Timp de două zile, 20-21 iunie 2019, Academia de Studii Economice găzduiește, în premieră pentru România, congresul Federației Internaționale a Mișcărilor pentru Agricultura Organică, filiala Europa ( IFOAM EU ), discuțiile fiind dedicate, în special, noii Politici Agricole Comune și unui nou plan strategic pentru agricultura organică.
Au fost prezenți, astăzi, la deschidere, Jan Plagge, președintele IFOAM EU, Pierre Bascou, director în cadrul DG AGRI Comisia Europeană, Luc Bas, directorul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Joachim Ruckwied, președinte COPA, una dintre cele mai puternice organizații ale fermierilor din Uniunea Europeană, Aina Calafat, directoarea Societății Spaniole pentru Agricultură Ecologică.
Din partea autorităților și organizațiilor românești au participat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Daniel Botănoiu, secretar de stat MADR, Marian Cioceanu, președintele Bio-România, co-organizator al evenimentului, și Tiberiu Cazacioc, membru al grupului de experți pentru Politica Agricolă Comună, din partea Mișcării Slow Food.
În noua PAC, statele membre se vor bucura de mai multă flexibilitate pentru alocarea banilor europeni, inclusiv pentru subvenționarea agriculturii organice. România a cunoscut între 2010 – 2012 o dinamică pozitivă în ce privește numărul operatorilor înregistrați, de la 3155 ajungându-se la 15.544. Suprafața totală cea mai mare a fost în 2013, când am avut 301.148 ha certificate ecologic. În ultimii ani, a scăzut numărul operatorilor, 8434 în 2017, dar și suprafața totală, ajungându-se la 258.471 ha în același an. De precizat că potrivit datelor Eurostat, în 2017 România a avut mai puțin operatori, 7908.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ministrul secretar de stat, Daniel Botănoiu, a afirmat recent că suprafața totală certificată ecologic ar fi ajuns în 2019 la 365.000 de ha, iar numărul operatorilor ar fi ajuns la 10.000, dar pe siteul ministerului datele oficiale nu au mai fost actualizate din 2017.
Cultura de cereale ocupă primul loc în clasamentul culturilor certificate ecologic, însumând 84.925 ha în 2017. Pe locul doi se află culturile industriale, cu 72.388 de ha, iar pe locul trei pășunile și fânețele, cu 50.685 ha.
Țările europene cele mai avansate în agricultura organică sunt Spania, Franța, Italia, Germania și Austria.
România este furnizoare de materie primă certificată ecologic, sectorul de procesare fiind aproape inexistent. Potrivit Eurostat, numai 5 unități de procesare sunt înregistrate în țara noastră. Produsele alimentare bio ajunse pe piața românească provin din import. Cele mai multe unități de procesare funcționează în Franța, numărul acesta ajungând la 1468.
Tiberiu Cazacioc a acuzat că pe piața românească ar fi vândute produse agro-alimentare din producția autohtonă cu mențiunea ”eco sau bio, scrisă cu carioca pe ambalaj, inducând în eroare clientul”, dar Marian Cioceanu l-a contrazis, precizând că legislația e foarte drastică în cazul falsurilor, iar dacă are cunoștință de încălcări ale legii, să le semnaleze.