Bani europeni pentru înființarea unei culturi de zmeur în solar / Absorbția fondurilor publice pentru pomicultură a depășit 40.000.000 de euro în luna februarie

pomicultura, bani europeni, AFIR, proiecte foto: pexels.com

Valoarea publică totală a proiectelor selectate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul măsurii Dezvoltare Rurală (DR) – 15, etapa 2 (luna februarie), este de 41.331.141 euro, potrivit unui document publicat pe site-ul agenției. 

Suma a fost atrasă de fermieri dintr-un total de 142.383.527 euro, alocat pentru sesiunea 8 ianuarie – 31 mai 2024.

AFIR a selectat 45 de proiecte pentru finanțare, banii fiind destinați înființării și modernizării exploatației pomicole. 

De pildă, o firmă din Arad (SC IAMA AGRI & CO SRL) a obținut bani pentru înființarea unei plantații de zmeur în solare și construirea unei anexe agricole, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 1.235.872 euro, valoarea publică, 803.136 euro, și valoarea fondurilor din sursă europeană (Fondul European pentru Garantare Agricolă/FEADR), 682.819 euro. 

Un alt exemplu: SC EUROTREND FARM SRL a primit finanțare pentru înființarea unei plantații de cireș în com. Plopana, din jud. Bacău. Valoarea eligibilă a proiectului este de 126.351 euro, valoarea publică, de 82.128 euro, și valoarea FEADR, de 69.809 euro.

O firmă din județul Dolj (SC GASTA COM SRL) beneficiază de fonduri publice pentru reconversia unei plantații de alun, în localitatea Dăbuleni. Valoarea eligibilă, 2.307.678 de euro; valoarea publică, 1.499.990 euro; valoarea FEADR, 1.274.992 euro.

G4Food va publica informații despre rezultatele etapelor ulterioare, în măsura în care acestea vor fi disponibile.

DR-15 din Planul Strategic 2023 – 2027 are ca obiective consolidarea orientării către piață a pomicultorilor, concentrarea pe cercetare, tehnologie și digitalizare; atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; modernizării sectorului pomicol. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *