Microbiomul intestinal este alcătuit din microorganisme (microbi), cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile, care trăiesc în tractul digestiv. Microbiomul poate afecta funcții corporale precum digestia, metabolismul și reglarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, microbii din intestin nu sunt întotdeauna buni. Dacă microbiomul este dezechilibrat între microbi sănătoși și nesănătoși, probioticele pot ajuta la reintroducerea microbilor sănătoși în corp, transmite Health.com.
Probioticele sunt microorganisme vii pe care le puteți consuma prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor. Unele cercetări au arătat că probioticele pot avea un efect asemănător cu cel al antioxidanților, care ajută la reducerea inflamației din corpul dumneavoastră și pot crește diversitatea bacteriană a microbiomului intestinal.
Majoritatea alimentelor probiotice sunt fermentate, deoarece microorganismele vii sunt introduse în timpul fermentației. Un astfel de aliment benefic este kimchi.
Unul dintre cele mai populare alimente din Coreea, kimchi a câștigat mai recent teren în Vest, deoarece oamenii au devenit mai interesați de probiotice. Este un condiment obținut prin fermentarea legumelor. Adesea, acesta include varză, ridichi, castraveți și ceapă. Este deosebit de bogat în bacterii de acid lactic, un tip de probiotic. Kimchi poate varia de la ușor la picant.
Studiile au descoperit că kimchi fermentat ajută la scăderea concentrației de bacterii intestinale potențial dăunătoare și promovează niveluri sănătoase de glucoză din sânge, tensiune arterială și colesterol.
Nu numai că kimchi este o sursă bună de probiotice, dar este, de asemenea, bogat în fibre – un alt nutrient cheie pentru sănătatea intestinelor. Fibrele susțin, de asemenea, niveluri sănătoase ale colesterolului și glicemiei, completând și mai mult beneficiile pentru sănătate ale kimchi.
Alte alimente bogate în probiotice sunt:
- chefirul
- kombucha
- iaurtul
- varza murată tocată