Ce este Efectul Somogyi și cum le dă bătăi de cap diabeticilor, la ora 3 noaptea/ Este foarte important și ce au mâncat la cină, dar și la ce oră a avut loc ultima masă

Somogyi, diabet Sursa foto: Pexels

Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă care face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea mare. Chiar și fără a avea afecțiunea aceasta, este normal ca oamenii să se trezească, uneori, în timpul nopții, pentru a bea un pahar de apă sau a merge la toaletă. Adormirea la loc poate fi fără efort, pentru majoritatea oamenilor, dar pentru cei cu diabet, lucrurile nu sunt la fel de ușoare. Iată, potrivit express.co.uk, ce înseamnă efectul Somogyi, numit și Fenomenul zorilor, și cum le dă acesta bătăi de cap diabeticilor, la ora 3 dimineața.

Diabetul poate provoca simptome precum sete excesivă, nevoia de a urina mai des și stări de oboseală. De asemenea, vă poate crește riscul de a avea probleme grave cu ochii, inima și nervii. Diabetul este o afecțiune cronică ce vă poate afecta viața de zi cu zi. Poate fi necesar să vă schimbați dieta, să luați medicamente și să faceți controale medicale regulate.

Afecțiunea este cauzată de probleme cu un hormon din organism numit insulină. Diabetul este, adesea, legat de excesul de greutate, inactivitate sau de antecedente familiale de diabet de tip 2.

Ce se  întâmplă cu glicemia la ora 3 noaptea

Majoritatea pacienților cu diabet se trezesc aproape în fiecare noapte la aceeași oră, în jurul orei 3 dimineața, din cauza unei creșteri bruște a nivelului de zahăr din sânge. Această stare este cauzată de unul dintre cele două motive: efectul Somogyi sau, așa cum mai este numit, Fenomenul zorilor.

Pe măsură ce organismul folosește glucoza pentru a produce energie și pentru a te trezi dimineața, trebuie să ai puțină energie în plus. Prin urmare, conform Clinicii Mayo, organismul începe să folosească glucoza stocată, pentru a se pregăti pentru ziua următoare.

În același timp, ficatul eliberează glucoză suplimentară în sânge, datorită hormonului de creștere, cortizolului și catecolaminelor.

Acest lucru se întâmplă, de obicei, dimineața în jurul orei 3:00. pentru a pregăti corpul să se trezească pentru ziua ce vine.

În timp ce aceste evenimente au loc, dozele de medicamente pentru diabet luate cu o zi înainte încep să scadă.

Toate aceste fenomene reunite duc la o creștere a nivelului zahărului din sânge dimineața și provoacă trezirea organismului.

Efectul Somogyi duce la hipoglicemie urmată de hiperglicemie

Practic, cauza glicemiei crescute dimineața se datorează efectului Somogyi numit și hiperglicemie de rebound (recul) – aceasta trezește și organismul și poate fi iritant pentru cei care suferă de diabet.

Efectul Somogyi apare atunci când nivelul zahărului din sânge scade prea mult în miezul nopții. Pentru a rezolva  acest lucru, organismul eliberează hormoni care forțează ficatul să elibereze glucoza stocată, pentru a stabiliza cantitatea de glucoză din organism. Cu toate acestea, în cazul diabetului, ficatul eliberează excesul de glucoză,  care duce la un nivel ridicat al zahărului din sânge.

Practic, efectul Somogyi duce la hipoglicemie urmată de hiperglicemie.

Una dintre cele mai ușoare modalități de a afla dacă creșterea nivelului de zahăr din sânge se datorează efectului Somogyi este verificarea nivelului de zahăr din sânge la culcare și după trezire. Evident, foarte important este și ce ați mâncat seara și cât de târziu. Dacă ați consumat carbohidrați, precum pâine, produse de patiserie, cereale rafinate sau ați avut un meniu ce a inclus carne prăjită sau dulciuri, nu este de mirare că aveți glicemia crescută. Doar în situațiile în care ați respectat dieta pentru diabet, bazată pe multe legume, unele fructe, cereale integrale și proteine slabe, precum lactate fără grăsimi și carne slabă, fiartă sau friptă, iar ultima masa a avut loc cu minimum trei ore înainte de culcare, atunci puteți da vina pe efectul Somogyi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *