În urmă cu cinci ani, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, deţinea o participaţie la producătorul său de cipuri în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari. După creşterea de joi a acţiunilor companiei, care au atins un nivel record, participaţia sa se ridică acum la peste 90 de miliarde de dolari, transmite CNBC, citată de News.ro.
Nvidia a raportat miercuri seara venituri în primul trimestru care au depăşit estimările, vânzările crescând cu peste 200% pentru al treilea trimestru consecutiv, determinate de cererea de procesoare de inteligenţă artificială.
Huang a oferit, de asemenea, o prognoză peste aşteptări şi a indicat investitorilor că Nvidia se aşteaptă la o cerere nesăţioasă pentru unităţile sale de procesare grafică AI sau GPU.
Compania a semnalat clienţilor săi, în special marilor companii de servicii cloud, că ar putea obţine o rentabilitate puternică a investiţiei lor în cipurile scumpe.
„Schimbăm fundamental modul în care funcţionează computerele şi ce pot face computerele”, a spus Huang.
Huang deţine aproximativ 86,76 milioane de acţiuni ale Nvidia, sau mai mult de 3,5% din acţiunile în circulaţie ale companiei.
Având în vedere că acţiunile au crescut cu peste 9% joi, la un preţ de aproape 1.038 USD per acţiune, valoarea participaţiei sale a crescut cu aproximativ 7,7 miliarde USD.
Preţul acţiunilor Nvidia a crescut de peste două ori în acest an, după ce s-au triplat în 2023. Au crescut de aproximativ 28 de ori în ultimii cinci ani.
Huang a adăugat acţiuni la participaţia sa în 2022, când acţiunile au atins minime relative înainte de boom-ul AI.
Huang, în vârstă de 61 de ani, a fondat compania Silicon Valley în 1993 pentru a construi GPU-uri pentru jocuri 3D.
În timp ce jocurile au fost cea mai mare afacere a companiei timp de decenii, Nvidia a pătruns pe alte pieţe, inclusiv abonamentele la jocuri în cloud, metaversul şi cipurile pentru minat criptomonede.
Dar averea Nvidia s-a schimbat dramatic la sfârşitul anului 2022, când OpenAI a lansat ChatGPT, deschizând conceptul de AI generativă pentru publicul larg. Tehnologia a prezentat un viitor în care computerele nu vor prelua doar informaţii noi din bazele de date, ci pot şi genera conţinut nou şi răspunsuri la întrebări din cache-uri mari de date nesortate.
OpenAI îşi desfăşoară cea mai mare parte a dezvoltării de AI pe GPU-uri Nvidia. În timp ce şi alte companii, precum Microsoft, Google şi Meta, şi-au susţinut investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea AI, aveau nevoie de ultimele cipuri AI în valoare de miliarde de dolari pentru a-şi construi modelele.
Huang a fost imaginea Nvidia şi principalul său agent de vânzări, lăudând constant potenţialul şi puterea utilizării GPU-urilor companiei pentru construirea AI.
Nvidia, care dezvoltă software şi instrumente AI de mai bine de un deceniu, a ajuns în poziţie de prim rang pentru a deveni furnizorul de top pentru cele mai mari companii de tehnologie.
Compania deţine acum aproximativ 80% din piaţa de cipuri pentru AI, iar Huang este printre cei mai bogaţi 20 de oameni din lume.
Carbon Robotics, un startup din sectorul ag-tech din Seattle, a primit o nouă investiție din partea NVentures, divizia de capital de risc a Nvidia. Firma dezvoltă o platformă care distruge buruienile cu ajutorul inteligenței artificiale. Valoarea finanțării nu a fost dezvăluită. Carbon Robotics a strâns până în prezent 85 de milioane de dolari.