Boom-ul industriei insectelor s-a transformat într-o criză: Costurile ridicate, reglementările stricte și cererea scăzută pun sectorul în dificultate

Bulgaria ar putea ajunge lider regional în producerea proteinelor din insecte; antreprenorii de la sud de Dunăre cer statului să fie mai activ în reglementarea acestei afaceri Foto caracter ilustrativ

După un început promițător, piața alimentelor pe bază de insecte traversează o perioadă dificilă. Deși proteinele din insecte au fost văzute inițial ca o soluție sustenabilă pentru alimentația viitorului, realitatea economică și reglementările europene pun sectorul sub presiune, conform Euractiv.

Primele produse alimentare pe bază de insecte au fost autorizate în Uniunea Europeană în 2021. În același an, compania franceză Ynsect a început construcția celei mai mari fabrici de proteine și îngrășăminte pe bază de insecte din lume. Însă, doar doi ani mai târziu, gigantul din domeniu se confruntă cu probleme financiare grave și caută investitori pentru a evita insolvența.

Situația nu este singulară. Agronutris, al doilea mare jucător din Franța, a fost și el plasat sub protecție judiciară, iar Hexafly, liderul pieței din Irlanda, a fost cumpărat în 2023 după dificultăți financiare similare.

Factori care frânează dezvoltarea pieței

Potrivit International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF), mai mulți factori contribuie la încetinirea pieței: „Mai mulți factori contribuie la această încetinire, inclusiv costurile ridicate de producție, climatul economic general și evoluția reglementărilor europene”.

Industria creșterii insectelor necesită un consum ridicat de energie pentru menținerea temperaturilor optime și a iluminatului, iar hrana insectelor reprezintă până la 90% din costurile de producție. În plus, cererea rămâne limitată: hrana pentru animale de companie bazată pe insecte a fost acceptată de consumatorii europeni, dar utilizarea pentru consum uman „rămâne o provocare” în Europa, conform IPIFF.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În fața acestor dificultăți, Ynsect a decis în 2023 să își reorienteze producția spre hrana pentru animale de companie, însă tot a înregistrat pierderi de 80 de milioane de euro, conform publicației Les Echos.

Posibile soluții pentru revigorarea industriei

Reprezentanții industriei consideră că anumite modificări ale reglementărilor UE ar putea oferi o gură de oxigen acestui sector. Printre soluțiile propuse se numără:

  • Permisiunea de a comercializa dejecțiile de insecte ca îngrășământ sau biogaz
  • Permisiunea de a hrăni insectele crescute în ferme cu deșeuri alimentare provenite din supermarketuri, inclusiv produse ce conțin carne și pește

Deși multe companii se confruntă cu dificultăți, investițiile în sector nu s-au oprit complet. Biotech-ul spaniol Tebrio dezvoltă în prezent cea mai mare fermă de insecte din lume, în Salamanca, cu o capacitate de producție de peste 100.000 de tone de proteine și lipide pe an.

Pentru a evita falimentul altor companii, IPIFF încurajează descentralizarea producției și dezvoltarea unor parteneriate locale. „Aceasta ar putea include valorificarea subproduselor generate de industriile agroalimentare, care pot fi reutilizate ca substrat pentru insecte sau externalizarea creșterii și îngrășării insectelor către fermierii locali”.

O conferință organizată de președinția poloneză a Consiliului UE pe 24 aprilie va aborda utilizarea proteinelor din insecte în nutriția animalelor, un subiect crucial pentru viitorul acestei industrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *