Aparatele cu care îți faci propria apă carbogazoasă acasă, precum SodaStream, devin populare. Este băutura bună pentru sănătatea ta? / Apa carbogazoasă, diferită de cea minerală îmbuteliată

apa carbogazoasa, apa minerala, sodastream, aparate Sursa foto: SodaStream

Aparatele, precum cele de la SodaStream sau Drinkmate, care îți permit să îți faci propria apă carbogazoasă acasă, economisind bani și eliminând PET-urile din ecuație, capătă popularitate inclusiv în România. Dar sunt băuturile produse de acestea sănătoase?

Unii oameni susțin că procesul de carbonatare crește pierderea de calciu în oase, duce la apariția de carii dentare și la sindromul colonului iritabil, transmite publicația Healthline.

Crește carbonatarea pierderea de calciu în oase?

Într-un cuvânt: Nu. Un studiu din 2006, la care au participat 2.500 de persoane, și-a propus să determine ce efecte are consumul de cola și alte băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase.

În timp ce cercetătorii au descoperit că băuturile de tip cola au fost asociate cu o densitate minerală osoasă scăzută la femei, alte băuturi carbogazoase nu păreau să aibă același efect. Cola conține fosfor, care poate crește pierderea de calciu din organism prin rinichi.

Consumul de apă carbogazoasă duce la apariția de carii dentare?

Atâta timp cât este vorba de apă carbogazoasă simplă, fără adaos de acid citric sau zahăr, atunci răspunsul este nu.

Dacă este vorba de sucuri și alte băuturi carbogazoase cu adaos de ingrediente, însă, factorii de risc cresc foarte mult. Un studiu din 2009 arată că acizii și zaharurile din aceste băuturi au potențial acidogen și cariogen și pot provoca eroziunea smalțului.

Procesul de carbonatare este pur și simplu adăugarea de dioxid de carbon gazos sub presiune la apa simplă – nu se adaugă acizi, zaharuri și sare. Adăugarea acestor ingrediente este cea care crește riscul de apariție a cariilor dentare.

Există o concepție greșită conform căreia gazul dioxid de carbon, dizolvat în apa carbogazoasă sub formă de acid carbonic, este foarte acid și poate deteriora dinții. Cu toate acestea, un studiu din 1999 și unul din 2012 sugerează că nu este așa, iar concentrația de dioxid de carbon nu dăunează smalțului dinților.

Apa carbogazoasă provoacă sindromul intestinului iritabil?

Deși nu va cauza această afecțiune, consumul de apă carbogazoasă poate duce la balonare și gaze dacă sunteți sensibili la băuturile carbogazoase.

Concluzia aici: Dacă aveți probleme cu stomacul și aveți crize după ce beți apă carbogazoasă, ar fi mai bine să eliminați această băutură din dieta dumneavoastră.

Apa carbogazoasă vă poate face să luați în greutate?

În timp ce apa carbogazoasă simplă este o alegere mai bună decât băuturile zaharoase, un mic studiu din 2017 a dezvăluit că apa carbogazoasă simplă a crescut un hormon al foamei numit grelină la bărbați.

În esență, atunci când nivelul de grelină este ridicat, vă veți simți mai înfometat și este probabil să mâncați mai mult, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest rezultat la scară mai mare și la femei.

De asemenea, este important de reținut că nu toată apa carbogazoasă este creată la fel. În timp ce apa carbogazoasă este doar apă plus dioxid de carbon, apa minerală îmbuteliată poate conține sodiu, acizi naturali și artificiali, arome, îndulcitori și alți aditivi. Toate acestea ar putea conține calorii ascunse și sodiu suplimentar. De asemenea, acești aditivi pot duce la apariția cariilor și la creșterea în greutate în timp, arată studiile, așa că citiți cu atenție etichetele.

Sursa foto: SodaStream

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *