Cazul furtului celor 22 de tone de cheddar nu este unic! Motivele care au dus la creșterea criminalității în domeniul alimentar / „Infracțiunile legate de alimente implică condamnări mai mici decât traficul de droguri, dar pot aduce câștiguri similare”

Tone de brânză cheddar furată din Marea Britanie Foto: Freepik

Patrick Holden, un fermier britanic specializat în producția de brânză, a crezut că a dat norocul peste el când, într-o zi din iulie, a primit un e-mail de la un presupus reprezentant al unui lanț de supermarketuri francez. Cererea? O comandă uriașă de 22 de tone de Hafod, un tip de cheddar special produs de el. „A fost cea mai mare comandă primită vreodată pentru brânza noastră”, își amintește Holden. „Și, fiind din Franța, m-am gândit: «În sfârșit, oamenii din Europa apreciază ceea ce facem»”, relatează BBC.

Comanda fusese plasată prin intermediul Neal’s Yard Dairy, un distribuitor de brânzeturi de lux, iar prima tranșă de Hafod, cu o valoare de 35.000 de lire sterline, a ajuns la Londra în septembrie. Cu toate acestea, ferma lui Holden nu avea suficientă brânză pentru a îndeplini întreaga comandă, așa că alte 20 de tone de cheddar au fost furnizate de două alte ferme lactate, valoarea totală a mărfii ajungând la 300.000 de lire sterline.

Pe 14 octombrie, marfa a fost preluată de la depozitul Neal’s Yard Dairy și dusă către un centru logistic. După aceea, brânza a dispărut fără urmă. În mod șocant, s-a descoperit că nu exista nicio comandă reală. Persoana care a plasat comanda era un impostor, iar cazul a fost rapid denumit de presa internațională „marele jaf de brânză”. Chiar și cunoscutul chef britanic Jamie Oliver i-a avertizat pe urmăritorii săi de pe platforma X: „Dacă auziți despre brânză scumpă vândută la prețuri mici, probabil că e vorba de niște răufăcători”.

Vezi detalii

„Este ridicol”, spune Tom Calver, un alt producător de brânzeturi a cărui cheddar a fost inclusă în lotul furat. „Dintre toate lucrurile de furat în lume – 22 de tone de brânză?”

Cazul furtului de cheddar nu este singular

Totuși, furturile de brânzeturi de lux nu sunt o noutate. Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului, infracțiunile legate de alimente – de la contrabandă și falsificare la furt – costă industria alimentară globală între 30 și 50 de miliarde de dolari pe an. De-a lungul anilor, numeroase jafuri de acest tip au țintit produse lactate scumpe. În 2016, în Italia, hoții au furat Parmigiano Reggiano în valoare de 80.000 de lire sterline. Această brânză necesită cel puțin un an pentru a ajunge la maturare și este fabricată după o metodă veche de aproape 1000 de ani.

În ultimii ani, creșterea prețurilor alimentelor a transformat brânzeturile premium într-o țintă atractivă pentru criminalii organizați. „Producerea brânzei consumă multă energie”, explică Patrick McGuigan, specialist în sectorul lactatelor. „Prețul cheddar-ului a crescut cu 6,5% până în mai 2024, iar acum vedem etichete de securitate pe blocurile de cheddar în supermarketuri”.

Un alt motiv pentru creșterea criminalității în domeniul alimentar este infiltrarea rețelelor de crimă organizată în această industrie. Andy Quinn, de la National Food Crime Unit, explică faptul că, odată ce cartelurile de droguri și alte grupuri criminale învață să opereze în cadrul unei afaceri alimentare, identifică și alte oportunități de a transporta mărfuri ilegale. „Infracțiunile legate de alimente implică condamnări mai mici decât traficul de droguri, dar pot aduce câștiguri similare”.

Un exemplu clar este piața neagră de brânză din Rusia. După sancțiunile impuse de Occident în 2014, Rusia a interzis importurile de produse proaspete din țările sancționate, inclusiv brânzeturi europene. Totuși, brânza și vinul sunt printre cele mai comune produse care continuă să fie transportate ilegal în Rusia, prin rețele sofisticate ce traversează Belarus și Georgia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *