Tot ce trebuie să știi despre vinurile spaniole. Scurt ghid ca să alegi exact ceea ce ai nevoie

vinuri, spania, vinuri spaniole Sursa foto: Vitalii Shkurko | Dreamstime.com

Dacă te gândești la lucruri emblematice pentru Regatul Iberic, vinurile spaniole se vor găsi cu siguranță alături de flamenco, coride și paella. Spania ocupă locul trei în lume în ceea ce privește producția de vin. 15% din toate podgoriile din lume se află aici: soarele le încălzește, pământul le dă putere, de aceea toate tipurile de vin spaniol nu sunt doar o băutură, ci și un simbol al identității acestei țări. Aici există peste o sută de regiuni viticole certificate, unde zeci de mii de producători produc sute de tipuri de vin. Vinificația este una dintre cele mai importante componente ale economiei spaniole și una dintre tradițiile de care țara este mândră.

Caracteristicile vinului spaniol

Se crede că vinurile spaniole sunt mai astringente și mai puternice decât cele italiene și franceze. Aceste trei țări au concurat pe piața mondială de secole. Multe tipuri de vinuri spaniole au arome puternice, în special cele roșii. În Spania se produc vinuri albe, roșii și roze, dar vinurile roșii spaniole sunt considerate unele dintre cele mai bune din lume.

Combinația dintre cele mai moderne tehnologii și tradițiile străvechi face ca vinurile spaniole să fie speciale. Atât de speciale încât colecționarii și cunoscătorii de vinuri spaniole pot plăti sume uriașe de bani pentru a cumpăra o sticlă. De exemplu, la Sotheby’s în 2010, Vega Sicilia s-a vândut cu 4.000 de euro pe sticlă. În 2009 s-a vândut un lot de 23 de sticle de acest vin pentru aproape 103.000 de euro. Au fost ani în care casa Sotheby’s a obținut până la un milion de dolari din vânzarea vinurilor spaniole de diverse mărci.

Originile elaborării diverselor tipurilor de vin

Știința și arta spaniolă a elaborării vinului își au originile în antichitate, atât de profund încât unii specialiști discută dacă știința producerii vinurilor a apărut înainte de Spania însăși. Un lucru este sigur: Spania a fost una dintre primele țări care a început să producă vinuri în Europa. Nici vizigoții, nici maurii nu au putut opri producția de vin. Regii spanioli au dus producția acestei băuturi la un nivel calitativ nou: au început să furnizeze diferite tipuri de vin spaniol în Anglia. Astăzi, britanicii beau aproape 5 milioane de litri de vin spaniol pe an. Putem spune că datorită locuitorilor Angliei, lumea întreagă a învățat ce este sherry-ul.

Ce tipuri de vin sunt în Spania

În prezent, în Spania, peste 950.000 de hectare sunt dedicate cultivării strugurilor, iar în țară se cultivă peste 300 de soiuri diferite de struguri. Pentru acest indicator, Spania ocupă cu siguranță primul loc în lume. Acest lucru creează o oportunitate unică pentru oenologii spanioli de a experimenta și de a crea constant noi tipuri de vin. Există multe tipuri de vinuri în diferite categorii de preț. Vinurile economice merită uneori aceeași atenție ca și cele care se vând în crame. Se pot găsi mari plăceri fructate sub 10 euro, dar există și vinuri roșii mai îndrăznețe și de înaltă gamă care se combină ușor cu cele mai bune vinuri de colecție din lume. Tipurile de vin se vor diferenția prin culoare, gust (în funcție de zahărul rezidual), origine, în funcție de gradele de alcool (de la 8 la 23 de grade) și vârstă.

Fiecare provincie își are comorile sale. Evident, le enumerăm pe cele mai cunoscute.

  • Andaluzia: Montilla – Moriles, Málaga, Sierra de Málaga și Pasas de Málaga, Jerez – Xéres – Sherry și Manzanilla Sanlúcar de Barrameda și Condado de Huelva.
  • Aragon: Somontano, Campo de Borja, Cariñena, Calatayud.
  • Castilia – La Mancha: Manchuela, Valdepeñas, La Mancha, Ribera del Júcar și Uclés.
  • Castilia și León: Ribera del Duero, Rueda, Tierra del Vino de Zamora, Arribes, Toro, Tierra de León, Cigales și Arlanza.
  • Comunitatea Valenciană: Utiel – Requena, Valencia și Alicante.
  • Comunitatea Madrid: Vinos de Madrid.
  • Galicia: Bierzo, Valdeorras, Monterrei, Ribiero, Rías Baixas și Ribiera Sacra.
  • Insulele Canare: Tacoronte – Acentejo.
  • La Rioja: Calificată Rioja.
  • Catalonia: Empordà, Pla de Bages, Penedés, Cava, Calificată Priorato, Catalunya, Montsant, Tarragona și Terra Alta
  • Insulele Baleare: Binissalem, Mallorca și Pla i Llevant.
  • Navarra: Navarra
  • Murcia: Yecla, Jumilla și Bullas.
  • Extremadura: Ribera del Guadiana.
  • Țara Bascilor: Txakolí de Bizkaia, Txakolí de Getaria și Txakolí de Álava.

Care este cel mai bun vin spaniol

Castillo de Ygay este cel mai bun vin din Spania și unul dintre cele mai bune 10 vinuri din lume. Complexitatea, finețea și puterea conținută sunt caracteristicile care au garantat acestui vin onoarea de a fi printre cele mai bune la nivel mondial. În 2020 a fost numit cel mai bun vin din lume de revista Wine Spectator, citată de infobae.com.

Elaborarea vinurilor spaniole nu se limitează la producția în sine. Totul începe mult înainte ca vinul, îmbogățit cu soare și lumină, să fie îmbuteliat. Elementul cel mai important în elaborarea vinului spaniol este studiul strugurilor și al viței de vie. Cercetarea trebuie să determine de ce strugurii se adaptează anumitor climate și altor condiții regionale. Este necesar să se ia în considerare particularitățile solului, specificitatea soiului, condițiile climatice, rezistența la boli și insecte.

Vinul spaniol – este cu adevărat poezie îmbuteliată, spunea un producător de vin iberic.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *