Ce poate fi mai dăunător decât zahărul adăugat în băuturi sau alimente? Să nu consumi zahăr deloc / Un nou studiu demonstrează că evitarea totală a dulciurilor nu este benefică pentru sănătate

Zahărul adăugat în cantăți mici sau moderate este bun Foto: Dreamstime

Un nou studiu constată că singurul lucru mai dăunător decât zahărul adăugat în băuturi este să nu consumi deloc zahăr. De fapt, să gustăm câte puțin dulce din când în când nu doar că nu e rău, dar chiar e bine. Dar, conform unor cercetări noi, limita este atinsă la băuturile cu zahăr adăugat, sugerează Food and Wine.

Recent, cercetătorii au publicat un nou raport intitulat „Consumul de zahăr adăugat și asocierea acestuia cu incidența a șapte boli cardiovasculare diferite” în revista Frontiers in Public Health. Cercetarea a fost realizată pe 69.705 bărbați și femei suedezi, înfe 1997 și 2009. Au fost urmărite obiceiurile lor alimentare și stilul de viață, având în vedere trei clase de zahăr: toppinguri de zahăr precum mierea, dulciuri precum produsele de patiserie și băuturi îndulcite precum sucurile. De asemenea, cercetarea a urmărit incidența a șapte boli cardiovasculare diferite ale participanților, inclusiv evenimente precum accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, pentru a determina „asocierile dintre consumul de zahăr adăugat și diverse alimente și băuturi îndulcite cu zahăr și riscul a șapte boli cardiovasculare”, după cum a explicat studiul. Și au descoperit unele rezultate surprinzătoare.

Sursa zahărului adăugat, importantă

Conform cercetătorilor, există o asociere generală între consumul de zahăr adăugat și bolile cardiovasculare. Totuși, rezultatele variază în funcție de sursa zahărului adăugat. Și cel mai mare vinovat dintre toate este zahărul adăugat în băuturile îndulcite.

„Au existat asocieri semnificative statistic între consumul total de zahăr adăugat și accidentul vascular cerebral ischemic și anevrismul aortic abdominal”, au menționat cercetătorii în rezultatele lor. „Consumul ridicat de băuturi îndulcite a fost asociat cu un risc mai mare pentru majoritatea rezultatelor studiate, pentru care au fost găsite asocieri liniare pozitive.”

Cu toate acestea, este important de menționat că nici cealaltă extremă nu a avut rezultate mult mai bune. Conform constatărilor, „un consum scăzut de dulciuri a fost asociat cu un risc mai mare pentru toate rezultatele studiate.” Astfel, cei care nu consumau deloc dulciuri aveau cel mai mare risc de evenimente cardiovasculare, iar consumul ocazional de dulciuri a fost asociat cu rezultate mai bune decât lipsa totală a acestora.

„Cea mai remarcabilă descoperire din studiul nostru este relația divergentă dintre diferitele surse de zahăr adăugat și riscul de boli cardiovasculare,” a declarat Suzanne Janzi, candidat la doctorat la Universitatea Lund și autorul corespunzător al articolului din Frontiers in Public Health, într-o declarație. „Acest contrast surprinzător subliniază importanța de a nu lua în considerare doar cantitatea de zahăr consumată, ci și sursa și contextul acestuia.”

După cum a explicat echipa, zaharurile lichide — adică cele întâlnite în sucuri și alte băuturi cu zahăr adăugat — nu ne fac să ne simțim plini foarte repede, iar acest lucru, a adăugat Janzi, ar putea duce oamenii să consume produsul în exces. „Contextul contează și el — dulciurile sunt adesea savurate în contexte sociale sau ocazii speciale, în timp ce băuturile îndulcite pot fi consumate mai regulat,” a spus Janzi.

Puțin dulce din când în când face bine

Dar ce se întâmplă cu cei care consumă foarte puțin zahăr adăugat? Cum au ajuns ei în această situație? „Acest lucru ar putea reflecta comportamente alimentare de bază — persoanele care consumă foarte puțin zahăr ar putea urma diete foarte restrictive sau ar putea limita zahărul din cauza unor afecțiuni de sănătate preexistente,” a observat Janzi.

Totuși, Janzi a făcut un punct foarte important în legătură cu toate aceste aspecte. Acest studiu este de natură observațională, cu date autoinformate. Uneori, oamenii pot fi extrem de nesiguri atunci când autoinformează date. Asta înseamnă că rezultatele pot sugera anumite tendințe, dar nu pot „stabili cauzalitatea.” Totuși, a apărut suficient de mult un tipar care le permite să facă sugestii, cum ar fi „consumul extrem de scăzut de zahăr poate să nu fie necesar sau benefic pentru sănătatea cardiovasculară.”

Janzi a mai subliniat că acest studiu ar trebui folosit doar ca un punct de plecare al cercetării, nu ca finalul acesteia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Zaharul si sarea triluiesc consumate, organismul are nevoie de asa ceva. Dar in cantati modeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *