Vii cu cumpătărurile acasă și pui roșiile în frigider? Nu e tocmai ideal. Nu toate alimentele proaspete trebuie să stea la 5 grade, așa cum nici toate alimentele conservate pot sta în cămară. Știm sigur că peștele și carnea trebuie să stea la frigider sau la congelator. Dar legumele? Se conservă toate la fel? Iar ouăle, trebuie puse imediat la frigider? Cât pot sta la temperatura camerei? Iar pâinea?
Avem fiecare dintre noi, mai mult sau mai puțin, dileme legate de cum să conservăm alimentele, care unde trebuie păstrate. Unele alimente trebuie conservate la rece pentru că pot fermenta și astfel evităm proliferarea culturilor bacteriene. Altele este recomandat să fie ținute la rece pentru că astfel își mențin mai bine gustul și aroma.
În linii mari, regulile sunt cele din supermarket, dar nu chiar 100%. În comerț, ouăle se țin la răcoare dar nu în frigider, în timp ce laptele UHT atât timp cât e sigilat este depozitat la temperatura camerei.
Roșiile
Dacă sunt foarte coapte, trebuie ținute la frigider pentru că riscă să fermenteze în interior, chiar dacă nu sunt crăpate. În situația în care nu sunt în punctul optim de coacere, este mai bine să fie ținute la temperatura camerei pentru ca procesul de coacere să continue. Când sunt în punctul optim de maturizare, adică nici prea crude dar nici prea coapte, se pot ține 2-3 zile în cămară, la răcoare.
Aceeași regulă se aplică și vinetelor, ardeilor și dovleceilor.
Ceapa și usturoiul
Ceapa și usturoiul au tendința de a absorbi rapid umezeala, ceea ce înseamnă că frigiderul nu este locul ideal. Se conservă cel mai bine în cămară sau în orice alt loc uscat, răcoros, întunecat și pe cât posibil ventilat.
Cartofii
La frigider, cartofii se comportă ca și cum ar sta în pământ și din acest motiv încep să încolțească mai repede. Când încolțesc, cantitatea de solanină, relativ toxică, din compoziția lor crește, deci e mai bine să evităm încolțirea.
În plus, amidonul din structura lor devine mai dur, iar la gătit vor avea o textură destul de diferită. Prin urmare, se conservă cel mai bine în cămară, la răcoare, în mediu ventilat și fără lumină.
Fructele
Dacă nu sunt suficient de coapte, pot sa câteva zile la temperatura camerei, chiar în bucătărie, în cazul în care e vorba de fructe din cele cu sâmbure lemnos mare: caise, piersici, prune, mango, avocado. La fel și bananele.
Cele cu sâmbure mic, cireșe sau vișine, se deteriorează mult mai rapid și trebuie puse la frigider imediat ce au fost culese sau cumpărate. Fructele tari, din categoria mere, pere, ananas, citrice, pot sta mult timp în cămară și este contraindicat să stea în frigider.
Pepenilor le priește și lor să stea la temperatura camerei sau în cămară, atât timp cât nu sunt tăiați. Odată desfăcuți, trebuie păstrat imediat la rece, fermentează foarte rapid.
Zarzavaturile și rădăcinoasele
Zarzavaturile cu frunze verzi, la fel ca și fasolea verde, își mențin mult mai bine calitățile la frigider, dar nu trebuie ținute mai mult de 3 zile pentru că își pierd din calitate. Rădăcinoasele se țin în sertar la frigider pentru că astfel evităm deshidratarea.
Ierburile aromatice
Se conservă cel mai bine pentru câteva zile la temperatura camerei și ținute cu cozile într-un pahar cu apă. Ținute la frigider își pierd mare parte din aromă. Dacă avem de conservat pentru iarnă, în congelator își păstrează aroma intactă, în timp ce prin uscare și-o modifică.
Ierburile aromatice și alte condimente uscate se păstrează la temperatura camerei, în bucătărie, dar închise ermetic.
Ouăle
Ouăle este obligatoriu a fi așezate cât mai rapid în zona destinată lor, de pe ușa frigiderului. Mai mult, trebuie evitat să treacă de la o temperatură la alta, prin urmare trebuie cât mai rapid așezate în frigider și pentru niciun motiv scoase și reașezate în el.
Lactatele și brânzeturile
Lactatele și brânzeturile proaspete trebuie așezate cât mai rapid la frigider, în recipiente închise dar care să respire – mai puțin laptele proaspăt, pentru că absoarbe mirosurile.
În cazul laptelui cu termen lung de garanție, este obligatoriu de ținut la frigider doar dacă a fost desigilat.
Dat fiind conținutul important de sare, se pot păstra în cămară brânzeturile ultrastagionate, dar pentru puțin timp.
Cafeaua și cacao
Frigiderul nu le influențează prea tare aroma, prin urmare pot sta foarte bine în dulap în bucătărie. Însă trebuie închise ermetic. Aceeași regulă și pentru cerealele de mic dejun.
Ciocolata
Poate sta câteva săptămâni și în cămară, în timp ce la frigider o putem păstra pe termen lung, ținând cont de data de expirare. Esențial este să nu o transferăm de la cald la rece și invers, pentru că își pierde din calitățile organoleptice.
Mierea
S-au găsit vase cu miere alături de mormintele faraonilor din piramidele egiptene. Mierea nu are practic termen de expirare și se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, își menține inclusiv consistența semilichidă.
Fructele oleaginoase
Nucile, migdalele, fisticul, alunele etc este mai bine să fie ținute la frigider dacă vrem să le păstrăm mai mult timp și sunt înca în coaja lor lemnoasă. Rezistă și în cămară, dar pe termen lung miezul tinde să se oxideze și capătă gust de rânced. Același fenomen, însă mult accelerat, se declanșează și dacă sunt curățate de coajă – motiv pentru care este ideal să ținem miezul curățat de coajă la congelator.
Sosuri, dressinguri, gem, dulceață
Se păstrează în cămară atât timp cât nu au fost deschise. Odată ridicat capacul, poate începe modificarea calităților organoleptice, chiar dacă nu fermentează. Motiv pentru care se în închise în frigier, încercând să le consumăm în decurs de puține săptămâni.
Borcanele cu conserve
Odată desfăcute, se păstrează obligatoriu la frigider. Dacă însă e vorba de cutii metalice, se transferă conținutul lor în borcane de sticlă cu capac ermetic. Se consumă, toate, în decurs de câteva zile, conform indicațiilor de pe ambalaj.