Este sigur că brânzeturile de capră, cu gustul lor forte care nu tuturor place, sunt un concentrat de nutrienți, printre care calciu, fier, vitamine. Dar este adevărat ceea ce se spune, că brânza de capră are mai puțin colesterol? A încercat să răspundă publicația gastronomică italiană cookist.it.
În linii mari, se știe că brânzeturile de capră eliberează mai puține calorii decât alte brânzeturi, sunt mai ușor de digerat dar conțin cantități similare de lactoză. Când vine vorba, apoi, despre colesterolul pe care îl conțin, faptele se îmbină cu legenda. Unii spun că brânzeturile de capră conțin mai puțin colesterol decât cele din lapte de oaie sau de vacă. Alții merg la extrem, afirmând că sunt pur și simplu lipsite de colesterol. Probabil am auzit cu toții teoria respectivă.
În realitate, nu este deloc adevărat că brânzeturile de capră sunt lipsite total de colesterol. Dar este adevărat că ele conțin un procent de grăsimi mai redus, comparabil cu al brânzeturilor din lapte de vacă. Însă grăsimi diferite, și astfel se explică parțial legenda.
Grăsimi saturate vs. grăsimi nesaturate
Dacă brânzeturile de vacă au în ele multe grăsimi saturate și, prin urmare, pot fi de natură să crească nivelul de colesterol, alta e situația celor de capră. Ele conțin grăsimi nesaturate, care influențează nivelul colesterolului în mult mai mică măsură. Ba chiar, acizii grași cu lanț scurt sunt un tip de grăsime care împiedică acumularea colesterolului în artere.
Firește, rămâne valabilă regula generală de a consuma brânzeturi cu măsură, inclusiv din cele de capră. Și mai trebuie ținut cont și de gradul de maturare al lor – cu cât mai proaspete cu atât mai puține grăsimi, pentru că prin uscare procentul lor crește. La fel și rasa animalului și nutrețurile pe care le consumă ele.
Alte proprietăți ale brânzeturilor de capră
Având în compoziție acizi grași nesaturați, brânza de capră este mai ușor digerabilă pentru că ei sunt descompuși mai ușor de către enzimele din sucul gastric. Motiv pentru care ele sunt recomandate persoanelor cu probleme de digestie, cu mențiunea că trebuie să le opteze pentru cele proaspete. Brânzeturile maturate sunt întotdeauna mai greu de metabolizat, indiferent de tipologia lor.
Dar cum conțin aceeași cantitate de lactoză ca și celelalte brânzeturi, și cele de capră sunt de evitat de către persoanele cu intoleranță la lactoză. În mod obișnuit, brânzeturile nu conțin gluten, valabil și pentru brânza de capră.