Pe măsură ce căldura verii a devenit tot mai arzătoare, trebuie să avem grijă de dieta noastră pentru a ne face viața mai suportabilă. Potrivit www. uab.edu, există anumite alimente care sunt ideale a fi consumate pe caniculă.
Dr. Lizzy Davis, profesor asistent și director de program de educație dieteticiană la Universitatea din Alabama, Departamentul de Științe ale Nutriției din Birmingham, explică mecanismele fiziologice din spatele scăderii apetitului, pe caniculă, și explică ce ar trebui să includă meniul ideal, pe o astfel de vreme.
Hipotalamusul reglează sațietatea, dar și temperatura corpului
Potrivit dr. Davis, hipotalamusul, o parte esențială a creierului, joacă un rol vital în reglarea temperaturii corpului, dar și a senzației de foame și a instalării sațietății. Atunci când hipotalamusul este angajat în reglarea temperaturii, concentrarea asupra foamei scade. Acest mecanism biologic reduce nevoia de a mânca și, ulterior, minimizează căldura generată de digestie, completând eforturile organismului de a menține un mediu intern rece.
„În timp ce hipotalamusul lucrează intens pentru a regla temperatura corpului, de asemenea, suprimă apetitul. Acest lucru înseamnă că, pe vreme caldă, corpul nostru are tendința de a mânca mai puțin, deoarece hipotalamusul acordă prioritate controlului temperaturii. Este un răspuns adaptativ important pentru a reduce producția de căldură, generate de procesul de digestie, gestionând în același timp temperatura corpului” – prof. dr. Lizzy Davis
Ce este bine să bei și ce nu
Dacă sportivii și persoanele care fac efort intens, în condiții de căldură extremă, ar trebui să țină cont de nivelul de sodiu și să îl suplimenteze. Deoarece, prin transpirație, acest mineral se pierde masiv, populația generală trebuie să adopte alimente hidratante. Pepenii, galbeni și verzi, citricele și castraveții sunt alegerile ideale ce trebuie incluse în meniu, în zilele caniculare, pentru a rămâne hidratat. Și, în niciun caz nu consumați cafea sau ceai cu gheață și/sau alcool, pentru că acestea favorizează deshidratarea. Apa este opțiunea cea mai bună.
„Oamenii ar trebui să evite să mănânce alimente greu digerabile, deoarece adaugă căldură corpului” – prof. dr. Lizzy Davis.
Alimente ideale pe caniculă
- Pește cu carne albă: cod, calcan, somn, șalău
- Fructe: Pepene roși galben, piersici, căpșuni, cireșe, smochine, fructe de pădure
- Supe de legume, de pui etc
- Legume: roșii, castraveți, dovlecei, frunze de țelină, salată verde, broccoli
- Pui fiert sau preparat la cuptor
Alimente de evitat pe caniculă
- Carne grasă, prăjită sau la grătar, pentru că se digeră greu
- Mărar, sparanghel, anghinare, pentru că sunt diuretice și agravează deshidratarea
- Dulciuri rafinate și produse de patisserie, pentru că glucidele se digeră greu
- Maioneză, unt, untură
Cine include rosiile in categoria legumelor, nu prea ar trebui luat in seama cand face recomandari dietetice. Totusi, nu sunt rele sfaturile.