Bene Meat Technologies, un startup înregistrat în Cehia, este prima societate înregistrată la nivel UE pentru producția de carne de sinteză pentru industria petfood, transmite publicația italiană avvenire.it.
La nivel internațional sunt deja mai multe societăți care fac research și producție de carne de sinteză, dar foarte puține deocamdată pentru acest produs de folosit în alimentația animalelor – în Statele Unite au primit autorizație Upside Foods și Good Meat.
Premieră mondială în palmaresul UE
Însă în acest moment, firma din Cehia este prima la nivel mondial care a reușit să ajungă în faza de a introduce deja carnea de sinteză în produsele petfood. Un meritoriu primat UE într-un domeniu în care greul cercetării este în Statele Unite și în Asia.
Tehnic, producția de carne de sinteză pentru petfood a fost certificată de către European Feed Materials Register, după cum a anunțat compania. „Suntem la nivelul unui ordin de producție de câteva kilograme pe zi, dar în anul următor estimăm să ajungem la câteva tone pe săptămână”, se precizează într-un comunicat citat de publicația italiană.
Startup-un din Republica Cehă este proprietate a grupului Btl cu capital național, care activează în domeniul cercetării biomedicale. Printre obiectivele sale este și acela de a dezvolta produse de sinteză de laborator pentru consumul uman. Societatea folosește celule recoltate de la animale vii, care sunt apoi multiplicate și dezvoltate în laborator.
La nivel mondial, Good Meat, cu sediul la Singapore, este prima care produce și vinde mai multe produse similare celor de origine animală produsă în laborator. De altfel, Asia este cumva un laborator mondial al avangardei cercetărilor legate de alimentația viitorului. Aici restaurantele au primit de curând autorizație pentru a folosi 16 tipuri de insecte în alimentație.
La polul opus în acest domeniu la nivel mondial este Italia, unde guvernul mizează pe promovarea produselor tradiționale, parte a brandului de țară. Guvernul actual de dreapta a interzis cercetarea și producția în domeniul înlocuitorilor de sinteză pentru produsele de origine animală. Este singurul stat G7 care a făcut acest lucru.