Mai e puțin și începe școala și revine în actualitate chestiunea pachetului pentru copii, și mai ales ce ar trebui el să conțină. Și asta în condițiile în care rata de copii supraponderali și obezi crește peste tot în lume.
Medicii au recomandat de multă vreme dieta mediteraneană, cu rețetele sale care stimulează sănătatea inimii și combat diabetul, ajută la scăderea tensiunii arteriale și scade nivelul de inflamație din corp. Însă acest tip de dietă ar trebui să fie permisă de părinți și copiiilor, de la vârste cât mai mici, după cum reflectă un studiu recent.
„Așa ar trebui să mănânce întreaga familie”, spune pediatra Dr. Christina Brown, citată de wtop.com Le spun pacienților mei tot timpul că, cu cât mănânci mai multe alimente reale, nu dintr-o pungă, cutie sau provenite dintr-o fabrică, cu atât vei fi mai sănătos, explică ea.
Când ar trebui copiii să înceapă să mănânce sănătos
O cercetare foarte recentă a scos în evidență că acest tip de alimentație a îmbunătățit valorile cardiace la copii de doar 3 ani, contribuind la sănătatea inimii.
Cercetătorii au monitorizat copiii pe o perioadă de opt săptămâni, oferindu-le cereale integrale, ulei de măsline, ouă și leguminoase la micul dejun, prânz și cină. Rezultatul acestei diete a fost, în afară de performanțele mai bune ale inimii, și reducerea nivelui de colesterol în sânge al copiilor.
Cheia reușitei, implicarea copiilor și planificarea
Pentru a avea succes în a convinge copiii, nutriționista sfătuiește părinții să implice copiii în planificarea meselor sănătoase și întocmirea listei de cumpărături.
Majoritatea dintre noi gândim că suntem prea ocupați pentru asta și să apelăm la fast food sau gustări preambalate din cauza lipsei de timp. Dar dacă planifici din timp mesele, atunc când ți-e foame nu vei alege opțiunea cea mai la îndemână, spune pediatra citată.
Studiul pe copii promovează, de asemenea, adoptarea unei alimentații sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, cât mai timpuriu. Și asta, pentru a evita obezitatea și tulburările metabolice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile de inimă, care adesea încep din copilărie.
Începeți devreme, chiar când copiii sunt sugari și foarte mici. Menținerea acestor obiceiuri pe tot parcursul vieții îi va pregăti pentru succesu de mai târziu, sfătuiește medicul de copii părinții.