Antreprenor de succes la de 22 de ani, concurență pentru multinaționale. Un student din Italia a pus pe picioare o firmă care produce paste. A făcut primii pași chiar în perioada pandemiei, iar azi produce 1 tonă de paste pe zi

antreprenor foodtech Italia paste paste bio foto: foggiatoday.it

În 2020, în timp ce toată lumea fugea de realitate în contextul pandemiei, Andrea Centuori, din Foggia, o sfida. Mai exact, începea chiar atunci să facă primii pași în ceea ce ulterior avea să se dovedească a fi o inițiativă de succes, dar care atunci părea o nebunie: să producă paste din materii prime exclusiv locale. Astăzi, povestea sa reprezintă un mic model de curaj antreprenorial, mai ales într-un oraș din sudul Italiei unde astfel de activități cedează treptat locul marilor industrii alimentare, scrie corriere.it.

O afacere de familie, puncte de vânzare atent selectate

Andrea este azi managerul unei compani de dimensiuni mici, firmă de familie, specializată în producția de paste uscate bio, a căror producție este bazată pe trei mari principii: calitate, sustenabilitate și respect al tradiției.

Pastele produse de Pastificio Centuori se limitează la un număr relativ mic de forme, importanța fiind pe conținut, pe calitatea produsului. Nu are puncte de vânzare proprii dar alege cu mare grijă cui încredințează propria marfă pentru vânzare. Andrea mizează pe memoria gustului pe care speră să o declanșeze produsul creat de el, pe fidelizarea clienților, nu pe nivelul mare de vânzări. Care nu sunt, oricum, deloc neglijabile: laboratorul produce 1 tonă de paste pe zi.

Licențiat în Științe gastronomice

Andrea este absolvent de științe gastronomice la Universitatea din Foggia și a devenit antreprenor la doar 22 de ani. „M-am întrebat de ce să nu oferim posibilitatea oricui dorește să aibă în cămară paste realizate cu semola bătută cu ou, un produs tipic din Foggia, foarte apreciat, dar care nu poate fi distribuit în supermarketuri din cauza duratei scurte de conservare – povestește fondatorul și sufletul laboratorului de paste care îi poartă numele. Am reușit să păstrăm caracterul artizanal al produsului și prospețimea lui, ambalându-l într-un format care oferă o durată de valabilitate decentă. Încercăm să facem astfel încât să ajungă pe mesele celor de origine din Foggia dar care locuiesc departe de orașul lor, mai ales de sărbători. Ca un prim pas spre un alt model de business, care vizează și interacțiunea dintre sectorul public și privat”, explică el.

Sugerând, așadar, un posibil parteneriat între producători și instituții, pentru a păstra tradițiile culinare ca un vehicul promoțional eficient. „Producătorii și instituțiile trebuie să colaboreze pentru a transforma tradițiile culinare într-un simbol atractiv pentru turiștii care vin în Puglia. Nu dau lecții de marketing, dar cred că e esențial să investim în promovarea acestor produse și preparate, care pot deveni embleme căutate de vizitatori”, speră tânărul antreprenor.

Paste tradiționale cu adaos de pătrunjel în compoziție

Pastificio Centuori produce trei linii de paste:

-clasice (rigatoni, caserecce, lumachine rigate, mezze maniche, sedanini, tubettini, paccheri, calamarata, fusilli, penne rigate, conchiglie rigate)

-regionale (semola bătută cu ou și pătrunjel, trofie, cicatelli, cavatelli, orecchiette)

-paste lungi (spaghetti).

Secretul succesului constă în cercetările care au permis extinderea duratei de viață a produselor ecologice fără a le afecta proprietățile organoleptice. Capacitatea actuală de producție depășește cu puțin o tonă pe zi, însă este în expansiune. „Pași mărunți, fără grabă. Urmez sfaturile tatălui și pe ale unchiului meu. Visul meu este ca pastele Centuori să devină un simbol al acestei regiuni”, spune acest tânăr cu o înțelepciune ancestrală, tipică zonei sale de baștină, care produce grâu și semola de milenii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *