Oraș cu istorie milenară, fostă capitală de mare regat central-european mai bine de jumătate de secol, cu universitate de peste 600 de ani, Cracovia are măreția unei metropole fără să bată milionul de locuitori, are lipsă totală de complexe provinciale fără a mai fi capitală, are ștaif fără să spargă sute de mii de euro în „botox”-ări urbanistice de genul iepurașilor de Paște XXL, are deopotrivă „appeal” pentru turistul sobru, în căutare de repere istorice și culturale, și pentru tânărul occidental dornic să facă circuitul bărulețelor de Centru pentru a testa shot-uri pe bază de vodcă locală.
Turistic, Cracoviei nu-i lipsește mai nimic: e străbătută de un fluviu, Vistula, care se încolăcește în jurul zidurilor medievale ale Castelului Wawel, are o viață culturală vibrantă, întreținută de o universitate de prestigiu, are atracții arhitecturale unice în jur – o spectaculoasă mină de sare, plus celebra stațiune de iarnă Zakopane – și are urme încă palpabile ale Holocaustului din Al Doilea Război Mondial, inclusiv Memorialul de la Auschwitz – Birkenau, la o oră distanță.

Cracovia are și o liniște și o așezare nefirești pentru un oraș de dimensiunea sa, o atracție în sine într-o lume tot mai agitată, și, peste toate, o rețetă unică de a pune totul la un loc cu maximă naturalețe. Deși, la câți vizitatori are – foarte mulți englezi și spanioli, dar și germani și italieni – ar putea trăi foarte bine dintr-o gastronomie banală, pentru turiști, Cracovia reușește – din nou, fără să pară că face un efort în acest sens – să ofere publicului și o experiență a simțurilor pe măsura anvergurii sale.

Rynek Główny și pâinea cu unsoare și jumeri
Rynek Główny, piața centrală a Cracoviei, una dintre cele mai mari din Europa, care înconjoară Hala Postăvarilor, veche din secolul XVI, e punctul de start al oricărei plimbări prin fosta capitală a Poloniei. În preajma Crăciunului, a Peștelui sau a altor mari sărbători, Rynek Główny e și epicentrul gastronomic al Cracoviei: un mic orășel culinar, curat, ordonat, dar fără zorzoanele inutile de pe la noi, în care găsești cam tot ce poate oferi bucătăria locală, tipică arealului central-europene, unui turist curios să încerce și altceva decât mănâncă pe acasă.
Pâinea de casă, lată de două palme, cu unsoare și jumeri, plus cârnați, ceapă sau murături peste – ceva ce am putea face breveta și noi fără riscul de a simți că furăm de la alții – e favorita mușteriilor. Nu e ieftină, căci, în buricul târgului prețurile sunt piperate, la fel ca la noi: costă cam 60 de lei, dar satură două persoane și, cu un drum, poți uita de mâncărurile cu grăsimi pentru restul sejurului. Alternativele sunt și ele apetisante: cârnați polonezi – faimoșii „kielbasa” – cu cartofi și hrean, dar și supe tradiționale, pe alese.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Cu stomacul aranjat, poți să vizitezi principalele atracții de la kilometrul zero al orașului: impresionanta bazilică gotică Sf. Maria, a cărei turlă domină piața, Turnul Primăriei, bisericuța Sf. Wojciech – din secolul al X-lea!
Centrul vechi și pirogile de la Krakowska Koliba
Dar Centrul Vechi al Cracoviei e mult mai mult decât uriașa piață unde, la ceas de seară, tinerii se strâng, pâlcuri-pâlcuri, să asculte o muzică bună și să danseze fără să le aibă cineva treaba. Pe orice stradă o apuci, n-ai cum să ratezi câteva dintre zecile de palate dichisite, cu parterurile adaptate vremurilor noastre: galeriile de afișe la care polonezii sunt mari maeștri, magazinele de suvenire ne-chinezești sau barurile cu specific local.
La Pijalnia – wodki i piwa (nu mai e nevoie de traducere!), care are mai multe localuri în Cracovia, găsești prețuri decente, bere bună, vodci de ce culoare vrei, dar și un biftec tartar dacă te roade stomacul – cu siguranță o variantă mai bună decât niște sandvișuri improvizate de o barmaniță între două refill-uri de halbe. Dacă vrei o cină mai consistentă, tot pe specific polonez, poți intra la Krakowska Koliba (iarăși nu e nevoie de traducere): una dintre delicatesele locale, pirogile (colțunași umpluți cu tot felul de ingrediente), sunt foarte bune, iar pirogile chiar sunt un „must” dacă vizitezi Polonia…

Kazimierz și puiul în sos de gălbiori cu cartofi fierți și broccoli
Două zile de 20.000 de pași fiecare și tot nu-ți ajung ca să vezi tot ce e de văzut în Centrul Vechi al orașului. Dar dacă crezi că asta e tot ce poți vedea te înșeli amarnic! Într-o plimbare de un sfert de oră intri, practic, într-un alt oraș, mai plin de culoare ca cel de dinainte. De fapt, Kazimierz-ul, cartierul evreiesc de dinainte de Al Doilea Război Mondial, chiar a fost, multă vreme, un oraș de sine stătător, până când, în interbelic, a devenit fieful evreilor ultra-conservatori.
Ocolit de distrugerea sistematică de naziștii care se gândeau să facă acolo un „muzeu al rasei dispărute”, cartierul Kazimierz s-a primenit constant în ultimii ani, iar azi e una dintre marile atracții ale Cracoviei. Grădini pe vară pe tot locul, una chiar în „Pasajul lui Schindler” – un loc iconic folosit de Steven Spielberg în filmul său, „Lista lui Schindler” -, sinagogi transformate în restaurante cochete sau centre culturale, piațete cu vechituri te îmbie să le vizitezi.
Plaza Novy – Piața Nouă sau Piața Evreiască – e centrul neoficial al subculturii cracoviene, și locul în care poți testa tot ce e nou în materie de „street food”. Zeci de chioșcuri oferă faimoasa „zapiekanka”, un sandviș în baghetă crocantă: ai de ales din 26 de variante, de la cele cu ingrediente locale (din Cracovia, din Tatra, din zona goralilor) sau regionale (ungurești) la cele internaționale (grecești, italienești) sau exotice (hawaii, flamenco). Prețurile, în funcție de mărime și de ingrediente, sunt între 13 și 35 de lei.

Dacă vrei ceva mai rafinat, poți alege Herve, bar trendy, cafenea, restaurant și club de weekend într-un singur loc, o fostă sinagogă în care te saturi numai privind pe pereți. Puiul în sos de gălbiori cu cartofi fierți și broccoli este o revelație. În drum spre Muzeul Banksy, aflat și el aproape de centru, poți gusta o shakshouka delicioasă, fie ca mic dejun, fie ca preparat independent, pe care o găsești peste tot.

Fabrica lui Schindler și cârnații cu cartofi și salate de varză
Din Kazimierz până la fosta fabrică a lui Oskar Schindler de pe strada Lipowa, „Press- und Emaillierwerk”, astăzi muzeu, faci 20 de minute pe jos, printre casele cu deschis ale cartierului evreiesc. Vizavi de locul în care fostul nazist a înființat un loc de refugiu și, ulterior, de salvare pentru mai bine de 1.000 de evrei închiși în lagărele de exterminare, se găsește un popular restaurant cu specific polonez, unde poți încerca o ciorbă în pită sau o porție de cârnați cu cartofi și două feluri de salate de varză.
La fel, poți încerca bucată bine rumenită de porc, o altă specialitate pe care o găsești pe tot locul în Cracovia. Iar dacă te saturi de mâncarea locală, ai o mulțime de variante de bucătărie internațională – de la impecabile restaurante italienești până la bucătărie orientală. Dar și ceva ce nu găsești la noi: restaurante cu specific georgian și ucrainean. Merită și ele încercate.

Auschwitz – Birkenau: prânzul obligatoriu!
O vizită la Cracovia – se găsesc zboruri la prețuri decente de pe Aeroportul Băneasa și cazări la fel, la prețuri sub cele din Occident – trebuie să includă, automat, o vizită la Memorialul de la Auschwitz – Birkenau. Chiar dacă a fost extins și modernizat, având facilități extraordinare pentru turiști, memorialul poate fi sufocat de lume în anumite zile, motiv pentru care trebuie să vă înarmați cu răbdare.
Și, cum întregul circuit de la Cracovia la Auschwitz – Birkenau și retur se poate trece bine de 8 ore, e bine de știut că la muzeu există o cantină uriașă, în care se găsesc și automate pentru chipsuri și sucuri, dar și mâncăruri gătite pentru toate gusturile.