Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede aplicarea, de la 1 ianuarie 2025, a unei cote reduse de TVA de 9% şi în cazul hranei pentru albine.
S-au înregistrat 260 voturi „pentru” şi 4 abţineri, transmite Agerpres.
Proiectul modifică în acest sens articolul 291 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru hrana pentru albine, prevede actul normativ.
Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
„Prin acordarea de stimulente fermierilor pentru practici prietenoase cu albinele, legea ar susţine o agricultură sustenabilă şi ar ajuta la menţinerea echilibrului ecologic”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorii precizează că, biologic, în vederea sustenabilităţii speciei, albinele nu se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat), în afara sezoanelor de cules activ de nectar, iar pentru aceste produse, TVA a crescut în 2024 la 19%, „aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producţie al mierii al fermierilor români”.
Camera Deputaţilor este for decizional
Revenirea la TVA de 9% pentru hrana albinelor este o măsură vitală pentru apicultura din România, au mai arătat aceştia.
La dezbateri, deputata USR Cristina Prună a menţionat că reducerea taxelor este bună, menţionând că TVA redusă încurajează un sector anume.
Deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat că şi AUR susţine sprijinul acordat apicultorilor.
„Apicultorii se plâng că piaţa românească a fost invadată de miere din Ucraina. PSD şi PNL au permis ca piaţa să fie invadată de cereale şi de miere din Ucraina. Recomand tuturor să se uite foarte bine de unde provine mierea şi să nu mai cumpere miere decât de la producători locali, români (…), pentru că sănătatea românilor este pusă în pericol cu această miere din Ucraina”, a adăugat acesta.
Camera Deputaţilor este for decizional.