Cafeaua albă este un produs destul de rar întâlnit încă, abia își face loc în oferta extrem de variată de băuturi din cafea. Dar ce este, mai exact, cafeaua albă și de ce are această culoare? Cum se obține și ce gust are?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit portalului cookist.it, obținerea boabelor de cafea deschise la culoare ține de modul în care sunt prelucrate acestea la începutul procesului. În mod normal, boabele de cafea sunt prăjite la 230 °C, ceea ce le dă culoarea maronie tipică. Puțini știu însă că, înainte să devină închise la culoare, boabele se deschid la culoare și din verzui devin aproape albe. Iar dacă prăjirea se blochează în jurul temperaturii de 170 °C, ele nu ajung niciodată la nuanța cu care suntem obișnuiți. Rămân deschise la culoare, ca niște migdale – un avantaj pentru dinți, îi pătează mai puțin.
Cafeaua albă conține mai multă sau mai puțină cofeină?
Acest proces diferit nu influențează doar culoarea, ci și proprietățile cafelei. Cafeaua albă conține cu circa 5% mai multă cofeină decât varianta obișnuită: cu cât durează mai mult prăjirea, cu atât conținutul de cofeină scade. Totodată, are un nivel mai ridicat de acid clorogenic, un antioxidant puternic.
Iar gustul, diferă și el. Datorită prăjirii mai ușoare și mai delicate, cafeaua albă dezvoltă nuanțe de gust mai acide. Are un retrogust de fructe oleaginoase, în special migdale și alune de pădure, iar amăreala este mai puțin pronunțată comparativ cu cea a cafelei clasice.
Ce este acidul clorogenic pe care îl conține cafeaua?
Acidul clorogenic este considerat unul dintre principalii polifenoli prezenți în cafea. Este un compus natural care se găsește atât în boabele de cafea verde, cât și în cafeaua prăjită. Dar ce anume face ca acest acid să fie atât de special? Potrivit literaturii de specialitate, are trei mari avantaje:
-
Proprietăți antioxidante: Acidul clorogenic este cunoscut pentru puternicele sale proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, reducând riscul apariției bolilor cronice și al îmbătrânirii premature.
-
Reglarea metabolismului: Mai multe studii au demonstrat că acidul clorogenic poate influența pozitiv metabolismul carbohidraților și al lipidelor. Acest lucru poate fi util în gestionarea greutății și în controlul nivelului de zahăr din sânge.
-
Beneficii cardiovasculare: Consumul de cafea bogată în acid clorogenic poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, reducând inflamația și îmbunătățind funcția endotelială.