Cât de sănătoasă este, de fapt, cafeaua decofeinizată?/Specialiștii recomandă consumul regulat

Cafeaua decofeinizată nu este dăunătoare Foto: Dreamstime

Dovezile științifice masive arată cafeaua decofeinizată, ca orice altă cafea, ca fiind asociată cu numeroase beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv creșterea longevității și scăderea riscului de diferite forme de cancer.

Un studiu foarte mare, bine conceput, care folosește datele Biobank din Marea Britanie, a constatat că consumul a 3 căni de orice fel de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere cu 12% a mortalității generale, iar studiul specifică faptul că „asocieri similare au fost observate pentru cafeaua decofeinizată, cafea instant sau măcinată”.

Dovezile științifice confirmă că e sigură

Numeroase autorități din domeniul sănătății confirmă dovezile științifice care spun că un consum de cafea – decofeinizată sau cu cofeină – este asociat cu beneficii semnificative pentru sănătate, după cum urmează:

  • În 2016, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a plasat consumul de cafea în categoria cu cel mai scăzut risc. Concluzia a fost că această băutură nu este susceptibilă să provoace cancer și poate fi protectoare împotriva unor tipuri de cancer.
  • Agenția științifică de stat din California a concluzionat în recenzii separate: „Un număr foarte mare de studii pe oameni, comasate, arată dovezi inadecvate că consumul de cafea ar putea să provoace cancer. Consumul de cafea pare chiar să reducă riscul de cancer hepatic și cancer endometrial.”
  • Societatea Americană de Cancer și-a actualizat în 2020 ghidurile alimentare pentru prevenirea cancerului și a concluzionat că prin consumul de cafea se reduce riscul de cancer de piele, gură și gât. Probabil se reduce riscul de cancer de ficat și endometrial.
  • Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă consumul de cafea „regulat”.
  • Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului spune că „există dovezi puternice că prin consumul de cafea se reduce riscul de cancer la ficat și uter. Există, de asemenea, unele dovezi că cafeaua scade riscul de apariție a gurii, faringelui și laringelui și a cancerului de piele.”

Cât de sigură este cafeaua decofeinizată

Toate metodele de decofeinizare se bazează pe chimie pentru a extrage cofeina care se găsește în mod natural în boabele de cafea. Toate sunt autorizate și declarate ca fiind sigure, de către autoritățile de reglementare a siguranței alimentare din Statele Unite, Europa și din întreaga lume. Ca orice cafea, cafeaua decofeinizată este sigură pentru consum și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Indiferent de procesul de decofeinizare folosit, odată ce cofeina este îndepărtată (cel puțin 97% din ea), boabele de cafea sunt spălate, gătite la abur și prăjite la temperaturi care evaporă lichidele folosite.

Pentru cea mai comună cafea decofeinizată – Metoda Europeană de decofeinizare – Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a stabilit un standard riguros de 10 părți per milion (adică echivalentul a 10 picături de apă în 10 galoane) pentru urme minuscule de clorură de metilen, care este folosită la extragerea cofeinei. De asemenea, FDA a spus că riscul pentru consumatori de a consuma cafeaua decofeinizată conform Metodei Europene este „inexistent”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *