Parcă n-am trece direct la salată și apă plată cu lămâie, dar nici alternanța sarmale cu cârnați nu prea mai merge. Iată o soluție posibilă: burtă de vită cu fasole și o bază aromatică de legume – trippa con fagioli. Este un fel de mâncare tradițional din zona de nord a Italiei dar se regăsește în variante asemănătoare mai peste tot. Fiecare regiune are de facto o rețetă tipică de trippa.
Cea lombardă, büsèca în dialect, se gătește cu fasole, trippa alla romana, cu roșii, trippa alla napoletana, cu lămâie, trippa alla siciliana, cu cartofi. Și sunt doar câteva dintre ele, inclusiv la nivelul fiecărei regiuni existând diferite declinări.
Este un aliment considerat mai puțin nobil, deși în realitate este mult mai sănătos, pentru că este hipocaloric și lipsit de grăsimi. Dacă cumpărăm burta de vită deja pregătită și gata de consum, restul e simplu, iar timpul total necesar e undeva la o oră.
Ingrediente pentru 4-6 porții
1 kg burtă de vită
2 tulpini de țelină
2 morcovi
1-2 cepe
500 g suc de roșii gros de tip passata
ulei
300 g fasole albă prefiartă
sare, piper
Procedeu
Pentru rețeta clasică de trippa ai fagioli așa cum se face la Milano și în întreaga regiune, se taie burta de vită în fâșii și se fierbe până devine fragedă. Apoi se gătește împreună cu o bază aromatică de morcovi, țelină și ceapă. După câteva minute, adăugăm peste amestecul de burtă și legume sucul de roșii, amestecăm și lăsăm la foc mic circa 10 minute. Adăugăm din când în când puțină apă, dacă vedem că rămâne fără lichid.
Spre finalul, se adaugă fasolea și se continuă împreună alte câteva minute la foc mic, până se întrepătrund aromele.
Se completează pe final cu sare, iar cu piper direct în farfurie, după preferințe. Se servește cald, cu pâine de calitate alături. Este un fel unic ideal iarna, din care putem descoperi și faptul că burta de vită se poate folosi pur și simplu pe post de carne pentru mâncăruri scăzute, nu doar ciorbă. Această rețetă de burtă de vită cu fasole este doar una dintre posibilități. Și merge foarte bine și la cină.