Boala limbii albastre în Sardinia: A fost aprobată o unitate de criză, dar încă nu e clar ce despăgubiri vor primi fermierii și când

boala catarala ovina Cehia Sursa foto: Pexels.com

Adminstrația regională din Sardinia, în Italia, a aprobat miercuri prin vot în unanimitate crearea unei unități de criză care să gestioneze problema bolii limbii albastre la oi, transmite agenția națională de știri Ansa. Este o patologie virală deocamdată fără soluție terapeutică și face ravagii pe insulă dar crează probleme crescătorilor de oi și în alte regiuni italiene.

„Lucrăm la o unitate permanentă de criză care să gestioneze situația de urgență generată de boala limbii albastre, cu care ne confruntăm de 25 de ani, a anunțat responsabilul cu agricultura al executivului regional. Nu știm dacă vom reuși să punem capăt problemei, dar cu siguranță avem capacitatea să luăm toate măsurile necesare, începând cu prevenția”, a declarat în cadrul dezbaterilor Franco Satta, responsabilul cu agricoltura al consiliului regional.

Opoziția și puterea dau vina una pe alta

Dezbaterea a fost extrem de politizată, puterea și opoziția din Sardinia învinovățindu-se reciproc pentru lipsa de soluții într-o problemă care afectează grav economia locală, bazată în principal pe creșterea oilor. Avem nevoie de prevenție, iar până acum nu se știe ce a făcut guvernul regional în acest scop, a acuzat opoziția de stânga.  Am ajuns aici din cauza lipsei totale a oricărei măsuri în trecut, care ar fi trebuit să înceapă cu ani în urmă, a fost replica reprezentantului puterii, de centru-drepta. El a mai spus că o abordare realistă în scop preventiv presupune măsuri multidisciplinare care trebuie să înceapă în februarie-martie pentru anul care urmează, nu când criza începe să se declanșeze.

Printre măsurile în sarcina unității permanente de criză se numără extinderea numărului de medici veterinari ai direcțiilor sanitare veterinare locale, achiziția mai multor substanțe chimice împotriva insectelor car declanșează boala și mărirea sumelor alocate pentru despăgubiri, care să fie acordate cât mai repede.

Conform ultimelor date oficiale, în Sardinia sunt peste 124.000 de animale infectate în peste 17.000 de focare și au murit până acum peste 20.000.

Cea mai mare asociație a producătorilor agricoli din Italia, Coldiretti, cere insistent de mai mult timp accelerarea acordării despăgubirilor. Până în prezent această măsură s-a discutat doar la nivel general, fără cifre pe masă, singura măsură fiind deocamdată crearea celulei de criză.

Într-o situație mult mai bună decât a Italiei, cu doar 4.000 de focare raportate, noul guvern din Franța a anunțat ieri despăgubiri și împrumuturi garantate de guvern.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *