Care este cea mai bună dietă pentru pacienții cu AVC?/ Iată ce și cum trebuie să mănânci ca să te recuperezi după un AVC, dar și pentru a preveni altele noi/ Dieta mediteraneeană, cea mai populară opțiune

dieta AVC Sursa foto: Pexels

În România au loc, anual, circa 60.000 de accidente vasculare cerebrale (AVC), iar la nivel mondial, aproximativ 3,3 milioane de decese au rezultat din accidente vasculare ischemice, în timp ce 3,2 milioane de decese au rezultat din atacuri vasculare hemoragice. Tragic este faptul că aproximativ jumătate dintre persoanele ce au avut atac vascular cerebral trăiesc mai puțin de un an. Potrivit medicalnewstoday.com, dieta post-AVC este un factor foarte important în recuperarea pacientului, prevenirea unor viitoare AVC-uri și în prelungirea duratei de viață.

Ce să mănânci ca să previi un AVC

Dieta pentru prevenirea unui AVC implică, de obicei, consumul de multe fructe și legume, proteine ​​slabe, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de sare adăugată.

Unele persoane care se recuperează după un accident vascular cerebral pot avea, de asemenea, alte afecțiuni de sănătate care necesită modificări ale dietei, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Deoarece aceste condiții ar fi putut contribui la accidentul vascular cerebral, este important să le abordați și pe ele.

Dieta mediteraneană este cea mai populară modalitate de prevenire a AVC-urilor. Ea implică o concentrare asupra produselor proaspete, proteinelor slabe și grăsimilor sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Asociația Americană a Inimii recomandă să mănânci, pentru a te feri de AVC:

  • o varietate de fructe și legume, ideal proaspete, congelate sau conservate
  • cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul, quinoa și orzul
  • leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre și linte
  • proteine ​​slabe, cum ar fi puiul sau tofu
  • pește gras, cum ar fi somonul, sardinele sau heringul
  • grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado
  • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul sau laptele degresat
  • nuci și semințe

Alimente ce trebuie reduse sau evitate, pentru a preveni un AVC:

  • produse de patiserie foarte procesate, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie
  • alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi
  • alimente care conțin zaharuri adăugate, cum ar fi zaharoza, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr brun sau melasă
  • alimente bogate în sare adăugată

Dieta pentru dificultăți de înghițire, post-AVC

Unii oameni au dificultăți la înghițire sau disfagie după un accident vascular cerebral. În astfel de cazuri se recomandă pasarea alimentelor, astfel încât să nu fie necesar mestecatul. De asemenea, puteți recurge la alimente tocate și umede, ce nu necesită mușcătură sau alimente moi, ce se pot mesteca și înghiți ușor.

Puteți prepara în aceste moduri următoarele alimente:

  • omletă
  • pește copt, cum ar fi somonul
  • carne tocată, cum ar fi pui sau curcan
  • legume rădăcinoase, cum ar fi morcovii
  • cartofi
  • avocado
  • fulgi de ovăz
  • iaurt
  • banană

Dieta pentru prevenirea pierderii în greutate, după un AVC

Pierderea în greutate este un efect secundar comun al unui accident vascular cerebral și poate avea un efect negativ asupra rezultatelor recuperării pacientului. Dieta este un aspect important al gestionării acestui lucru și poate ajuta o persoană să mențină sau să câștige în greutate.

Alimentele bogate în nutrienți care conțin un număr mare de calorii în fiecare porție pot ajuta la prevenirea pierderii în greutate. Multe dintre acestea sunt adaptabile și pentru persoanele cu disfagie. Acestea includ:

  • avocado
  • banană
  • brânzeturi moi
  • iaurt

O altă opțiune sunt smoothie-urile sau shake-urile bogate în calorii. Oamenii pot cumpăra formule care sunt potrivite pentru după un accident vascular cerebral sau este posibil să le facă acasă. Unele ingrediente care pot funcționa pentru acest lucru includ:

  • pudre proteice, cum ar fi zerul, mazărea sau proteinele din soia
  • pulberi de oleaginoase
  • fructe
  • albușuri pasteurizate
  • îndulcitori naturali, cum ar fi curmale sau miere
  • un lichid, cum ar fi apa, laptele sau laptele vegetal

Dieta pentru pacienții cu AVC și hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc în accidentul vascular cerebral. Dieta poate ajuta la gestionarea acestei situații. Multe dintre modificările dietetice care pot ajuta la reducerea viitoarelor accidente vasculare cerebrale  și pot ajuta și la ținerea în frâu a tensiunii arterială.

Este deosebit de important pentru persoanele cu hipertensiune arterială să-și monitorizeze aportul de sodiu. Sodiul este în sare. Oamenii au nevoie de sare pentru a supraviețui, deși, în cantități prea mari, aceasta poate fi dăunătoare.

Oamenii pot folosi mai multe condimente și mai puțină sare pentru a adăuga aromă alimentelor.

Alimentele care pot avea un conținut ridicat de sare includ:

  • carne procesată, cum ar fi slănină
  • gustări sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi
  • supe conservate
  • alimente comode, cum ar fi cele congelate, pizza sau amestecuri de condimente
  • alimente conservate, cum ar fi măslinele în saramură

Într-un studiu din 2021, utilizarea unor cantități mari de ierburi și condimente în alimente a dus la o cădere a tensiunii arteriale, în rândul participanților. Studiul a implicat 24 de ierburi și condimente diferite, inclusiv:

  • piper negru
  • usturoi
  • busuioc
  • cimbru
  • curcumă
  • scorţişoară
  • pudră de chili

Alte aspecte ale dietei și ale stilului de viață, cum ar fi consumul de alcool și fumatul, pot afecta, de asemenea, tensiunea arterială.

Dieta pentru pacienții cu AVC și diabet

Diabetul este un alt factor de risc pentru un accident vascular cerebral, așa că dacă o persoană are ambele afecțiuni, va trebui să ia în considerare și modul în care alimentele îi vor afecta nivelul zahărului din sânge.

Poate fi foarte important pentru persoanele aflate în această situație să limiteze alimentele care conțin zahăr adăugat, cum ar fi:

  • bomboane și ciocolată
  • înghețată
  • iaurturi îndulcite
  • produse de patiserie
  • băuturi cu adaos de zahăr, cum ar fi sucuri, băuturi pentru sportivi sau energizante

Unii oameni ar putea avea nevoie, de asemenea, să numere numărul total de carbohidrați pe care îi consumă în fiecare zi. Acest lucru poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge și la determinarea cantității de insulin/medicamente antidiabetice utilizate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. De reținut este că, în general, după producerea unui AVC, medicii prescriu antipsihotice, fapt ce împiedică orice recuperare fizică, psihică sau intelectuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *