Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan care prevede tăierea drastică a fondurilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC). Bugetul PAC urmează să scadă de la 386,6 miliarde de euro la 300 de miliarde de euro după 2027. Reducerea depășește 20% și vine în contextul revizuirii bugetului multianual al Uniunii, notează Politico.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat noul cadru bugetar subliniind că fermierii nu vor pierde sprijinul direct. „Agricultura va fi întărită. Plățile directe către fermieri sunt clar protejate”, a declarat ea într-o conferință de presă.
Comisia argumentează că restul sumelor vor fi direcționate prin alte programe, inclusiv pentru dezvoltarea rurală. Comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, a apărat planul, deși anterior s-a opus tăierilor. „În banii care ajung în buzunarele fermierilor nu există nicio reducere”, a insistat acesta.
Hansen a afirmat că suma de 300 de miliarde de euro nu este un plafon, ci un minim obligatoriu pentru agricultură în următorii șapte ani. El a adăugat că banii vor fi protejați legal și nu vor putea fi redirecționați către alte priorități precum apărarea sau competitivitatea. „Nicio altă politică nu beneficiază de acest nivel de protecție. Acest lucru garantează stabilitate și predictibilitate pentru fermieri”, a spus comisarul în fața Parlamentului European.
Fermierii nu cred în promisiuni
În timp ce oficialii dădeau explicații în Parlament, sute de fermieri protestau în fața instituțiilor europene din Bruxelles. Aceștia fluturau steaguri și scandau lozinci precum „Welcome to Vonderland”, o ironie la adresa Ursulei von der Leyen.
„Ei demontează 70 de ani de istorie europeană”, a spus furios Massimiliano Giansanti, liderul Copa, cea mai influentă organizație agricolă din UE. „Vor o declarație de război cu fermierii? Bine, suntem pregătiți”, a adăugat el. Pentru fermieri, PAC nu este doar un sistem de subvenții, ci un drept istoric, consolidat după Al Doilea Război Mondial.
Ce se taie de fapt
Hansen a precizat că nu toți banii din bugetul PAC actual ajung direct la fermieri. Din cele 386,6 miliarde de euro, aproximativ 291,1 miliarde sunt pentru plăți directe și sprijin sectorial. Restul, circa 95,5 miliarde, finanțează programe de dezvoltare rurală. Totuși, aceste programe susțin în mare parte fermierii prin investiții, măsuri ecologice și sprijin pentru zone dificile, cum sunt cele montane.
Organizația Copa-Cogeca a numit ziua de miercuri „o zi neagră pentru agricultura europeană”. Într-un comunicat dur, a acuzat Comisia că pregătește „o reducere radicală, unilaterală și cinică”, în timp ce invocă dialogul. „Știm exact cine va fi lovit cel mai tare: fermele de familie, piatra de temelie a modelului nostru”, a transmis organizația.
O luptă care abia începe
Protestele nu au inclus tractoare, așa cum s-a întâmplat în trecut, dar fermierii au transmis că mobilizarea va continua. De la Parlament până la sediul Comisiei, protestatarii au defilat pe ritmurile unei melodii generate de inteligența artifici
ală despre subvențiile agricole.
Pentru Comisie, miza este să convingă că reforma bugetară aduce stabilitate și nu sacrifică fermierii. Pentru agricultori, însă, mesajul este clar: tăierile reprezintă o trădare a unui pact istoric. Conflictul deschis între Bruxelles și sectorul agricol promite să rămână în centrul dezbaterii europene în lunile următoare.