De cele mai multe ori, arderea mâncării este considerată o greșeală, însă untul brun reprezintă o excepție savuroasă și plină de arome.
Deși chefii știu de multă vreme despre magia acestui ingredient, untul brun a devenit recent o tendință culinară care continuă să câștige popularitate. Conform experților Edlong, care au numit untul brun drept principala tendință din raportul Top 10 Profile de Arome Lactate pentru 2025, acest ingredient este pe cale să devină un fenomen, notează Food Institute.
De ce este untul brun atât de special?
Cunoscut și sub numele de beurre noisette, care înseamnă „unt de alune” în limba franceză, untul brun este o piesă centrală în gastronomia franceză de secole, ajungând ulterior în cărțile de bucate britanice și americane în secolul XX.
Untul brun adaugă profunzime și complexitate preparatelor dulci și savuroase, fiind în același timp extrem de accesibil și ușor de pregătit. Astfel, restaurantele încep să-l folosească din ce în ce mai des pentru a-și reinventa meniurile fără a crește costurile cu ingredientele sau forța de muncă.
Atunci când untul este topit la foc mic, apa se evaporă, iar solidele din lapte se caramelizează, rezultând un ingredient gourmet cu o aromă intensă, o culoare auriu-maronie și un gust inconfundabil.
Deși untul brun nu este specific unui anumit sezon, notele sale prăjite și de nucă se potrivesc perfect cu aromele de toamnă și iarnă – fiind adorat mai ales în preparatele comfort food. Generațiile tinere sunt deja fascinate de acest ingredient.