Astăzi este Ziua Mondială a Ouălor/Se sărbătorește an de an, din 1996, în a doua zi de vineri a lunii octombrie/Bonus, câteva fapte diverse despre ouă

Ziua Mondială a Ouălor Foto: Freepik

Ziua Mondială a Ouălor a fost stabilită la Viena 1996, când s-a decis sărbătorirea „puterii nutritive a oului” în a doua vineri din octombrie a fiecărui an. De atunci, amatorii de ouă din întreaga lume au gândit noi modalități  de a onora această zi, iar sărbătoarea a crescut și a evoluat în timp, potrivit Days of the Year.

Conform datelor înregistrate, ouăle sunt prezente în dieta noastră încă din anul 7.500 î.HR, ceea ce îl face, probabil, unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute de om. Ouăle au jucat un rol important în viața și sănătatea oamenilor încă din timpuri străvechi. Aceste mici bunătăți sunt bogate în proteine ​​și servesc, de asemenea, drept bază pentru unele dintre cele mai minunate alimente pentru micul dejun și adaosuri culinare, inclusiv cele mai bune ingrediente pentru sandvișuri, maioneză.

Câteva fapte diverse despre ouă

Culoarea ouălor este determinată de lobii urechilor. Culoarea oului nu are nimic de-a face cu prospețimea, aroma sau valoarea nutritivă. De fapt, culoarea oului este determinată strict de rasa găinii și corespunde cu culoarea lobului urechii găinii!

Forma bonetelor de bucătar are legătură cu ouăle. Puțini știu că, mergând puțin în istorie, semnificația numărului de pliuri dintr-o pălărie de bucătar era legată de numărul de moduri în care bucătarul a putut găti un ou. Scopul final și insigna de onoare adevărată a fost să ajungă la 100 de pliuri.

Iowa este un mare producător de ouă. În Statele Unite, statul Iowa conduce națiunea în producția de ouă, cu peste 14 miliarde de ouă în fiecare an! Următorul stat are aproximativ jumătate din aceasta: Ohio produce puțin sub 8 miliarde de ouă pe an.

Consumul de ouă fierte este mai sănătos. Deși unii oameni cred că prin consumul unui ou crud vom ajuta la construirea mușchilor, acest lucru nu este adevărat. Doar aproximativ 50% din proteinele dintr-un ou crud pot fi digerate. După ce este gătit, organismul poate digera mai mult de 90% din proteine.

Sfaturi pentru prospețimea ouălor

Nu sunteți sigur dacă acele ouă sunt proaspete? Cel mai bun mod de a testa prospețimea este să puneți un ou într-un pahar cu apă. Dacă se scufundă, este proaspăt. Dacă plutește? Probabil este vechi.

Ouăle care au un albuș tulbure sunt extrem de proaspete! Majoritatea ouălor care vin de la magazin au stat puțin mai mult și probabil vor avea un albuș limpede și incolor. Totuși, sunt încă bune de mâncat, cu excepția cazului în care albușul are o altă culoare decât albul tulbure sau transparent.

Istoria Zilei Mondiale a Ouălor

Istoria oului are rădăcini mult mai adânci decât o simplă preocupare culinară. De fapt, a avut o mare importanță în mai multe culturi din motive atât decorative, cât și religioase. În multe culturi din întreaga lume, ouăle au fost un semn al fertilității și reprezentative pentru viață, reînnoire și renaștere.

Luați în considerare pentru un moment oul de Paște, unde copiii vânează în fiecare an ouă viu colorate sau în formă de plastic sub formă de ou, care conține bunătăți precum ciocolată, jeleu sau bani. De fapt, ouăle de Paște decorate sunt una dintre cele mai vechi forme de artă decorativă din lume.

Cât despre ouăle Faberge, acele piese frumoase de eleganță artistică create de Peter Carl Faberge din Sankt Petersburg, Rusia, acestea erau atât de frumoase, încât erau prețuite chiar și de țari!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *