Îl știm cu toții, celebrul sos din pulpă de roșii și condimente precum usturoi, ceapă și ienibahar. Ketchup-ul merge bine ca topping pentru mâncărurile tale preferate, cum ar fi hamburgerii, hotdogul sau cartofii prăjiți, dar nu numai. Este adesea asociat cu fast-food-ul, deși este făcut dintr-un aliment extrem de nutritiv – roșiile, motiv pentru care naște controverse. Potrivit healthline.com, iată ce ar trebui să știi, pentru că nu ești singurul care s-a întrebat vreodată dacă ketchup-ul este sănătos.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce este ketchup-ul?
Rețetele de ketchup variază, dar, în general, el este făcut dintr-un set de ingrediente de bază, inclusiv roșii, zahăr, sare și oțet. Acest lucru explică aroma sa dulce, dar acrișoară.
Se pot adăuga și condimente precum ienibahar, cuișoare, coriandru și chiar scorțișoară sau ghimbir.
Fiind un condiment simplu, pe bază de roșii, ketchup-ul are un profil nutrițional simplu. Mai mult, deoarece folosești adesea doar o cantitate mică de ketchup la masă, nu vei obține nutrienți esențiali din el.
Valori nutriționale pentru o lingură de ketchup (17 g)
- Calorii: 17
- Carbohidrați: 4,5 grame
- Proteine: mai puțin de 1 gram
- Fibre: mai puțin de 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Zahăr: 7% din aportul zilnic
- Sodiu: 7% din aportul zilnic
Comparativ cu alte condimente, o lingură de ketchup conține aproape de două ori mai multe calorii decât muștarul, de exemplu; dar mai puțin de un sfert din numărul de calorii pe care le conține maioneza. În ceea ce privește zahărul, ketchup-ul tinde să conțină sensibil mai mult decât maioneza sau muștarul.
Beneficiile ketchup-ului pentru sănătate
Unii oameni consideră ketchup-ul „calorii goale”, deoarece conține sare și zahăr, dar îi lipsesc multe vitamine sau minerale care se regăsesc în roșiile naturale sau într-un sos proaspăt din roșii.
În același timp, ingredientele principale din ketchup sunt roșiile, care sunt pline de compuși vegetali sănătoși. Cercetările sugerează că beneficiile pentru sănătate ale ketchup-ului provin, probabil, din licopenul carotenoid din roșii.
Este demonstrat științific faptul că licopenul în sine are proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și antidiabetice, dar există puține cercetări care să sugereze că consumul de ketchup în sine va avea aceleași efecte.
Cu toate acestea, un studiu recent a legat consumul unei varietăți de alimente pe bază de roșii, bogate în licopen, inclusiv ketchup, de un risc mai scăzut de cancer gastric. De fapt, ketchup-ul rămâne una dintre cele mai concentrate surse de licopen.
Cum te poate ajuta licopenul din roșii
Când mănânci ketchup, poți beneficia de unele dintre proprietățile licopenului.
- Acționează ca un antioxidant. Activitatea antioxidantă puternică a licopenului îți poate proteja ADN-ul și proteinele celulare de inflamații.
- Protejează împotriva cancerului. Studiile in vitro arată că licopenul poate preveni cancerul de prostată. Studiile pe oameni leagă un aport alimentar mai mare de licopen din roșii și ketchup de un risc mai scăzut de cancer de stomac.
- Susține creierul. Studiile indică faptul că licopenul poate ajuta la tratarea afecțiunilor precum bolile Alzheimer și Parkinson. Unele cercetări timpurii pe animale sugerează că ar putea proteja împotriva afectării creierului din cauza bolilor cronice.
- Promova sănătatea inimii. Antioxidanții din licopen pot ajuta la combaterea bolilor de inimă. Studiile pe oameni asociază o dietă mai bogată în licopen cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Studiile pe animale sugerează că licopenul scade nivelul grăsimilor din sânge și al colesterolului.
- Combate tulburările reproductive. Un studiu pe oameni a observat niveluri mai scăzute de licopen în sângele bărbaților infertili, în timp ce un studiu pe animale a constatat că suplimentele orale de licopen sunt eficiente în tratarea hipofuncției testiculare, o afecțiune care uneori provoacă infertilitate.
Cu toate acestea, dat fiind că sosul ketchup este, de obicei, consumat în cantități mici, roșiile întregi, proaspete sau conservate, îți pot oferi mai mult licopen și mai puține calorii, mai puțin zahăr și mai mulți nutrienți în general.
Mai mult, problemele de sănătate precum fertilitatea și sănătatea inimii pot fi abordate mai bine concentrându-te pe calitatea generală a dietei tale. Ketchup-ul și conținutul său de licopen nu vor transforma o dietă nesănătoasă într-una corectă nutrițional.
Posibile efecte secundare ale consumului excesiv
Pentru majoritatea oamenilor, ketchup-ul este perfect sigur atunci când este consumat cu moderație. Condimentul poate fi inclus cu ușurință într-o dietă bine echilibrată.
Cu toate acestea, consumul excesiv de ketchup îți poate provoca efecte secundare minore, din mai multe motive:
- Este destul de bogat în zahăr. O lingură de ketchup ar putea conține 7% sau mai mult din aportul codian corect de zahăr. Dacă îți place ketchup-ul și mănânci 4-5 linguri la o singură masă, poți consuma 35% sau mai mult din zahărul unei zile numai din ketchup.
- Este destul de bogat în sare. Majoritatea produselor de tip ketchup ambalate sunt, de asemenea, bogate în sare. Dacă ești sensibil la sare, consumul excesiv poate contribui la hipertensiune arterială, boli de inimă și alte probleme de sănătate.
- Este un aliment acid. Roșiile sunt un aliment foarte acid, la fel și produsele concentrate din roșii, cum ar fi ketchup-ul. Dacă suferi de arsuri la stomac sau reflux, consumul excesiv de ketchup ar putea agrava aceste afecțiuni.
- Unele persoane pot fi alergice. Deși este neobișnuit, este posibil să ai o alergie sau o sensibilitate la ketchup. O alergie la ketchup ar putea fi cauzată de roșii sau de alte ingrediente din condiment, cum ar fi oțetul care conține sulfiți, salicilați și gluten.
Variante mai sănătoase de ketchup
Deși ketchup-ul poate face parte dintr-o dietă echilibrată, atunci când este folosit cu moderație, ar putea exista momente când vrei să folosești o alternativă mai sănătoasă.
Există multe mărci și varietăți de ketchup disponibile, așa că dacă ești în căutarea uneia care să se potrivească nevoilor tale specifice, există o șansă bună să găsești un produs potrivit pentru tine.
De exemplu, există multe mărci de ketchup care fac versiuni ale condimentului care sunt:
- organice
- neîndulcite
- fără sirop de porumb, care are un conținut ridicat de fructoză
- cu un conținut scăzut de sare
- fără gluten
- fără OMG-uri (organisme modificate genetic)
Cu siguranță, varianta cea mai sănătoasă este atunci când îl prepari singur folosind ingrediente de calitate.
