Ce riști, dacă mănânci ouă crude/Specialiștii enumeră o serie de riscuri pentru sănătate

Ce risti dacă mănânci oua crude Foto: Dreamstime

Cu toții știm că la maioneză sau la unele sosuri se folosesc gălbenușuri crude de ou. De asemenea, unele persoane (nu puține) consumă ouăle ochiuri sau fierte moi, cu gălbenușul aproape crud. Cu toate acestea însă, specialiștii spun că nu este complet sigur să consumi ouăle crude. Iată ce trebuie să știi despre asta, conform eatingwell.

Consumul de ouă crude te expune riscului de a contracta salmoneloză, o boală alimentară cauzată de bacteria Salmonella, care poate provoca diaree, febră și crampe abdominale. Salmonella poate fi prezentă atât pe coaja oului, cât și în interiorul acestuia. Căldura distruge bacteria Salmonella, motiv pentru care ouăle crude sau insuficient gătite prezintă un risc mai mare decât cele gătite.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), peste 1 milion de oameni din Statele Unite se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor contaminate cu Salmonella. Deși majoritatea oamenilor se recuperează în 4-7 zile fără tratament, aproximativ 400 de persoane mor anual din cauza infecției cu Salmonella.

Vezi detalii

În Statele Unite, focarele de salmoneloză au fost asociate cu ouă crude și insuficient gătite, dar și cu carne, păsări, aluat crud, lactate crude, fructe, legume verzi cu frunze, germeni cruzi, unturi și paste tartinabile din nuci și chiar hrană pentru animale de companie.

Se estimează că aproximativ 1 din 20.000 de ouă în SUA este contaminat cu Salmonella. Deși această cifră poate părea mică, James E. Rogers, doctor în științe și director de cercetare și testare în siguranța alimentară la Consumer Reports, spune că riscul nu merită, având în vedere cât de devastatoare pot fi bolile alimentare.

De ce consumă oamenii ouă crude

Există mai multe motive pentru care oamenii consumă ouă crude:

  • Rețete care cer ouă crude: Maioneza de casă, eggnog-ul, mousse-ul de ciocolată, unele tipuri de înghețată de casă, cafeaua vietnameză „cà phê trứng” și unele cocktailuri care devin spumoase datorită albușurilor crude.
  • Obiceiuri alimentare: Dacă guști aluatul crud înainte de a coace prăjiturile, consumi ouă crude (și făină crudă, care poate fi contaminată).
  • Neintenționat: Ouăle ochiuri insuficient gătite sau omletele servite la restaurante.
  • Motive de sănătate: Unii cred că ouăle crude sunt o sursă bună de proteine, deși studiile arată că proteina din ouăle gătite este mai bine absorbită de organism.

Sunt mai sănătoase decât ouăle gătite?

Deși ouăle crude sunt promovate uneori pentru beneficiile lor nutriționale, cercetările sunt contradictorii. Studiile sugerează că proteinele sunt mai bine absorbite din ouăle gătite. În plus, ouăle crude conțin avidină, o proteină care poate împiedica absorbția biotinei (o vitamină B esențială). Prin gătire, structura avidinei se schimbă, eliminând acest risc.

Te poți îmbolnăvi de la ouă crude?

Da, există riscul de expunere la Salmonella, care poate cauza salmoneloză. Simptomele includ diaree, febră, vărsături și crampe abdominale, care apar între 6 ore și 6 zile după infecție și durează 4-7 zile. Grupurile cele mai vulnerabile sunt copiii sub 5 ani, adulții peste 65 de ani, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate.

Mituri despre siguranța ouălor crude

  • Ouăle organice sunt mai sigure: Nu este adevărat. Salmonella poate fi prezentă chiar și la găinile crescute organic.
  • Alcoolul din cocktailuri distruge Salmonella: Depinde de cantitatea de alcool, durata contactului cu oul crud și nivelul de contaminare. Nu este o metodă sigură.

Ouă parțial gătite

Ouăle ochiuri cu albuș bine gătit, dar gălbenuș moale, sunt în general mai sigure, deoarece căldura distruge Salmonella prezentă în albuș. Totuși, riscul nu este complet eliminat.

Sfaturi pentru siguranța alimentară

  • Pasteurizare: Folosește ouă pasteurizate (în coajă sau lichide) pentru rețete care cer ouă crude. Pasteurizarea distruge bacteriile Salmonella fără a afecta gustul sau calitatea nutrițională.
  • Substituent vegan: Poți folosi aquafaba (lichidul din năut) ca alternativă la albușuri în cocktailuri sau produse de patiserie.
  • Manipulare corectă: Păstrează ouăle în cartonul original, în cea mai rece parte a frigiderului. Spală-te pe mâini și curăță suprafețele care au intrat în contact cu ouă crude. Nu lăsa ouăle la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

În final, consumul de ouă crude sau insuficient gătite implică riscuri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *