Castraveții murați, sănătate curată/ Dacă vrei să fii ferit de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral și alte afecțiuni grave, include-i cât de des poți în meniul tău

castravete murat Sursa foto: Pexels

Castraveții murați, conservați în oțet, înseamnă mai mult decât  să adauge o savoare aparte la sandvișul preferat. Aceștia conțin o mulțime de vitamine și minerale în saramura lor cu oțet și, potrivit webmd.com, aduc o seamă de beneficii organismului nostru, dintre care unele nici nu le bănuim.

Castraveții sunt originari din India, unde au fost consumați încă dinainte de istoria scrisă. Cristofor Columb a adus castraveți în America în secolul al XV-lea. Oamenii au început să-i conserve încă de acum circa 4.000 de ani, în încercarea de a-i păstra mai bine pe durata transportului pe distanțe mari.

Astăzi poți mura singur castraveții sau îi poți cumpăra gata murați. Băcăniile și marile lanțuri de magazine vând o mulțime de sortimente, inclusiv castraveți murați întregi întregi, pregătiți cu mărar, castraveți murați feliați etc.

Informații nutriționale pentru castraveții murați

Ca majoritatea legumelor, castraveții murați, în general, conțin foarte multă apă și au foarte puține grăsimi sau proteine. De asemenea, au și o concentrație mare de vitamine.

Valorile lor nutritive variază în funcție de tipul lor. De exemplu, un castravete murat întreg are aproximativ:

  • 20% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui și menține oasele puternice
  • 6% din necesarul zilnic de calciu, pentru adulți, acest mineral fiind necesar pentru sănătatea oaselor, dinților și a nervilor
  • 2% din necesarul zilnic de potasiu, ceea ce ajută nervii să funcționeze corect
  • 3%-4% din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care îți protejează celulele de deteriorare
  • 1% din doza zilnică recomandată de vitamina A, importantă pentru vederea, sistemul imunitar și o sarcină sănătoasă

Castraveții murați mai conțin fosfor și acid folic și sunt o sursă excelentă de betacaroten. Acest antioxidant, betacarotenul, a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unui număr de afecțiuni cronice, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă și diabetul de tip 2.

Ce nutrienți conține o porție mică de castraveți murați

Dacă preferi o porție mai mică de castraveți murați, circa 1/2 de cană, pe care să o mănânci cu pâine și unt, ea îți aduce următorii nutrienți:

  • Mai mult de 3% din doza zilnică recomandată de vitamina A
  • Aproximativ 1/3 din necesarul zilnic de vitamina K
  • Aproximativ 4% din necesarul de calciu, pe zi
  • Aproximativ 2% din necesarul zilnic de potasiu

Alimentele fermentate, ideale pentru sănătatea intestinală

Alimentele fermentate precum kefirul, kimchiul ( garnitură tradițională coreeană constând din legume sărate și fermentate) și misoul (un condiment tradițional japonez. Este o pastă groasă produsă prin fermentarea boabelor de soia cu sare și goji și uneori orez, orz, alge marine sau alte ingredient) pot ajuta la menținerea intestinului sănătos. Dar majoritatea murăturilor de pe rafturile de băcănie nu sunt fermentate, drojdiile, bacteriile și alți microbi sunt folosiți pentru conservarea alimentelor. În schimb, murăturile capătă, adesea, o savoare aparte, dacă au fost conservate într-o saramură de oțet și condimente. Mai mult, când deschizi borcanul, ar trebui să vezi bule la suprafață, semn că există bacterii vii în interior.

Cum ne ajută murăturile să fim mai sănătoși

  • Ajută la digestie. Murăturile fermentate sunt pline de bacterii bune, numite probiotice, care sunt importante pentru sănătatea intestinului.
  • Combat bolile. Castraveții conțin un antioxidant numit betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Carotenul este un compus puternic despre care s-a demonstrat că ajută la scăderea riscului de a muri de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer, boli respiratorii și alte afecțiuni.
  • Pot ușura crampele musculare. Unii sportivi beau sucul de la murături după ce fac exerciții fizice intense, pentru a înlocui  rapid electroliții pierduți. Un studiu arată că sucul de murături poate funcționa puțin mai bine decât apa pentru a calma crampele musculare.
  • Țin în frâu glicemia. Sucul de murături, în special oțetul din el, poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale. Acest lucru poate aduce beneficii persoanelor care prezintă risc de diabet sau chiar au această boală.
  • Reduc deteriorarea celulelor. Antioxidanții din murături au o serie de beneficii, printre care se numără și reducerea radicalilor liberi. Studiile arată că un consum regulat de alimente cu betacaroten poate ajuta la îmbunătățirea modului de gândire, la persoanele de peste 65 de ani. Aceleași studii arată că o dietă bogată în antioxidanți este mai eficientă decât administrarea de suplimente antioxidante. Acest lucru face ca murăturile să fie o resursă excelentă pentru persoanele care doresc să obțină mai mulți antioxidanți în mod natural.
  • Ajută la pierderea în greutate. Castraveții murați sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii. Datorită conținutului lor ridicat de apă, te pot ajuta să te simțiți sătul mai mult timp. Murăturile conțin și oțet, care a fost legat de reducerea apetitului. Oțetul poate încetini rata cu care sistemul tău digestiv absoarbe carbohidrații. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea vârfurilor de insulină, menținând nivelul de energie stabil și reducând scăderea de insulină care declanșează foamea.

Murăturile îți pot dăuna? Da, doar dacă faci excese!

Un mare dezavantaj al murăturilor este că au multă sare. Doar un castravete murat mare are mai mult de 2/3 din cantitatea ideală de sodiu pe care ar trebui să o consume un adult pentru întreaga zi. Prea multă sare în dietă poate crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet și boli de rinichi. De asemenea, sodiul poate distruge calciul din oase. Abuzul de murături îți poate slăbi oasele și crește riscul de fracturi. Așadar, dacă vrei să ai parte doar de beneficiile ce decurg din consumul de murături, mănâncă-le cu moderație. Ba chiar, dacă ți se pare, uneori, că sunt prea sărate pentru tine, mai lasă-le într-un castron cu apă, la desărat.

Cum poți să-ți faci, singur, castraveți murați

Există două moduri principale de a-ți prepara singur murături. O modalitate este să pui castraveții în borcane în apă cu sare și oțet. Cealaltă modalitate este să lași castraveții la fermentat, doar cu sare și apă. Indiferent de metoda pe care o utilizezi, urmează aceste sfaturi generale:

  • Alege castraveți proaspeți, fermi și fără semne de deteriorare.
  • Folosește sare de conservare sau murături. Alte săruri întunecă saramura.
  • Adăugă semințe de mărar, hrean, semințe de muștar, usturoi și orice alte condimente.
  • Urmează cu atenție instrucțiunile de fierbere și conservare, pentru a preveni creșterea bacteriilor rele în interior.
  • Păstrează murăturile în borcane închise, timp de câteva săptămâni, înainte de a le mânca.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *