Anotimpul răcoros ce stă să înceapă ne îndeamnă pe toți să schimbăm parcă ceva în alimentația noastră. Fie că e vorba de fructe și legume de sezon, fie de nevoia de a mânca mai multă mâncare caldă, ceva ușor, ușor se schimbă în apetitul nostru.
Pentru mulți dintre noi, cred că ideea de sandviș ne duce cu gândul automat la ceva nesănătos. Vreau să spăl un pic azi imaginea banalului sandviș.
Ce conține un sandviș nereușit, după părerea mea:
– Multă pâine. Putem renunța la bucata de pâine de deasupra dacă o înlocuim cu o bucată de ardei capia sau ardei gras, pus și simplu, sau o legumă pe care o avem la îndemână.
– Margarină. Celebrul spread ce parcă e nelipsit de pe felia noastră de pâine. Nu-l mai cumpărați din magazine și o să dispară și această tentație. Poate fi înlocuit cu alte variante mult mai hrănitoare: unt, humus, guacamole, salată de vinete, cremă de brânză, zacuscă, sos pesto etc.
– Nu poți avea un sandviș sănătos dacă excluzi legumele. Nu există echilibru alimentar într-o masă fără ele. De orice natură sunt, proaspete, coapte, murate, oricum ar fi, trebuie să existe. Chiar dacă adaugi rapid un ardei sau roșii uscate sau ardei copți/morcovi murați, această grupă de alimente trebuie să fie prezentă într-un sandviș reușit.
– Evită ingredientele ce lasă zeamă. E foarte neplăcut să mănânci un sandviș cu pâinea umedă sau făcută clisă. Brânza proaspătă poate fi înlocuită cu variante mai scurse, maturate. Carnea fiartă cu prosciutto sau friptură la cuptor.
– Sandvișurile fără gust. Gustul poate să vină din legume, dintr-un dressing de tzatziki sau guacamole delicios, din murături, dintr-un iaurt grecesc gras de 10% grăsime, din niște frunze de busuioc proaspăt, dintr-un fir de ceapă verde proaspăt.
– Sandvișul cu de toate. Un fel de shaorma, dar fără lipie. Ideea e că atunci când pui într-un sandviș toate ingredientele din frigider, nu prea mai ai de unde să scoți diversitate. Faceți-le tematice. Sandvișuri cu ou/cu carne/cu pește/cu brânză/vegetale. Garnisiți apoi cu legume și cu grăsimi sănătoase pentru sațietate și cu o mică tentă personală, ce o să fie aroma predominantă.
Cu siguranță ce vă pregătiți voi acasă o să fie mai proaspăt și pe gustul vostru decât orice variantă de sandviș de benzinărie sau de supermarket.
Un sandviș pregătit de acasă o să fie mai nutritiv și sănătos decât un covrig sau doi luați de pe stradă. Valabil și pentru foitajele congelate de tot soiul.
Nu e nimic rușinos să-ți iei ceva de acasă de mâncare atunci când nu te poți opri undeva să mănânci o mâncare caldă. O să te sature mai bine, o să fie mai gustos și satisfăcător decât pungile de covrigei și sticksuri mâncate în disperare pentru a preveni foamea.
Alături de un fruct și poate un baton de nuci și fructe uscate, un sandviș pot suplini foarte bine o masă caldă, principală.
Nu uita acasă sticla de apă sau, dacă ai timp, de limonadă cu lămâie și puțină miere, cât să fie hidratarea mai completă și să nu te tenteze chiar deloc băuturile carbogazoase colorate.
Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.