Cafeaua columbiană afectată de conflictele armate din această țară se reorientează către piața europeană/ Slovacia ar putea deveni un centru pentru prelucrarea și distribuția acestui produs

Cafea, cafea columbiana, piata europeana Foto: Dreamstime/ Yap Kee Chan

Cafeaua și cacaua cultivate în zone afectate de conflictul armat din Columbia vor fi în centrul unei turnee europene organizate de Agenția pentru Dezvoltare Rurală (ADR), care va începe pe 25 aprilie la Festivalul Cafelei din Helsinki și va continua în Ungaria, Austria și Slovacia, anunță EFE Agro.

„Cafeaua a devenit o cultură a păcii. În această turnee participă regiuni aflate în proces de dialog, precum Sierra de Nariño și mai multe localități din Antioquia, unde coca este înlocuită cu cacao”, a declarat președintele ADR, César Pachón.

Produsele promovate pe aceste piețe au fost cultivate în localități incluse în Programele de Dezvoltare cu Accent Teritorial, un proiect creat pentru a stimula dezvoltarea în zonele cele mai afectate de conflictul armat.

Douăzeci de asociații și cooperative de producători locali vor lua parte la această misiune comercială, care are ca scop deschiderea de noi piețe și consolidarea unui nod agroindustrial columbian în Europa.

„Cafeaua a devenit o cultură a păcii”, a reiterat Pachón.

În Helsinki, unde are loc a zecea ediție a principalului festival de cafea din țările nordice, Columbia va avea un stand cu mostre culturale, baristas copii și producători indigeni, afrodescendenți și fermieri, printre care și mulți care au înlocuit culturile ilicite cu cacao și cafea.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Slovacia ar putea deveni un centru pentru prelucrarea și distribuția cafelei

Potrivit lui Pachón, Slovacia ar putea deveni un centru de procesare și distribuție pentru cafeaua columbiană, permițând astfel ca o parte mai mare din valoarea adăugată să revină direct producătorilor.

Turneul, intitulat „Colombian Taste and Quality”, urmărește de asemenea să promoveze imaginea Columbiei ca simbol al păcii, calității și sustenabilității.

Conflictul armat din Columbia este unul dintre cele mai lungi și complexe conflicte interne din lume, începând în anii 1960 și continuând sub diverse forme până în prezent. Purtat între statul mexican, guerilla de stânga și grupările paramilitare de dreapta, conflictul armat din Colombia include adesea și cartelurile de droguri ori populația civilă. În acest climat plantațiile de plante interzise au prosperat, iar în prezent se urmărește pacificarea tuturor grupurilor beligerante și înlocuirea plantațiilor de coca cu cafea și cacao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *