Ce fel de dietă ți se potrivește, în funcție de grupa sanguină/Unele alimente ar trebui evitate, conform tipului de sânge pe care-l ai

Dietă pentru grupa sanguină Foto: Pexels

Dieta pentru grupa de sânge sugerează că prin consumul anumitor alimente bazate pe grupa sanguină se poate îmbunătăți sănătatea și poate ajuta la gestionarea greutății, arată Health.com. Dr. Peter D’Adamo, medic naturist, a introdus ideea dietei pentru grupa de sânge în cartea sa din 1996 Eat Right.

D’Adamo crede că, deoarece oamenii au diferite tipuri de sânge, fiecare grupă de sânge poate beneficia de diferite diete în timp. Teoria lui este că organismul digeră alimentele mai bine dacă mâncați aceleași tipuri de alimente care erau comune atunci când grupa dvs. de sânge a evoluat.

Potrivit lui D’Adamo, respectarea cu atenție a dietei pentru grupa de sânge vă poate ajuta să evitați virușii și infecțiile obișnuite, să pierdeți în greutate, să luptați împotriva bolilor precum cancerul și diabetul și să încetiniți îmbătrânirea.

Cu toate acestea, majoritatea experților sunt de acord că există puține dovezi științifice care să demonstreze că dieta pentru grupa sanguină este, de fapt, eficientă. Mai multe cercetări sunt în desfășurare, dar ar putea ajuta să știm ce alimente pot oferi beneficii suplimentare pe care să le adăugați la o dietă deja hrănitoare.

Cum funcționează dieta grupului de sânge

Tipul de sânge depinde de prezența sau absența antigenelor A și B (tipuri de molecule) de pe suprafața globulelor roșii. Cele patru tipuri principale de sânge sunt:

  • Tip A: Doar antigenele A sunt prezente
  • Tip B: sunt prezente doar antigenele B
  • Tip AB: Atât antigenele A cât și B sunt prezenți
  • Tip O: Nicio antigenă (A sau B) nu sunt prezente

D’Adamo crede că aceleași antigene care vă determină grupa de sânge pot fi găsite și în intestin. El sugerează că aceste antigene interacționează cu alimentele pe care le consumați, ducând la diferite reacții și procese digestive în funcție de grupa de sânge.

Corelația dintre tipurile de sânge și alimente

Conform cercetărilor lui D’Adamo, oamenii timpurii aveau în mod obișnuit sânge de tip 0 și erau vânători care mâncau în principal proteine ​​animale. Pentru persoanele cu sânge de tip O, el recomandă o dietă similară dietei paleo, concentrându-se pe proteine ​​​​animale bogate.

Când oamenii au trecut de la stilul de viață de vânători la cel de agricultori, grupa sanguină A a devenit mai răspândită, deoarece au mâncat mai multe alimente pe bază de plante. El sugerează că persoanele cu grupa sanguină de tip A ar trebui să mănânce o dietă pe bază de plante, deoarece strămoșii lor erau fermieri care se bazau pe acest tip de hrană.

Dieta recomandă un echilibru de alimente diferite pentru cei cu sânge de tip B. D’Adamo crede că oamenii cu sânge de tip B provin din triburile nomadice care consumau mai multă carne și lactate.

În cele din urmă, tipul AB este considerat grupa de sânge „modernă”. Pentru persoanele cu sânge de tip AB, dieta sugerează o combinație de alimente benefice pentru sângele de tip A și B. Experții consideră că sângele de tip AB a evoluat din amestecarea acestor două tipuri de sânge.

Tipuri de dietă

Dieta pentru grupa de sânge are diferite planuri de alimentație pentru persoanele cu diferite tipuri de sânge. Iată ce recomandă fiecare dietă:

Dieta de tip O

Accentuează alimentele bogate în proteine ​​și limitează cerealele, fasolea și lactatele. Se bazează pe ideea că persoanele cu tip O au un sistem digestiv cel mai potrivit pentru procesarea proteinelor animale. La fel ca strămoșii lor vânători-culegători.

Dieta de tip A

Se concentrează pe legume, fructe și cereale, reducând în același timp carnea și lactatele. Se bazează pe credința că persoanele de tip A au un sistem imunitar sensibil. Aceste persoane se descurcă cel mai bine cu o dietă asemănătoare vegetarienilor. La fel ca strămoșii lor agrari.

Dieta de tip B

Include un echilibru de carne, legume, fructe, cereale și lactate. Se bazează pe ideea că indivizii de tip B au un sistem digestiv robust și pot mânca o varietate de alimente, deoarece strămoșii lor nomazi aveau o dietă diversă.

Dieta de tip AB

Implică o combinație de alimente din dietele de tip A și tip B. Dieta AB arată că aceste persoane pot beneficia atât de dietele de tip A, cât și de tipul B. Se consideră că sângele lor este un amestec al ambelor tipuri de sânge.

Ce să mănânci și să eviți în dieta pentru grupa sanguină

Dieta de tip O

Alimente extrem de benefice: carne de vită, miel, roșu, broccoli, verdeață, banane, mango, ulei de măsline, nuci și mazăre cu ochi negri

Alimente neutre: pui, creveți, varză de Bruxelles, vinete, mere, lămâi, ouă de pui, ulei de susan, migdale și nuci pecan

Alimente de evitat: slănină, carne de porc, caracatiță, conopidă, castraveți, kiwi, portocale, brânză, ulei de avocado, alune, caju și porumb

Dieta de tip A

Alimente extrem de benefice: roșii, somon, ulei de măsline, pâine cu semințe de in, arahide, semințe de dovleac, mazăre cu ochi negri, broccoli, morcovi și mure.

Alimente neutre: pui, curcan, biban de mare, orz, sfeclă, castraveți, mere, ouă și migdale

Alimente de evitat: carne de vită, hamsii, scoici, brânză albastră, unt, ulei de cocos, fistic, fasole lima, fasole, varză, cartofi, banane și mango

Dieta de tip B

Alimente extrem de benefice: capră, miel, cod, brânză de vaci, ulei de măsline, nuci, fasole, făină de orez, sfeclă, broccoli și banane

Alimente neutre: carne de vită, curcan, hering, brânză brie, ulei de migdale, semințe de in, soia, orez brun, țelină și mere

Alimente de evitat: pui, homar, brânză americană, ulei de avocado, caju, linte, pâine integrală, roșii și avocado

Dieta de tip AB

Alimente foarte benefice: curcan, cod, grup, brânză de capră, ulei de măsline, alune, orez brun, castraveți, broccoli și kiwi

Alimente neutre: capră, miel, midii, ouă, ulei de migdale, caju, fasole verde, orz, sparanghel, mere și caise

Alimente de evitat: slănină, halibut, conc, brânză albastră, ulei de cocos, semințe de susan, fasole Lima, ciuperci shiitake, avocado și banane

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *