Ce cred americanii despre europeni și consumul de apă în restaurantele din Europa: ”Acești oameni nu se deshidratează”

calatorii culinare, obiceiuri culinare,apa, apa robinet, americani, Europa, deshidratare, Sursa foto: Pexels

Helene este americancă din Texas. Își amintește, cu maximă precizie, prima dată când a descoperit că apa de la robinet este ceva diferit pentru europeni și americani.

Prima impresie din Europa: Germania

Era într-un restaurant din Germania. Când chelnerul a întrebat-o ce dorește să bea, ea a cerut apă. “Au râs de mine și mi-au spus: ‘Poți cere apă. Dar de ce ai face asta?'”, își amintește Helene. Își amintește că s-a uitat în jur și a realizat că toți din restaurant beau din pahare de vin și halbe de bere, niciunul nu avea apă.

Helene a repetat comanda de apă, iar chelnerul nu a mai obiectat. Dar, când a sosit apa, nu era paharul mare de apă de la robinet, plin cu gheață, pe care îl aștepta. În schimb, i s-a servit o sticlă de un litru de apă minerală carbogazoasă, însoțită de un pahar mic și un preț de 2 euro. Nu-i venea să creadă.

“În SUA, te așezi la masă și îți aduc o carafă imensă de apă cu gheață, fără să întrebe nimic. Nu contează dacă ești într-un restaurant de lux sau într-unul casual, îți vor da un pahar imens de apă gratuit”, explică Helene pentru CNN Travel, preluat de CNN Español.

Obiceiuri diferite în ce privește băutul apei. ”Acești oameni nu se deshidratează?”

Câțiva ani mai târziu, când americanca și soțul ei s-au mutat în Germania, cuplul a observat o altă diferență culturală legată de apă. De fiecare dată când ieșeau în excursii, cu bicicleta sau la plimbare prin oraș, ea și soțul ei purtau sticle mari de apă, uneori chiar și un fel de rucsac cu apă (“Pentru a putea bea apă în orice moment”). În același timp, prietenii lor europeni nu beau niciodată apă și rezistau până seara când mergeau la un bar și chiar și atunci optau pentru vin sau bere.

“M-am gândit că poate europenii nu se deshidratează la fel de mult ca noi”, spune Helene, nedumerită chiar și după câțiva ani de locuit în Europa.

Opinie singulară sau constatare generală?

Te-ai putea gândi că aceasta este doar opinia unei persoane și e o generalizare ar fi prea mult. Cu siguranță. La urma urmei, Europa are multe țări diferite, fiecare cu propria cultură, obiceiuri alimentare, tradiții și obiceiuri de consum al apei. Și, bineînțeles, nici Statele Unite nu sunt un monolit cultural. Desigur, unii americani se mândresc cu sticlele lor uriașe și acceptă provocări zilnice legate de consumul de apă, dar alții ar opta întotdeauna pentru băuturi răcoritoare dacă ar putea alege. Și, deși mulți sunt conștienți de impactul asupra mediului al sticlelor de plastic, alții evită apa de la robinet și își mențin frigiderul plin cu apă îmbuteliată.

Cu toate acestea, Helene nu este unică în observațiile pe care le face. Călătorii americani care își împărtășesc opiniile despre consumul (sau lipsa de consum) al apei de la robinet în Europa au devenit o tendință pe rețelele sociale în ultimii ani.

De exemplu, o utilizatoare TikTok, care în vara lui 2023 a încărcat un videoclip în care prietenii săi beau sticle mari de apă, sub titlul “Noi în momentul în care putem găsi apă pentru că europenii nu cred în apă”. Acest videoclip are 10,9 milioane de vizualizări și 13.800 de comentarii, atât de la americani care sunt de acord (“Eram atât de deshidratată când am fost lol, căldura + lipsa de aer condiționat și apă/gheață mă omora…”), cât și de la europeni care nu sunt deloc de acord (“Despre ce vorbești?”).

La rândul său, Rob Murgatroyd, un american care locuiește în Italia, a încărcat recent un TikTok în care comenta că diferența dintre consumul de apă în SUA și Italia l-a “lăsat perplex” de când s-a mutat la Florența.

