Cardiologii au stabilit că proteina numărul 1 pentru sănătatea inimii este peștele/ La fiecare 30 de minute, un român face infarct/ Somonul, tonul, sardinele și macroul reduc riscul cardiovascular

peste Sursa foto: Pexels

Încercați să aveți o dietă sănătoasă pentru inimă?  Proteinele sunt unul dintre cei trei macronutrienți de care corpul  are nevoie pentru a rămâne puternic și sănătos (ceilalți sunt carbohidrații și grăsimile). „Proteinele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase pentru inimă, dar nu toate proteinele sunt la fel”, spune dr. Kimberly Campbell, cardiolog la Cardiology Consultants din Philadelphia.

Potrivit eatingwell,com, cardiologii au stabilit care este cea mai bună protein pentru a menține inima sănătoasă.

„Corpul are nevoie de proteine ​​pentru a construi și a repara mușchii. Inima este, de asemenea, un mușchi, așa că  un consum al tipului potrivit de proteine ​​poate ajuta la menținerea inimii sănătoase și la reducerea riscului de boli de inimă”, explică dr Campbell.

Deci, ce alimente proteice ar trebui să includeți în farfurie? Varietatea este esențială, conform Asociației Americane a Inimii, care sugerează să se acorde prioritate proteinelor din plante, fructe de mare și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, completând, în același timp, cu un tip carne slabă și păsări de curte.

De ce este importantă sănătatea inimii?

Boala de inimă este cauza nr. 1 de deces în SUA.  Nici noi nu stăm mai bine. România ocupă locul 1 în Europa, ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă, astfel, cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Primii trei factori de risc pentru boli de inimă sunt colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fumatul. Vestea bună este că și în cazul  în care aveți unul sau mai mulți dintre acești factori de risc, dieta și modificarea stilului de viață vă pot reduce semnificativ riscul de boli de inimă.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă atât modelul de dietă mediteraneană, cât și dieta DASH (dieta menită să oprească hipertensiunea arterială) pentru reducerea riscului de boli de inimă. Ambele modele de alimentație sănătoasă pun accentul pe o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, fasole și nuci, evitând în același timp alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. În plus față de dietă, practicarea regulată a activității fizice și renunțarea la fumat vă pot reduce riscul de boli de inimă.

Proteina #1 pentru sănătatea inimii: peștele

Când vine vorba de cele mai bune proteine ​​pentru sănătatea inimii, experții sunt mari fani ai peștelui. „O dietă pesco-mediteraneană este una dintre cele mai bune diete sănătoase pentru inimă pe care le puteți adopta, iar aceasta include proteine ​​din surse precum pește și fructe de mare, care sunt bogate în acizi grași omega-3 și sărace în grăsimi saturate”, spune de Mary Greene, cardiolog la Manhattan Cardiology, în New York City.

Iată de ce peștele  a fost desemnat proteina nr. 1 pentru sănătatea inimii

  • Sursă bună de grăsimi sănătoase pentru inimă – Schimbarea grăsimilor saturate din dieta dumneavoastră cu grăsimi nesaturate vă poate reduce riscul de boli de inimă. Peștele are, în general, mai puține grăsimi saturate decât alte proteine ​​animale, cum ar fi carnea de vită sau porc, și oferă acizi grași omega-3 – un tip de grăsimi polinesaturate asociate cu beneficii pentru sănătatea inimii. „Acizii grași omega-3, care sunt necesari pentru a menține funcția normală a corpului, pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boală coronariană. Organismul nu poate produce acizi grași omega-3, așa că depinde de aportul alimentar. Somonul, tonul, sardinele și macroul sunt unele dintre soiurile de pește cu cel mai mare conținut de omega-3”, spune dr. Campbell.

Pentru a vă asigura că atingeți nivelul optim de omega-3 din dietă, AHA recomandă să consumați două porții de 80 de grame de pește (în special pește gras) pe săptămână.

Combinația de proteine ​​și nutrienți esențiali, împreună cu grăsimile sănătoase, face ca peștele să fie alimentul ideal pentru sănătatea inimii. Cercetările au descoperit că pentru fiecare 20 de grame de pește pe care o persoană le-a consumat pe zi, riscul de boli de inimă și mortalitate a scăzut cu 4%.

  • Poate reduce nivelul de colesterol – Dacă doriți să reduceți nivelul colesterolului, consumul de pește, de câteva ori pe săptămână, vă poate ajuta. Cercetările au descoperit că persoanele care au mâncat cel puțin 220 de grame de pește gras pe săptămână au avut profiluri de colesterol mai favorabile decât cei care au mâncat mai puțin de 110 grame de pește pe săptămână.

De asemenea, acizii grași omega-3 din peștele gras pot ajuta la scăderea trigliceridelor, care sunt un tip de grăsime din sânge. Având niveluri ridicate de trigliceride, vă expuneți un risc crescut de boli de inimă. O revizuire a studiilor care au analizat consumul de pește și colesterolul a constatat că un consum de cantități optime de  pește ar putea scădea nivelul trigliceridelor cu 10% până la 23%.

  • Conține nutrienți antiinflamatori – Peștele gras nu este doar o sursă bună de grăsimi omega-3. Multe este, de asemenea, bogat în vitamina D, care are efect antiinflamator. De exemplu, o porție de 100 de grame de somon oferă 66% din valoarea zilnică necesară din acest nutrient greu de obținut.

Această combinație de omega-3 și vitamina D poate dubla efectul benefic în combaterea inflamației din organism. În timp ce unele inflamații sunt sănătoase, excesul de inflamație necontrolat poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, deoarece afectează vasele de sânge. Din fericire, cercetările au descoperit că un consum optim de pește poate reduce markerii inflamației, la persoanele cu risc crescut de boli de inimă.

Alte recomadări pentru reducerea riscului bolilor de inimă

  • Reduceți aportul de zahăr adăugat: în general, cei mai mulți dintre noi consumăm mult mai multe zaharuri adăugate în dieta noastră decât avem nevoie. AHA recomandă limitarea zaharurilor adăugate la 6 până la 9 lingurițe pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 100 până la 150 de calorii.
  • Optați pentru grăsimi mai sănătoase: consumul prea multor  grăsimi saturate poate crește, în timp, riscul de boli de inimă. Vă puteți îmbunătăți sănătatea inimii prin înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate prietenoase cu inima, din ulei de măsline, nuci, semințe, pește gras și avocado.
  • Beți mai puțin alcool: pentru cei care aleg să bea alcool, AHA recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că orice nivel de consum de alcool poate crește riscul de boli de inimă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Vax…
    De parcă toată populația lumii a avut access la pește din totdeauna.
    “Proteina” nr.1 este mișcarea… mersul pe jos, nu cu mașina și la wc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *