri de licopen în sânge prezintă un risc cu 14% mai scăzut de boli cardiovasculare.
Roșiile uscate la soare se numără printre alimentele care au cele mai ridicate niveluri de licopen.
Pot ajuta la prevenirea cancerului
Roșiile sunt bogate într-o varietate de carotenoizi (inclusiv licopen, fitoen și fitofluen), care pot avea proprietăți anticancerigene – în special pentru anumite tipuri de cancer. Mai multe studii au arătat că consumul regulat de roșii, în special roșii gătite, este asociat cu un risc mai scăzut de cancer de prostată la bărbați. Societatea Americană de Cancer recomandă o dietă echilibrată pentru prevenirea cancerului, care să includă o varietate de legume colorate, precum roșiile.
Îmbunătățește sănătatea pielii
Efectul asupra pielii se datorează conținutului lor ridicat de antioxidanți, care ajută la respingerea radicalilor liberi care pot provoca daune organismului, inclusiv pielii. În plus, ele oferă vitamina A, care este, de asemenea, importantă pentru sănătatea pielii și a părului.
Apoi, au un mare conținut de apă, aproximativ 95%, ceea ce oferă un plus de hidratare organismului și pielii. Există unele dovezi care sugerează că consumul de roșii, în special de produse prelucrate pe bază de roșii (cum ar fi pasta de tomate), poate crește capacitatea de apărare naturală a pielii împotriva daunelor provocate de razele UV. Totuși, nu ar trebui să înlocuim niciodată crema de protecție solară cu pasta de roșii. Mai mult, roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, o vitamină necesară pentru sinteza colagenului, o structură a pielii care o menține elastică.
Ajută sănătatea digestivă
Sosul de roșii furnizează atât fibre solubile, cât și insolubile, care susțin sănătatea intestinului și digestia sănătoasă. Roșiile proaspete furnizează în principal fibre insolubile. Fibrele solubile atrag apa pentru a crea o textură gelatinoasă în timpul digestiei, în timp ce fibrele insolubile adaugă volum scaunului. Ambele substanțe nutritive contribuie la un tranzit intestinal regulat, mai ușor de eliminat.
Deși există o concepție greșită conform căreia nuciferele – o familie de plante care include roșiile – pot provoca probleme digestive, roșiile sunt în general sigure pentru consum, cu excepția cazului în care există o sensibilitate sau alergie.
Persoanele cu reflux acid sau reflux gastroesofagian (GERD) ar trebui, de asemenea, să evite sau să limiteze cantitatea de roșii pe care o consumă, deoarece alimentele acide pot agrava adesea arsurile la stomac.
Pentru alte beneficii ale roșiilor citește aici.