Dacă vorbim de Paște sigur vorbim și de dulciurile de Paște. Fie că vorbim de cozonaci, checuri sub formă de mielușei sau iepurași, de platouri de prăjituri sau de varietatea de ciocolată cu motiv specific sărbătorii, zahărul este pe lângă carnea de miel vedeta acestei sărbători.
Și cui să oferi toate aceste dulciuri decât copiilor? Deși se oferă și hăinuțe sau încălțăminte, în absolut toate pungile de cadouri vor fi și dulciuri.
Multe dulciuri și copii mici, ca să zicem așa. De multe ori ei sunt cei copleșiți cu dulciuri de toată lumea.
Pentru copiii între 2 și 10 ani, cantitatea recomandată de zahăr adăugat este de maximum 3-4 lingurițe/zi (12-16 g). Un ou mediu de ciocolată poate avea peste 20 g de zahăr, adică mai mult decât o zi întreagă.
Important: Nu e vorba de a interzice complet dulciurile, ci de a le integra într-un context sigur, limitat și fără presiune.
De ce să ții cont astfel încât și părinții să aibă sărbători fericite, nu numai cei mici:
-
Alege dulciuri calitative și nu cantitative. Nu cumpăra toate „prostioarele” de pe piață doar pentru că au formă de mielușel sau pui de găină. Dulciurile pentru cei mici nu reprezintă un aliment de bază, cum nici pentru noi nu este valid acest lucru. Cu siguranță dulciurile o să vină din mai multe surse iar unele vor fi cumpărate chiar de părinți la insistențele celor mici. Nu faceți din dulciuri punctul culminant sau de interes al cadoului oferit. Important e să veniți, să vă jucați cu ei. Or să vă iubească la fel indiferent de volumul dulciurilor din pungă.
Puteți alege produse artizanale, făcute în casă sau ateliere mici, cu cât mai puțin zahăr în compoziție.
În loc de un coș întreg de dulciuri ieftine și colorate artificial, oferă 1-2 variante mai bune:-
Ouă din ciocolată neagră (70%). Respectați mărimea naturală a oului, nu oferiți ouă gigant.
-
Bomboane făcute acasă (curmale, nuci, fulgi de cocos)
-
Mini-brioșe cu banană, morcov, mere – fără zahăr adăugat
-
-
Oferă dulciurile după o masă principală (mic dejun sau prânz), când glicemia e mai stabilă, iar pofta de dulce e mai ușor de controlat. Evită să oferi dulciuri dimineața devreme sau ca „gustare din plictiseală”.
-
Nu folosiți mâncarea ca recompensă sau pedeapsă. Pe termen lung creează o legătură nesănătoasă cu mâncarea. Mâncarea ar trebui să țină tot mai mult cont de fiziologia noastră, nu de strategiile și jocurile psihologice.
-
Implicați-i pe cei mici când gătiți deserturi sănătoase sau mâncare în general. O vor consuma cu mare plăcere și poate în detrimentul celei de cumpărat. Foarte apreciate și de cei mici sunt și deserturile de tipul fructelor îmbibate în ciocolată.
Ce facem cu cantitatea mare de dulciuri rămase după Paște?
-
o împărțim pe porții pentru zilele următoare; dacă e nevoie să o ascundem prin dulapuri sau congelatoare facem și acest lucru;
-
o punem deoparte pentru dulciuri făcute în casă la câteva săptămâni de la încheierea Paștelui;
-
o donăm altor copii care nu au atâtea rezerve de dulciuri.
Așadar, Paștele nu este numai despre mâncare și ciocolată. Oferiți și timp, joacă, înțelegere, ascultare, planuri de petrecere a timpului liber și nu numai ciocolată atunci când mergeți în vizită la cei dragi!