“De unde vin eu, suntem practic programați să bem apă în mod constant, ca și cum ar fi principala noastră ocupație, în timp ce aici în Italia, să vezi pe cineva cu o sticlă de apă este ca și cum ai găsi un ac într-un car de fân”, scrie în textul care însoțește videoclipul lui Murgatroyd. Există TikTok-uri care se minunează de mărimea paharelor de apă europene, Reels de pe Instagram care narează căutarea, de multe ori nereușită, a unei carafe de apă de la robinet într-un bar european și postări pe X care se plâng de faptul că trebuie să plătească pentru apa îmbuteliată în restaurante.

Comentarii ale cititorilor: pro și contra

Helene, care își povestește viața în străinătate pe blogul Helene in Between, a intervenit de câteva ori în marea dezbatere despre apa de la robinet în Europa, inclusiv la sfârșitul anului trecut: “Apă de la robinet nu este gratuită în restaurante (europene)”, afirma ea într-un videoclip TikTok în noiembrie 2023. “Și dacă îți dau, vine într-un pahar mic”.

Multe comentarii au fost disprețuitoare: “Este gratuită. Cât ai vrea să fie?”, spunea unul. Alții au fost de acord cu experiența Helenei și au adăugat că, deși apa de la robinet există, de obicei, apa minerală îmbuteliată sau apa filtrată îmbuteliată sunt mai comune în multe țări europene.

“Cred că este o conversație foarte interesantă”, spune Helene. “Lumea poate părea foarte mică uneori, pentru că toți suntem online și este o societate atât de globală acum… așa că cred că este interesant să avem aceste conversații, să discutăm despre diferențe”.

Părerea unui expert

Pentru a avea o idee despre ce se întâmplă cu adevărat dincolo de dovezile anecdotice, CNN Travel l-a contactat pe Stavros Kavouras, profesor de Nutriție la Universitatea de Stat din Arizona. Kavouras este directorul Laboratorului de Științe ale Hidratării din cadrul universității și se ocupă de impactul hidratării asupra sănătății și performanței.

Kavouras este un grec care locuiește de 20 de ani în Statele Unite, deci este bine pregătit pentru a comenta despre ciocnirile culturale transatlantice. În primul rând, Kavouras subliniază multitudinea de diferențe dintre țările care alcătuiesc continentul european. El evidențiază, de exemplu, contrastul dintre “alimentele din nordul Europei față de bucătăria franceză, italiană, greacă și preferințele dietetice”. “Nu îmi plac generalizările”, spune Kavouras, care afirmă că, deși este tentant să stabilești o dihotomie între Europa și Statele Unite, aceasta nu se susține de obicei.

Kavouras mai spune că americanii care vizitează Europa (și postează despre asta pe internet) nu reprezintă majoritatea populației Statelor Unite.”Nu este americanul mediu”, afirmă el. “Populația care vine în Europa este mai educată, mai bogată, de nivel socio-economic mai înalt”. Acest lucru este relevant, deoarece există date care sugerează că americanii de statut socio-economic mai scăzut beau mai puțină apă.

Dar, după stabilirea acestor parametri și rezerve, Kavouras este de acord că există unele diferențe potențiale între SUA și Europa în ceea ce privește “ce bea lumea, ce le place și cât de hidratați sunt”. “De exemplu, dacă mergi în Germania și ceri apă, ți se dă apă cu gaz. Aceasta este obiceiul”, spune Kavouras. “Dacă ai servi apă de la robinet în Germania tuturor celor care îți intră în retaurant, aceștia ar spune: ‘Oh, eu nu beau această apă’. Așa că, de ce ai face asta?”. Kavouras mai spune că a plăti câțiva euro în plus pentru o sticlă de apă de un litru la cină este acceptat și normal în Europa, dar ceva ciudat în America.

Sfaturi pentru americani

Așa că tot ce au de făcut americanii care refuză să cumpere apă îmbuteliată din Europa este să aibă permanent o sticlă reutilizabilă la ei. O pot umple cu apă de la cișmele, din hotel sau restaurant. Și în general de la orice robinet. În cea mai mare parte a Europei, apa de la robinet este potabilă. Și să nu aibă neșansa de a întâlni șeful de restaurant ”prietenos”, care nu acceptă să consumi altceva decât produsele cumpărate de la el.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *