Aurel Popescu, șeful ROMPAN, anunță că prețul pâinii va crește: „Toate cheltuielile suplimentare se vor regăsi în costul final” / „La cozonaci și biscuiți, creșterea este cea mai mare. De cel puțin 12%!”

Aurel Popescu, președinte ROMPAN Sursa foto: artaalba.ro

Potrivit lui Aurel Popescu, președintele ROMPAN, scumpirile din ultima perioadă sunt cauzate de creșterea accizei la motorină, a costurilor cu energia și a impozitelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Nu am de unde să știu exact cu cât va crește prețul pâinii, dar cu cel puțin 2% atât pot să vă spun. La acestea se mai adaugă și acciza la motorină, și scumpirea energiei”, a declarat Popescu pentru G4Food.

La alte produse de panificație, creșterile sunt și mai mari. „La cozonaci și biscuiți, creșterea este de cel puțin 12%, pentru că au avut TVA 9% și acum le-au băgat 21%”, explică reprezentantul ROMPAN.

Nu toate produsele de panificație sunt afectate în aceeași măsură. „Franzela albă, pâinea rotundă, specialitățile se scumpesc. Covrigii, însă,se scumpesc doar cu 2%, pentru că nu conțin zahăr adăugat”, a subliniat Popescu.

Cum resimt brutăriile creșterea costurilor

Scumpirile lovesc direct producătorii. „Pentru noi, orice creștere de cost înseamnă o producție mai mică. Dacă ieri am avut o cerere de pâine de 100 tone, azi, cu siguranță, este mult mai mică, cee ace înseamnă că toate cheltuielile generale constante, pe tona de produs, sunt mai mari”, a explicat președintele ROMPAN.

Impozite mai mari și lipsa facilităților

Reprezentanții industriei spun că eliminarea unor facilități fiscale a pus o presiune suplimentară pe fabrici.

„Ne-au luat de anul trecut și facilitatea cu plata impozitului pe venit. Noi, fabricile, am fost nevoite să plătim noi impozitul pe venit al salariaților, ca să nu plece de la noi. Dacă îi puneam pe salariați să plătească impozitul pe venit, plecau toți”, mai spune președintele ROMPAN.

Care va fi evoluția prețului pâinii, până la finalul anului

 Președintele ROMPAN avertizează că scumpirile nu s-au încheiat. „Nu știu la cât ar putea ajunge, dar în mod cert prețul pâinii va mai crește. Avem impozite mai mari de plătit, iar impozitele înseamnă cheltuieli, iar cheltuielile înseamnă preț mai mare la pâine.”

Totodată, el a precizat că prețul pâinii nu este influențat în prezent de materia primă: „Prețul pâinii nu crește de la prețul grâului, care se menține constant față de grâul vechi. ”

Gramajul și rețetele rămân neschimbate

 Întrebat dacă se preconizează reduceri de gramaj sau schimbări de rețetă ale pâinii pentru a putea menține prețuri accesibile, Aurel Popescu a declarat pentru G4Food:

„Noi nu facem așa ceva. Numai la pâine funcționează sistemul că nu se poate face reducere de gramaj decât din 100 în 100 de grame: adică, dacă fac franzelă de 300, nu pot să o micșorez la 270 grame, ci doar s-o fac de 200 grame, ca să nu poată fi păcălit cumpărătorul”, a subliniat Popescu.

Dialogul cu autoritățile nu a avut niciun rezultat!

ROMPAN a avut discuții cu autoritățile înainte de modificarea legislației fiscale, însă fără rezultat. „Am avut discuții cu autoritățile legat de biscuiți și cozonaci, să mențină TVA redus la 11% și nu au fost de acord. Discuțiile au avut loc înainte de a apărea actele normative”, a explicat Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *