Câtă apă bea în mod normal o pisică. Când consumul de apă ar putea fi o problemă

pisica, afectiuni pisica, hrana pisica, petfood Sursa foto: Pexels/Pixabay

Câtă apă bea în mod normal o pisică

Fiecare deținător al unui animal trebuie să urmărească cu atenție câtă apă și cât de des bea pisica. Pisicile, la fel cum ar trebui să facă și oamenii, beau de obicei dintr-un singur motiv, de sete. O pisică bea în medie 30 ml de apă la un kg de masă corporală în fiecare zi. Cantitatea medie se modifică în funcție de activitatea fizică a animalului și de hrana primită. Mâncarea boabe este evident uscată și cere mai multă alimentare cu apă, în timp ce conserva conține chiar și până la 80% apă ea însăși.

Printre cauzele naturale care duc la creșterea consumului de apă pot fi creșterea temperaturii în încăpere, canicula, care provoacă pierderi naturale de apă. Vărsăturile și diareele duc la pierderi rapide de apă și provoacă sete. Schimbarea mâncării umede cu cea uscată sau apariția în dietă a unei cantități mai mari de sare duc la creșterea nevoii de apă și acest lucru este perfect normal.

Când consumul crescut de apă poate fi o problemă

Fiecare animal este diferit, de aceea este important să cunoști obiceiurile și comportamentul pisicii tale. În principiu, se consideră că dacă pisica bea mai mult de 40 ml la un kilogram de masă corporală în timpul zilei, acest lucru indică polidipsia, nevoia de a bea continuu apă. Ea este adesea însoțită de urinări dese, cu o frecvență peste normal.

Spre deosebire de cauzele naturale, cele patologice sunt de obicei de lungă durată. Cele mai frecvente afecțiuni medicale asociate cu pierderea apei și creșterea setei sunt bolile renale, diabetul și bolile endocrine.

În cazul bolilor renale, rinichii devin incapabili să regleze echilibrul hidro-electrolitic, ceea ce are ca rezultat excreția apei care ar trebui să revină în celule. Diabetul la pisici se caracterizează prin nivelul ridicat de glucoză în sânge. Excreția zahărului în urină necesită cantități mari de apă care de asemenea este eliminată. Tulburările endocrine se referă în principal la diabetul insipid primar sau diabetul insipid nefropogen. Ambele boli afectează capacitatea rinichilor de a concentra urina și de a reabsorbi apa. Creșterea consumului de apă apare și în cazurile de hipertiroidism, o afecțiune frecventă la pisicile mai în vârstă.

Ce trebuie să faci dacă pisica ta bea apă în exces

Dacă ai exclus cauzele legate de mediul înconjurător, trebuie să mergi cu patrupedul la medicul veterinar. Diagnosticarea și tratarea mai rapidă a proceselor de boală oferă șansa de a o vindeca sau stabiliza. Medicul vă va prescrie analiza sângelui și a urinei, care va permite evaluarea stării rinichilor și excluderea sau confirmarea diabetului, hipertiroiditei sau bolilor renale. El vă va prescrie și realizarea morfologiei pentru a vedea dacă nu este vorba despre infecție sau anemie. De asemenea, îți poate prescrie analize suplimentare, cum ar fi examinarea cu ultrasunete, radiografie sau analize speciale pentru tulburările endocrine.

Ce trebuie să faci dacă pisica ta bea prea puțină apă

În principiu, un animalul sănătos nu refuză să primească apă și hrană. Astfel, dacă pisica bea prea puțin, chiar dacă are acces la apă, asta se poate datora unei afecțiuni. Primul lucru de luat în considerare este faringita sau leziunea în zona cavității bucale și a gâtului. Daca situația depășește una-două zile, trebuie să apelați imediat la medicul veterinar. Un al motiv al reticenței de a primi apă poate fi schimbarea hranei de la cea uscată, la cea în conservă sau la mâncare gătită acasă. În acest caz, în mâncare se regăsește o cantitate mare de apă, ceea ce reduce necesitatea pisicii de alimentare cu apă.

Nu uitați că pisica are nevoie de apă proaspătă în permanență, așa că schimbați căt de des puteți apa din bol.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *