Ce să mănânci dacă ești meteosensibil pentru a contracara depresia cauzată de lipsa soarelui și numărul redus de ore cu lumină, pe durata iernii/ Patru propuneri de prânz revigorant, pe care îl poți lua și la pachet

depresie Imagine generată de AI
Schimbarea orei și o înnoptare mai timpurie își lasă amprenta asupra multor oameni, reducându-le energia și afectându-le atât vitalitatea, cât și starea de spirit, din cauza diminuării orelor de lumină. Totuși, unele persoane sunt mai afectate decât altele. Se estimează că aproximativ 30% din populație este meteosensibilă, ceea ce înseamnă că resimt disconfort sau simptome asociate cu schimbările meteorologice.

Ce simt aceste persoane? Durere de cap (sau creșterea episoadelor de migrenă, în cazul celor care suferă de aceasta), schimbări de dispoziție sau chiar probleme musculare și dureri articulare.

Conform unui sondaj recent realizat de o companie specializată în kituri de rețete, 70% dintre cei chestionați recunosc că schimbarea orei le-a afectat nivelul de energie, generând o senzație de epuizare în rutina zilnică. În plus, 74% spun că numărul mai redus de ore de lumină le influențează starea de spirit, provocând o „cădere” emoțională manifestată prin lipsă de motivație și o dorință constantă de odihnă, scrie ABC.

Cum să depășești depresia provocată de mai multe ore de întuneric

Este important să iei măsuri care să atenueze efectele depresiei, cum ar fi: expunerea la lumină naturală, îmbunătățirea calității somnului, practicarea sportului, ajustarea treptată a programului și adoptarea unei alimentații echilibrate care să furnizeze energia necesară.

Vezi detalii

Paula Valiente, nutriționistă, afirmă că „o alimentație adecvată poate face o diferență majoră în nivelul de energie și starea de spirit.” Pentru a ne ajuta să identificăm cele mai benefice alimente, ea oferă patru sfaturi esențiale:

  1. Include carbohidrați complecși la fiecare masă. Aceștia, de exemplu cerealele integrale, ovăzul și leguminoasele, oferă o sursă constantă de energie deoarece sunt digerați lent și stabilizează nivelul de zahăr din sânge, prevenind oboseala bruscă.
  2. Alege fructe și legume bogate în antioxidanți. Valiente recomandă fructe precum citricele, kiwi și fructele de pădure, dar și legume precum broccoli și ardeii. Acestea sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, întărind sistemul imunitar și contribuind la îmbunătățirea dispoziției.
  3. Profită de puterea fructelor oleaginoase și a semințelor. Nucile, migdalele și semințele de chia sunt bogate în magneziu și grăsimi sănătoase, susținând funcționarea sistemului nervos și combatând oboseala.
  4. Nu uita să întroduci proteine slabe în dieta zilnică. Proteinele precum peștele, carnea albă și ouăle, ajută la recuperarea musculară și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Aceste proteine, fiind mai ușor de digerat, contribuie la menținerea unei senzații de sațietate și oferă energie pe termen lung.

Patru rețete ideale pentru combaterea depresiei cauzată de lipsa de soare. Le poți lua și la pachet la birou

Cristina García Ferreira, chef și expert culinar la ABC, recomandă patru rețete pentru a depăși starea de depresie cauzată de reducerea orelor de lumină:

  • Tocană vegană de fasole albă cu legume și chili roșu: o tocană care aduce energie datorită fasolei.
  • Supă-cremă de broccoli cu crusta crocantă de pecorino, broccoli copt și smântână: această supă sănătoasă include legumele, precum broccoli și prazul și este completată de textura crocantă a brânzei pecorino și o notă cremoasă.
  • Cuscus cu sos de ierburi, feta grecească și semințe de dovleac prăjite: semințele de dovleac reprezintă o alegere sigură pentru a-ți recăpăta energia dacă le vei pune în această rețetă echilibrată de cuscus.
  • Taco-uri din frunze de salată cu pui marinat în stil oriental, arahide și morcov cu sos de muștar și miere: carnea slabă de pui și arahidele îți oferă energia necesară în această reinterpretare a gastronomiei coreene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. 1. Să nu se mai schimbe aiurea ora de vară/iarnă.
    2. Mâncați Românește: De exemplu pită cu slană și o ceapă spartă cu pumnul pe colțul mesei (eventual și un pahar cu vin) n-a stresat pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *