Călătorii culinare prin Barcelona: Casa Battló și ou estrellat cu txistorra, Muzeul de Artă al Cataloniei și tortilla, plaja din Badalona și aroz caldozo / Idei de „pairing” între obiectivele de neratat și gastronomia locală (FOTO)

Sursa foto: colaj foto G4Food Sursa foto: colaj foto G4Food

Sunt destui cei care – gurmanzi fiind – își organizează traseele de vacanță în străinătate în jurul unor destinații gastronomice. Restaurantele cu stele Michelin sau micile afaceri cu savoare locală au devenit oricum, de ceva vreme, veritabile obiective turistice peste tot în lume.

Totuși, dacă alegi să-ți petreci vacanța într-un loc cu nenumărate atracții naturale, culturale sau artistice, timpul e fatalmente prea scurt ca să vezi cât mai multe fără a pierde ore întregi în fiecare zi în căutarea de locuri în care să mănânci ceva bun. O idee e să cauți soluții gastronomice în zona fiecărui important obiectiv turistic pe care ții neapărat să îl bifezi. Iar dacă nu ești foarte pretențios, variante se găsesc tot timpul, obligatoriu fără a cădea în capcanele pentru turiști care pândesc la tot pasul…

Cu peste 12 milioane de turiști, din care 80% străini, Barcelona, una dintre destinațiile-vedetă ale Europei, nu duce deloc lipsă de capcane culinare. E de ajuns să dai o tură pe faimoasa Rambla ce duce spre portul vechi – Port Vell – ca să înțelegi că nu te poți baza pe inspirația de moment ca să iei o masă bună la un preț care să nu rivalizeze cu biletul de intrare la marile atracții culturale ale orașului.

Port Vell / Sursa foto: G4Food
Port Vell / Sursa foto: G4Food

Rambla, un cornet de fuet, Port Vell și-un pui rotisat în stil Glaciar

Dacă îți începi vizita la Barcelona, cum mulți o fac, cu vizita obligatorie în portul vechi și-ți e poftă de ceva bun, trebuie să treci prin faimoasa piață „La Boqueria”, un obiectiv turistic în sine: vei găsi la orice oră fructe proaspete, în culori îmbietoare, sau, pentru ceva mai consistent, un cornet cu cârnăciori fuet, una dintre specialitățile locale. Pentru un răgaz mai lung, găsești în colțul din dreapta intrării principale o veche vermuterie pe care sigur o vei mai vizita o dată, înainte de întoarcerea spre casă. Exact peste drum de ea e o tarabă nepretențioasă cu fructe de mare proaspete.

La Boqueria / Sursa foto: G4Food
La Boqueria / Sursa foto: G4Food

Dacă programezi Rambla romantic, la ceas de seară, pe sub lampadarele ce-au prins, acum un secol, pașii lui Antoni Gaudi și, mai apoi, în tumultul războiului civil, pe ai lui George Orwell, poți medita la felul în care marea istorie s-a întâlnit cu marea artă la Barcelona în Glaciar, unul dintre barurile de epocă din Plaça Reial. Deschis încă din 1922, veritabil decor de film, la propriu și la figurat, Glaciar s-a transformat recent dintr-o bodegă cu concerte de jazz într-un restaurant cu ștaif, fără să aibă, totuși, prețuri prohibitive: 17,5 euro un pui rotisat în stil Glaciar.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Plating made in Glaciar / Sursa foto: colaj foto G4Food
Plating made in Glaciar / Sursa foto: colaj foto G4Food

Dacă ți-e poftă doar de-o bere ai, fix lângă Glaciar, Cerveceria Canarias, la rându-i un loc legendar. În fine, tot în port, la ultimul etaj al mall-ului Maremagnum, vei găsi conceptul TimeOut, un „food court” premium construit în jurul unui generos bar Estrella Damm, berea-fanion a Barcelonei.

Sursa foto: G4Food
Sursa foto: G4Food

Barri Gotic și xocolata amb xurros

La orice oră te întorci din Port Vell, cea mai bună idee e să o iei în dreapta, oricând după Plaça Reial, și să te lași purtat, de voie, în labirintul din Barri Gotic, cartierul gotic al orașului. Oferta e, aici, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele: de la baruri de tapas fancy, la care așteaptă cozi lungi de turiști obsedați de trendurile TripAdvisor sau Instagram până la locuri de „rockereală” latino, de la restaurante de lux la tot mai puținele cafenele cu patroni din anii ’60 care au rezistat tentației de a-și vinde afacerea vreunui lanț aflat în plină expansiune.

Barri Gotic, cartierul gotic al orașului / Sursa foto: G4Food
Barri Gotic, cartierul gotic al orașului / Sursa foto: G4Food

Veche de la 1909, Meson del Cafe, organizată, literalmente la parterul unei scări de bloc vechi – cu vecinii care urcă spre casă printre mesele joase din lemn! – e un loc în care vei găsi o cafea bună, o bere Moritz rece, niște tapas cinstite și un desert, „xocolata amb xurros”, după o rețetă catalană.

În wekend-uri sau de marile sărbători piațeta din fața impunătoarei catedrale gotice – unde intrarea e obligatorie și gratis, deopotrivă – se organizează târguri cu producători locali din care nu lipsesc tarabele cu produse din gastronomia catalană.

Casa Battló și ou estrellat amb txistorra

Din Barri Gotic până la Plaça Catalunya, cea mai importantă piață a Barcelonei, sunt doar câteva minute de slalom printre magazine cu ofertă cât se poate de diferită de cea din România, chiar și la brandurile care se găsesc pe piața românească. Din Plaça Catalunya începe Passeig de Gracia, bulevardul pe care se găsesc câteva dintre cele mai cunoscute edificii semnate de Antoni Gaudi – și nu numai de el. Casa Battló a lui Gaudi e pe stânga, imediat după nu mai puțin spectaculoasa Casă Amattler a lui Josep Puig i Catafalch, La Pedrera, tot a lui Gaudi, câteva cvartale – perfect desenate, ca-n tot cartierul Eixample – mai încolo. Dincolo de estetica unică a lui „semnăturii” lui Gaudi, Passeig de Gracia ne dă cel mai bine imaginea dezvoltării fascinante a orașului la început de secol XX, o moștenire care face ca azi Barcelona să fie unul dintre cele doar patru orașe mai vizitate decât capitalele țărilor din care fac parte din Europa.

Casa Battlo / Sursa foto: G4Food
Casa Battlo / Sursa foto: G4Food

Deși întregul bulevard Passeig de Gracia e plin de branduri de lux, nu trebuie decât să o iei pe o stradă laterală ca să poți trăi, preț de câteva ore, viața catalanului cu job în Centru, care iese, după muncă, la o bere și ceva „para picar” – o măslină, un cârnăcior sau o bucată de tortilla de „împuns” cu o scobitoare. Conceptul Casa Moritz are în centru una dintre berăriile istorice din Barcelona, e un prilej numai bun să evadezi din universul turistului de rând.

Tot în zonă, chiar pe bulevard, se găsește unul dintre cele mai populare restaurante din centrul Barcelonei. La început un bar simplu în care puteai gusta niște „pintxos” – tapas în limba bască – delicioase, Txapela e un concept basc care aduce la Barcelona ceva din rigoarea vecinilor autonomiști din nordul Spaniei. Txapela și-a variat oferta după pandemie, așa că poți găsi acolo, pe lângă un mini-sandviș cu salată de crab și icre de tobiko sau unul cu tortilla la 2,95 euro sau unul cu creveți la grătar, cu ciuperci și bacon la 3,45 euro, și o tăviță savuroasă de „ou estrellat” (ouă prăjite – da, în catalană „ou” se zice „ou”, una dintre flagrantele asemănări cu româna!) cu txistorra (chistorra în spaniolă, un cârnat excelent) și cartofi la 7,50 euro.

Delicatesele de la Txapela / Sursa foto: G4Food
Delicatesele de la Txapela / Sursa foto: G4Food

Sagrada Familia, plaja din Badalona și aroz caldoso

De la „La Pedrera” până la Sagrada Familia mergi drept înainte, pe Carrer de Provença, dincolo de Avinguda Diagonal, una dintre arterele principale ale orașului, preț de 20 de minute. O plimbare care îți clătește ochii până la întâlnirea cu opera supremă a lui Andoni Gaudi, un șoc vizual și cultural greu de egalat într-o lume tot mai plină de replici și copii. Senzația de preaplin te va lovi cu singuranță în plex, așa încât, dacă ești în jurul amiezei, o idee bună ca să-ți structurezi impresiile ar fi un drum până la Badalona, stațiunea-satelit a Barcelonei. Faci mai puțin de jumătate de oră cu metrou direct din stația de la Sagrada. De acolo, o iei direct prin centrul vechi spre Platja dels Pescadors.

Pe plajă, după ce ai admirat marea, ai destule variante pentru un prânz târziu. E și locul, și momentul să încerci una dintre cele mai spectaculoase mâncăruri locale, aroz caldoso, un fel de paella cu fructe de mare mult mai zemoasă, servită sub forma unei supe. Nu vă speriați dacă, pe lângă tacâmurile obișnuite, veți primi din partea ospătarului și niște clești, vă veți putea delecta cu crustaceele și fără ajutorul acestora!

Sagrada Familia / Sursa foto: G4Food
Sagrada Familia / Sursa foto: G4Food

Muzeul Național de Artă al Cataloniei și tortilla în Poble Sec

Fie că sunteți pasionat de natură și de peisaje, fie că sunteți un împătimit de cultură, nu trebuie să ratați o vizită pe Montjuic, dealul care străjuiește zona portuară a Barcelonei. Se poate urca și pe jos, jumătate de oră de urcuș din Port Vell, și cu „teleferic”-ul, tot din Port Vell, și cu autobuzul, din Plaça d’Espanya. Veți avea parte nu doar de o perspectivă 360 de grade asupra Barcelonei, ci și de o plimbare pe lângă trei dintre obiectivele turistice esențiale ale orașului – fortăreața Montjuic, stadionul olimpic, care a găzduit faimoasele Jocuri din 1992 și meciurile echipei de fotbal în ultimul an, și Muzeul Național de Artă al Cataloniei, cu lucrări de Gaudi, Miró, Rodin, Picasso și pictorii catalani contemporani cu el, sau clasici precum El Greco, Velasquez, Tizian, Tintoretto.

Muzeul National de Arta / Sursa foto: G4Food
Muzeul National de Arta / Sursa foto: G4Food

La final, puteți coborî pe jos, pe scările somptuoase din fața muzeului, până în Plaça d’ Espanya. De acolo, pe Avinguda Parallel, se ajunge direct în Port Vell. Pe drum, puteți opri la Marcat de Sant Antoni, o „Boqueria” mai relaxată, de cartier, sau în orice bodega simplă care vă iese în cale prin Poble Sec. La o tortilla și un pahar de vin sau de vermut, puteți face noi planuri de călătorie, prin Barcelona, dacă mai aveți zile de stat, sau prin alte locuri din lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *