O caravană de tractoare a plecat marți, 1 aprilie, din Mérida (Spania) către Bruxelles pentru a cere Parlamentului European o schimbare a politicilor agricole ale Uniunii Europene în favoarea fermierilor și consumatorilor, dar și pentru a aduce în atenția autorităților problemele sectorului agricol, anunță EFE Agro.
Convoiul, care va străbate aproape 2.000 de kilometri, este format din trei tractoare și două mașini de sprijin, având în total opt participanți.
Traseul lor va trece prin regiunile Castilla y León, La Rioja, Navarra și Țara Bascilor, până la intrarea în Franța.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele asociației de agricultori care a organizat marșul, Juan Metidieri, a declarat că principalul scop al acestei inițiative este apărarea drepturilor sectorului agricol într-un moment „crucial” pentru reforma Politicii Agricole Comune (PAC), al cărei prim proiect va fi gata în luna iunie. Din acest motiv, consideră că acum este momentul potrivit „să se facă auziți”.
El a subliniat că agricultorii vor ca politicienii „să înțeleagă ce crede lumea rurală atunci când elaborează legislația” și, deși recunoaște că drumul „va fi obositor și lung”, își propun „să îl facă cât mai plăcut posibil”.
Deoarece „speranța este ultimul lucru pe care îl pierzi”, protestatarii speră ca proiectul de reformă să includă modificarea PAC și a altor măsuri impuse agriculturii, precum acordurile Mercosur, legea restaurării naturii și Agenda 2030.
Organizația agricolă a declarat că principalul scop al acestei mobilizări este transmiterea directă către instituțiile europene a revendicărilor unui sector „aflat într-o situație critică din cauza actualelor politici agricole”.
Nemulțumirea fermierilor față de reglementările UE
Metidieri a adăugat că protestul vizează și evidențierea realităților cu care se confruntă agricultura din Extremadura și Spania, precum și solicitarea unor măsuri care să asigure viabilitatea a mii de exploatații agricole și zootehnice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Reprezentanții Comunității Fermierilor și Crescătorilor de Animale care au participat la startul marșului susțin inițiativa, pentru „a face cunoscută nemulțumirea agricultorilor și crescătorilor de animale față de măsurile adoptate” de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat de presă.
Aceștia au reiterat opoziția față de reglementările excesive impuse agriculturii de către UE și au subliniat necesitatea unui buget echitabil pentru noua PAC, astfel încât subvențiile să fie majorate „pentru un sector aflat în agonie”.
De asemenea, protestatarii doresc să atragă atenția asupra „pagubelor imense” cauzate de „politicile verzi impuse” și asupra „concurenței neloiale” reprezentate de produsele importate din țări terțe, care nu sunt obligate să respecte standardele stricte impuse fermierilor europeni.