Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat 11 focare de pestă porcină africană, datele anchetei evidenţiind ca principal vector de îmbolnăvire prezenţa porcilor mistreţi, transmite Agerpres.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, focarele au fost identificate în mai multe gospodării din comunele Cernăteşti, Zărneşti şi Puieşti.
„La această dată sunt identificate 11 focare de pestă porcină pe raza judeţului Buzău, fiind cantonate în trei comune, Cernăteşti, Zărneşti şi Puieşti, fiind afectate 52 de capete suine, din care trei au fost identificate moarte până la sosirea echipajelor din cadrul DSVSA, iar pentru 49 a fost dispusă uciderea acestora şi ecarisarea cadavrelor prin grija unităţilor administrativ-teritoriale. Toate focarele sunt în exploataţii nonprofesionale”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Moca.
Virusul pestei porcine africane ar fi fost transmis animalelor domestice de către porcii mistreţi.
„Din primele date, cel puţin în urma anchetei de la Cernăteşti, se pare că este o legătură de cauzalitate cu porcii mistreţi găsiţi în zona deţinătorilor de animalelor. Vectorul principal ar fi porcul mistreţ, precum şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare referitoare la biosecuritate. Facem apel la proprietarii de animale că fără implicarea din partea dânşilor nu putem limita extinderea focarelor de pestă porcină, cel puţin la nivelul judeţului. Au fost impuse măsuri şi s-a limitat mişcarea tuturor porcinelor şi suplimentar la celelalte specii, numai cu acordul DSVSA”, a mai Iulian Moca.
DSVSA Buzău anunţă limitări şi în privinţa transportului ovinelor şi caprinelor ţinând cont de pesta micilor rumegătoare identificată pe teritoriul României. La nivelul judeţului nu au existat suspiciuni până la această dată cu privire la apariţia bolii, dar autorităţile fac apel către toţi crescătorii să nu achiziţioneze animale din surse necertificate sanitar-veterinar.