Ce este „zgomotul alimentar” / Ce îl provoacă și cum să-l facem să dispară, potrivit experților / Nu este un sunet propriu-zis, ci mai degrabă o stare denumită astfel

Zgomotul alimentar este senzația permanentă de foame FOTO: Dreamstime/Panayiotis Demou

„Ce vreau să mănânc? Ce altceva aș putea să mănânc? Tocmai am mâncat, dar ce alte mâncăruri mai sunt?“ Acestea sunt câteva dintre gândurile care pot apărea în mintea unei persoane care se confruntă cu „zgomotul alimentar”, spune dr. Jeff Alfonsi, specialist în medicină internă, cofondator și director medical al platformei de nutriție RxFood, într-un interviu pentru CBS News. Pe scurt, zgomotul alimentar este gândul constant sau vorbirea interioară despre mâncare. Iar oamenii devin tot mai vocali despre acest subiect. Medicamentele pentru pierderea în greutate au jucat un rol major în aducerea în prim-plan a discuției despre zgomotul alimentar. Un rezultat neașteptat al medicamentelor GLP-1 a fost faptul că pacienții au raportat reducerea zgomotului alimentar, potrivit experților.

Jordan Anthony, nutriționist dietetician și șef al departamentului de nutriție la compania de pierdere în greutate și nutriție Ahara Med, a spus pentru CBS că medicamentele ar putea „reduce pofta de mâncare, încetini digestia și reduce gândurile intruzive, eliminând vorbirea constantă din capul tău despre dacă ar trebui sau nu să mănânci ceva.”

Cum se manifestă

Zgomotul alimentar poate contribui, de asemenea, la supraalimentare sau la alegerea alimentelor greșite pentru organism, a explicat Anthony.

Acesta se poate manifesta și în alte moduri, a spus ea, inclusiv:

  • Gânduri despre când, ce sau cât să mănânci
  • Lipsa de concentrare asupra mesei actuale — gândindu-te constant ce vei mânca mai departe
  • Obsesia față de calorii și dimensiunea porțiilor
  • Sentimentul de vinovăție după ce ai mâncat ceva
  • Compararea alimentelor „bune” versus „rele”

Dar nu confunda zgomotul alimentar cu semnalele normale de foame, a spus dr. Natalie Gentile de la Direct Care Physicians, într-un interviu anterior pentru CBS News Pittsburgh.

„Trebuie să te concentrezi pe întrebarea: „Care este relația ta cu mâncarea? Care este relația ta cu corpul și imaginea ta corporală?” a spus ea, adăugând că gândurile despre mâncare „nu sunt un lucru rău pentru toată lumea.” În timp ce pentru unii, gândurile despre mâncare pot deveni „constante” sau „o obsesie.”

Cine este mai expus

Oricine poate experimenta zgomot alimentar, dar acesta poate afecta mai intens anumite grupuri, a spus Anthony.

„Zgomotul alimentar are un impact negativ deosebit asupra persoanelor care se luptă cu pierderea în greutate, persoanelor aflate în medii stresante, adolescenților și chiar sportivilor. Și, periculos, persoanele cu tulburări de alimentație, cum ar fi mâncatul compulsiv sau emoțional, sunt adesea cele mai susceptibile la zgomotul alimentar”, a spus Anthony.

Zgomotul alimentar există și pe un spectru de intensitate. „Există cu siguranță intervale largi între indivizi în ceea ce privește cantitatea de zgomot alimentar pe care o au,” a spus Alfonsi, adăugând că, de obicei, „cu cât este mai mare zgomotul alimentar, cu atât mai dificil este pentru cineva să facă schimbări.”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce cauzează zgomotul alimentar

Există factori genetici și sociali care contribuie la zgomotul alimentar, potrivit lui Alfonsi. „Când ne uităm înapoi la evoluția noastră, un nivel ridicat de zgomot alimentar era probabil foarte valoros pentru supraviețuire,” a spus el. „Aveai nevoie de nutrienți, aveai nevoie de mâncare, iar acele persoane care erau foarte concentrate pe asta ajutau poate să obțină mâncare și să o depoziteze, ceea ce le dădea un avantaj în supraviețuire.”

Din punct de vedere social, Alfonsi menționează mai mulți factori, atât în viața reală cât și online, care pot amplifica zgomotul alimentar. „În funcție de ceea ce ești expus, putem avea tot felul de semne de marketing foarte evidente și vizibile ale mâncării, dar și aceste influențe mai insidioase — cum ar fi plasările de produse alimentare la televizor, toate aceste lucruri,” a spus el.

Ce poți face

Opțiuni pentru reducerea zgomotului alimentar Există mai multe moduri de a ajuta la reducerea zgomotului alimentar, potrivit experților. Medicamentele GLP-1 și pilulele orale pentru pierderea în greutate, cum ar fi Contrave, pot fi eficiente pentru pacienții care se confruntă cu zgomotul alimentar, a spus Alfonsi. „Îmi place foarte mult că avem medicamente care pot ajuta oamenii în acest domeniu, pentru că este semnificativ,” a spus Alfonsi, dar a adăugat: „Trebuie întotdeauna să individualizăm aceste tratamente.”

Alfonsi spune că le va cere pacienților să reflecteze sau să noteze zgomotul alimentar pe care îl experimentează. „Ia-ți timp și întreabă-te: „Ce simt când devine foarte tare sau greu de suportat?” a spus el, adăugând că mindfulness-ul poate ajuta oamenii să înțeleagă ce declanșează sau ce tipare există în gândurile lor legate de mâncare. De exemplu, seara poate fi un moment în care zgomotul alimentar crește pentru mulți oameni, a spus el.

Următorul pas este să încorporezi un comportament alternativ, precum activitatea fizică sau meditația, pentru a ajuta la întreruperea fluxului de zgomot alimentar. „În timp, începi să construiești această conștientizare și înțelegere a ceea ce provoacă acest zgomot sau ce îl face să crească, sau ce cauzează pofte puternice, și apoi, pe măsură ce înțelegi ce comportamente sunt, cele cu risc ridicat, poți începe să intervii într-un mod care poate reduce frecvența cu care se întâmplă,” a spus Alfonsi.

Alimentația și hidratarea sunt factori importanți, iar consumul regulat de mese și gustări echilibrate cu proteine și fibre poate ajuta la reducerea zgomotului alimentar.Lucrul cu un dietetician autorizat este un alt mod de a lucra prin zgomotul alimentar, a spus Anthony, adăugând că aceștia pot „ghida oamenii pe   călătoriei lor de pierdere în greutate, abordând obiceiurile dăunătoare și creând obiceiuri noi și sănătoase pentru termen lung.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *