Brioșă siciliană pufoasă, cu înghețată la mijloc, precum un sandviș. Desertul de neratat vara, în trecere prin Sicilia

briosa-siciliana-pufoasa-cu-inghetata-la-mijloc-precum-un-sandvis-desertul-de-neratat-vara-in-trecere-prin-sicilia foto: pistacchiodelletna.it

Dacă o să se întâmple să pui piciorul pe pământul celei mai mari insule italiene în această vară – Sicilia, nu uita de brioșa cu înghețată. Este o specialitate obligatorie, face parte din ADN-ul gastronomic al insulei pe perioada verii. De la micul dejun până la cină si uneori chiar după, în răcoarea întunericului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Brioșa siciliană este moale și dulceagă dar nu foarte dulce. Nu are mare legătură cu ceea ce în limbaj anglosaxon se numește brioșă sau muffin. Brioșa siciliană are forma unei chifle rotunde și mari și se prepară din aluat dospit de inspirație franceză – panbrioche franceze sunt undeva la intersecția dintre aluatul de pâine și cel de cozonac. Adică mai puțin dulce, cu mai puține ouă și mai puți unt.

Fiecare brioșă are și un moț, e obligatoriu – brioche con il tuppo. Se taie la mijloc și înăuntru se adaugă cât încape înghețată, pe alese. Il gelato variază în funcție de oferta de sezon, poate fi dintre cele tradiționale, cu frunte, lămâi, piersici, dude, sau din cele clasice, ciocolată, alune, fistic, migdale, cocos, cafea etc.

Pentru cine are chef să experimenteze acest desert chiar înainte să ajungă la sursă, iată o rețetă tradițională pentru a face aceste brioșe în propriul cuptor. Nu mai trebuie decât să cumpărăm înghețată și să le umplem.

Ingrediente

  • 500 g de făină de panificație, eventual cu o parte de Manitoba în ea

  • 15 g de drojdie proaspătă

  • 3 ouă mari

  • 180 g de unt lăsat la temperatura camerei

  • 80 g de lapte integral proaspăt, la temperatura camerei

  • 80 g de zahăr

  • aromă de vanilie

  • 10 g de sare

  • 1 gălbenuș și 1 lingură de lapte, pentru uns

Procedeu

În linii mari, aluatul se prepară ca pentru cozonac.

De mână sau într-un mixer planetar, amestecăm făina, drojdia, laptele, zahărul, ouăle unul câte unul, vanilia, untul moale tăiat cuburi și sarea. Frământăm până obținem un aluat neted și elastic. Dăm aluatului formă sferică, acoperim și lăsăm la dospit circa 2 ore la temperatura camerei, până își dublează volumul. Dezumflăm aluatul, îi dăm iar formă rotundă și îl dăm la frigider peste noapte, învelit strâns în folie alimentară, ca să nu crească prea tare.

Dimineața, îl scoatem și îl lăsăm la temperatura camerei timp de 1 oră. Apoi formăm brioșele „cu moț”. împărțind aluatul în bile de 75 g și 15 g pentru moț. Așezați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și facem o adâncitură în mijlocul fiecărei bile mari, unde veți pune bila mică, modelată puțin în formă de con înainte de a o așeza deasupra.

Lăsăm la dospit încă 1 oră și jumătate. Ungem cu gălbenuș și lapte bătute împreună. Apoi coacem la 180°C timp de circa 25 de minute, funcție de puterea cuptorului.

După ce brioșele s-au răcit complet, se sigilaează bine în folie alimentară pentru a rezista proaspete câteva zile.

Când se servesc cu înghețată, se taie la moment și se umplu la mijloc. Pentru un efect wow, le putem încălzi câteva secunde la microunde, adăugând înghețată. Care, atenție, începe să se scurgă repede, semn că e cazul să ne grăbim să o savurăm.

O alternativă ceva mai puțin calorică dar utilă în lupta cu căldura, tot în perfect spirit sicilian, este o granita alături de o brioșă pufoasă. Iar dacă granita e cu cafea, iată combinația pentru micul dejun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *