Batch cooking, conceptul la modă în bucătăria vestică. Cum să stai mai puțin în bucătărie

batch cooking, refrigerarea alimente, congelare alimente, organizare mese, planing alimentar, nutritie Sursa foto: Unslash

Batch cooking, conceptul la modă în gospodăriile din Vest este gătitul în cantități mai mari de mâncare pentru a putea păstra o parte pentru mai târziu, explică SafeFood.

Dacă nu ai timp să gătești în fiecare zi, este o modalitate excelentă de a te asigura că ai mese sănătoase gata atunci când ai nevoie de ele.

Ce înseamnă batch cooking

Ideea principală a batch cooking este să dublezi sau triplezi cantitățile de ingrediente atunci când gătești o masă. Cele două sau trei mese suplimentare pot fi puse în frigider pentru a fi consumate în timpul săptămânii sau în congelator pentru o dată ulterioară.

Dacă nu dorești să gătești complet preparatul, poți să prepari în avans ingredientele care durează cel mai mult, cum ar fi cartofii, orezul brun, quinoa, lintea sau fasolea. Batch cooking îți permite să reîncălzești aceste alimente ușor sau să le folosești ca ingrediente în rețetele din timpul săptămânii.

Ce este bine să gătești în cantități mari și să folosești resturile

Supele, caserolele, tocanele și curry-urile pot fi toate ușor preparate în cantități mari și depozitate în recipiente porționate individual sau în recipiente mai mari pentru familie, fie în frigider, fie în congelator. Dacă păstrezi porțiile suplimentare în frigider, asigură-te că le consumi în termen de trei zile. Dacă prepari mese pentru congelator, amintește-ți că cel mai sigur mod de a dezgheța alimentele este în frigider. De asemenea, poți să pregătești în avans ingredientele care necesită mai mult timp de gătit și care pot fi folosite ca ingrediente principale pentru mese, cum ar fi orezul brun, quinoa sau lintea. Acestea pot fi utilizate în diferite combinații de alimente pe durata întregii săptămâni.

Alimente care se congelează bine

Iată câteva alimente care pot fi păstrate în congelator:

  • Majoritatea fructelor se congelează bine – asigură-te doar că le tai în porții individuale pentru a economisi multă risipă alimentară!
  • Majoritatea legumelor pot fi, de asemenea, congelate, doar taie-le în porții. Așa le ai pregătite.
  • În ceea ce privește produsele de bază, laptele, pâinea și untul pot fi toate congelate.
  • Toată carnea și peștele pot fi congelate. Congelează-le în porții, astfel încât să poți dezgheța doar ceea ce ai nevoie.
  • Ierburi proaspete, orez fiert și cereale, și chiar preparate complete pot fi congelate și dezghețate după cum este necesar.

Ce nu ar trebui să bagi în congelator

  • Alimentele prăjite nu se congelează bine.
  • Legumele care nu se congelează bine sunt varza, castraveții, țelina și cartofii.

Dacă ai prea puțin spațiu în congelator

  • Cumpără produse de bază care pot fi utilizate în mai multe feluri de mâncare, cum ar fi carne tocată care poate fi folosită pentru spaghetti bolognese, lasagna, shepherd  pie și burgeri de casă, de exemplu.
  • Scoate alimentele din cutii și depozitează-le în pungi și recipiente mai mici pentru a profita la maximum de spațiul pe care îl ai.
  • Nu stoca în exces. Nu este nevoie să ai trei pâini în congelator dacă nu le vei folosi în următoarea săptămână sau două. Cumpără și depozitează doar ceea ce ai nevoie și vei folosi.

Iată câteva dintre cele mai bune rețete pentru batch cooking:

Sfat: Aceeași rețetă o poți prepara cu ingrediente diferite (tipuri de carne sau legume diferite), îi poți schimba adaosul de condimente sau garniturile. De asemenea poți prepara o cantitate mai mare de sos de bază sau stock (supă) pe care să le congelezi în pungi bine sigilate.

Sursa foto: Unslash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *