Cât de sănătoasă este, cu adevărat, alimentația vegană pentru inimă/Cercetătorii spun că beneficiile ei sunt reale

Dieta vegană este bună pentru inimă

Alimentația vegană, adică o dietă bazată pe plante, poate duce la beneficii cardiace considerabile, a confirmat o nouă cercetare. Noul studiu a fost publicat în JAMA Network Open și a constatat că o dietă vegană sănătoasă este semnificativ mai protectoare pentru sănătatea inimii în comparație cu un mod sănătos, omnivor de a mânca, notează Health.

Studiul a inclus 22 de seturi de gemeni identici. În fiecare pereche de gemeni, unul a urmat o dietă vegană și unul o dietă omnivoră. Cercetătorii au conceput ambele diete astfel încât să fie echilibrate și sănătoase pentru inimă. Apoi au monitorizat nivelurile de colesterol ale fiecărui participant.

„Dar pentru că am creat o dietă omnivoră sănătoasă, am fost surprins că am obținut magnitudinea schimbării pe care am obținut-o”, a declarat pentru Health Christopher Gardner, coautor al studiului și profesor de medicină la Universitatea Stanford.

Faptul că studiul a fost efectuat pe gemeni identici a conferit „mai multă rigoare științifică” cercetării, a explicat Gardner.

Deși oamenii de știință pot face ajustări în studiile pe oameni, alți factori – cum ar fi genetica – pot distorsiona datele.

Deoarece gemenii identici au același ADN, este mai ușor să se deducă dacă genetica unei persoane sau mediul acesteia – inclusiv dieta – au avut un impact mai mare asupra oricăror schimbări înregistrate într-un studiu.

Ce efecte a avut dieta vegană

Iată cum o dietă vegană poate avea un impact pozitiv asupra nivelului colesterolului și asupra sănătății generale a inimii.

– Consumul mai multor proteine vegetale ar putea reduce riscul de boală cronică a rinichilor

– Dieta vegană a redus colesterolul LDL și insulina comparativ cu dieta non-vegană

Cu 22 de seturi de gemeni, 44 de persoane au fost implicate în studiul clinic randomizat care a pus față în față o dietă care include carne și alimente pe bază de plante cu o dietă bazată doar pe plante care nu includea carne, ouă, lactate sau orice alt produs animal.

Vârsta medie a participanților a fost de 40 de ani când a început studiul și niciunul dintre aceștia nu avea un indice de masă corporală (IMC) de peste 40, nici diabet sau hipertensiune arterială.

Mai mult de 77% dintre participanți au fost femei; aproximativ 11% au fost asiatici, 4,5% au fost negri sau afro-americani, 2,3% au fost nativi din Hawaii / insulele din Pacific, 9% au fost multirasiale și aproape 73% au fost albi.

Aproape 80% dintre participanți locuiau cu geamănul lor. Toți participanții erau omnivori înainte de începerea studiului.

Gemenii identici, separați de diete

În timpul studiului, un geamăn din fiecare pereche a fost repartizat pentru fiecare dietă și a primit mâncare de la echipa de cercetare în primele patru săptămâni ale studiului. Apoi au fost responsabili de propriile mese și gustări pentru a doua jumătate a studiului de opt săptămâni, atâta timp cât acele alimente respectau modul de alimentație atribuit.

Gardner a explicat că este important ca ambele diete, cel puțin în timpul primelor patru săptămâni, să fie considerate sănătoase pentru inimă. „Este ușor, ca cercetător, să faci ca dieta ta preferată să fie foarte bună, iar cealaltă să nu fie atât de bună”, a declarat el pentru Health. „Dar am muncit foarte mult pentru a face o dietă vegană sănătoasă și o dietă omnivoră sănătoasă”.

Dieta omnivoră prescrisă a inclus cel puțin o porție de pește, carne sau pui în fiecare zi, precum și un ou și o porție și jumătate de lactate.

Dieta vegană nu conținea alimente de origine animală, nici ouă sau lactate, dar conținea multă fasole și legume.

Deși studiile de intervenție nutrițională recrutează de obicei persoane care trebuie să facă îmbunătățiri, cum ar fi cele cu factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă, Gardner a explicat că prioritatea de a recruta gemeni a însemnat că grupul de participanți era destul de sănătos la începutul studiului. Cu toate acestea, au fost înregistrate progrese pozitive prin trecerea la un plan alimentar bazat pe plante.

Efectele dietei vegane, în cifre

La începutul studiului, nivelul mediu de referință al colesterolului LDL (denumit în mod obișnuit colesterol „rău”) a fost de 110,7 mg/dL pentru grupul cu dietă vegană și 118,5 mg/dL pentru grupul omnivor. La sfârșitul celor opt săptămâni, nivelul colesterolului LDL a scăzut la o medie de aproximativ 96 mg/dL pentru gemenii vegani și 116 mg/dL pentru omnivori. Această schimbare a devenit vizibilă în jurul lunii de referință (săptămâna a patra).

În plus față de scăderea nivelului de colesterol LDL, gemenii care au devenit vegani au înregistrat o scădere de aproximativ 20% a insulinei de post, un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului.

„Am fost puțin surprins de amploarea îmbunătățirii, mai ales că, pentru început, aveau un spațiu mai mic pentru îmbunătățire”, a declarat Gardner.

Niciuna dintre dietele studiate nu a scăzut nivelul de glucoză, un alt factor de risc pentru diabet, și ambele grupuri au pierdut în greutate, deși pierderea în greutate a fost ușor mai mare în grupul vegan.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *