Proteinele, se știe, sunt esențiale pentru a ne simți sătui și plini de energie, mai mult decât orice alt macronutrient. Dar, când vine vorba de sursa din care provin, discuția începe să fie mai nuanțată. Unele proteine par să fie mai bune decât altele, indică un nou raport al unui comitet consultativ al United States Department of Agriculture (USDA) și al United States Department of Health and Human Services (HHS), citat de situl womenhealthmag.com.
Leguminoasele câștigă tot mai mult teren peste tot în lume
În recomandarea elaborată, comitetul sugerează creșterea consumului de fasole la cel puțin 2,5 cups de fasole și de linte uscată pe săptămână. Aceasta, în condițiile în care recomandarea în vigoare este de 1,5 cups pe săptămână. În linii mari, 1 cup, în cazul nostru, reprezintă undeva până în 200 g, deci vorbim de o cantitate de circa jumătate de kg de fasole și jumătate de kg de linte pe săptămână. Totodată, de ținut cont că fasolea uscată prin fierbere își triplică volumul, în timp ce lintea și mazărea și-l dublează.
Aceste noi recomadări ale responsabililor americani în ce privește alimentația și sănătatea sunt confirmate de alte voci dinspre sectorul privat.
Fasolea și leguminoasele sunt cea mai sănătoasă sursă de proteine, a declarat de curând pentru CNN Christopher Gardner, medic și cercetător în Stanford Prevention Research Center. Dar aceeași este și recomandarea formulată și de Scientific Report of the 2025 Dietary Guidelines Advisory Committee din Statele Unite, care sfătuiește oamenii să înceapă masa cu fasole, mazăre, linte, și abia apoi, eventual, carne.
„Ceea ce recomandăm este ca secțiunea de proteine din MyPlate, ghidul alimentar guvernamental pentru o dietă sănătoasă, să înceapă cu fasole, mazăre și linte. Am recomandat să fie mutată carnea, inclusiv carnea slabă, la sfârșitul listei de proteine”, a spus Gardner. De ce asta? „Are legătură cu fibrele, în carene nu există fibre”, a explicat el.
Printre altele, fibrele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă, scăderea nivelului de colesterol și un control mai bun al zahărului din sânge, potrivit National Institutes of Health (NIH).
De ce sunt leguminoasele atât de sănătoase?
Pentru cine nu e foarte familiarizat cu terminologia, leguminoasele sunt o categorie de alimente care include mai multe soiuri de fasole, mazăre, linte, năut, bob/fava, soia, arahide.
Proprietățile lor nu sunt încă pe deplin descoperite, dar se știe că sunt bogate în proteine, fibre, vitamine B, fier, acid folic, calciu, potasiu, fosfor și zinc. Consumul de leguminoase poate contribui la scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale, dar conțin și antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulare, deci a îmbătrânirii.
Totodată, conțin și o cantitate rezonabilă de carbohidrați, care dau și ei energie.